Archive | Fasha Sandha RSS feed for this section

Datuk S, Norhaslinda Masih Suami Isteri

24 Sep

Oleh Norhashimah Mohd Radzali
norhashimah@bharian.com.my

PETALING JAYA: Mahkamah Rendah Syariah di sini semalam, memutuskan hartawan teknologi maklumat (IT) yang pernah dikaitkan dengan aktres Fasha Sandha, Datuk Shafik Rizaal Saaban dan isterinya, Datin Norhaslinda Abu Bakar, masih suami isteri yang sah.

Hakim Ghazali Ahmad memutuskan tidak berlaku talak (perceraian) bagi keseluruhan lafaz yang didakwa Norhaslinda diucapkan oleh Shafik atau lebih dikenali sebagai Datuk S.

Norhaslinda, 27, selaku plaintif memfailkan permohonan pengesahan lafaz cerai terhadap empat lafaz yang diucapkan Shafik, 34, tahun lalu dan awal tahun ini.

Lafaz pertama pada September 2007 berbunyi: “Mulai esok I (saya) akan bebaskan you (awak), you boleh buat apa yang you suka.” Kedua pada November 2007: “I lepaskan you tapi official (rasminya) malam karang (nanti).”

Lafaz ketiga melalui SMS pada Februari 2008: “Mulai esok Linda akan menjadi janda” dan terakhir pada 10 Februari 2008: “Bermula malam ini kita berpisah tapi lafaz kat mahkamah”.

Ghazali ketika membacakan keputusannya, berkata mahkamah berpegang kepada keterangan Shafik dia tidak mengucapkan tiga daripada lafaz yang didakwa isterinya.

“Ada dua jenis lafaz talak iaitu soreh dan kinayah. Soreh adalah lafaz yang terang membawa maksud talak dan tidak memerlukan niat bagi menjadikannya sah, manakala kinayah pula lafaz yang membawa erti talak serta memerlukan niat daripada orang yang menjatuhkan talak bagi menjadikannya sah.

“Memandangkan lafaz yang didakwa plaintif diucapkan defendan (Shafik) masih dalam bentuk kinayah, mahkamah berpendapat sumpah nafi tidak perlu digunakan dalam kes ini walaupun wujud penafian oleh defendan,” katanya.

Ghazali berkata, Shafik dalam keterangannya menyatakan dia tidak berniat menjatuhkan talak ke atas isterinya dan yang dimaksud-kannya sebagai ‘bebas’ adalah putus sementara, selain mengharapkan supaya masalah dihadapi mereka dibawa ke sesi kaunseling.

Berita Harian

A Toast To Maya

12 Aug

A scene from Anak Halal which stars (from left) Maya, Farid and Fasha.

A scene from Anak Halal which stars (from left) Maya, Farid and Fasha.

Maya Karin is on cloud nine as – is getting married tomorrow in a breathtaking lake-view Italian villa and was chosen recently as Best Actress. HAFIDAH SAMAT writes.

Maya is expected to wear designer Syaiful Baharim's creation while makeup artist, Khir Khalid has been flown in to Italy to add his Midas touch for her at the ceremony tomorrow.
Maya is expected to wear designer Syaiful Baharim’s creation while makeup artist, Khir Khalid has been flown in to Italy to add his Midas touch for her at the ceremony tomorrow.

ACTRESS-and-singer Maya Karin is on a roll. After clinching the coveted Best Actress award at the 21st Malaysian Film Festival for her role in director Osman Ali’s Anak Halal, the German-Indonesian beauty would once again be the toast-of-the-town as she weds her British-origin fiance in Italy, tomorrow.

For her victory at the film fest, Maya beat contenders Erra Fazira, Nurfazura, Nasha Aziz and Vanida Imran. Anak Halal is a tale of love, lust and betrayal originally written by Osman as a short film in the late 1990s. Produced by Tayangan Unggul Sdn Bhd, the RM1.5 million film also starred Fasha Sandha, Farid Kamil and Zulhuzaimi, Raja Farah, Adi Putra, Aqasha and Saufi Jikan.

Speaking in a brief telephone interview from Lake Como in Italy yesterday where she is due to wed Steven Shorthose or Muhammad Ali Abdullah, Maya admitted to be on cloud nine.

“I received the good news from some friends in Kuala Lumpur and was dumbfounded for a bit. Yeah, I’d have loved to be at the festival to celebrate the joyous moment with them but I planned this trip six months ago,” she said, excitedly.

Asked about her family’s reaction after she broke the news to them, she said: “They’re all cool about it. Steve was excited for me when he heard the news.”

Since the announcement of her film festival coup, Maya claimed she has received a deluge of SMSes from well-wishers and fans from Kuala Lumpur.

“I’ve been unable to answer all of them yet. I’m tied up running errands and tying loose ends before the BIG day tomorrow,” said Maya, adding that winning the title comes as career booster.

She said: “It’s a lovely bonus for me. I’m eternally grateful to director Shuhaimi Baba who has been a great mentor and for teaching me the ropes in the acting world. I thank Osman (Ali) for trusting me.

“I’m also thankful to the great production team of Anak Halal for its support and patience throughout the shoot.”

And what about the wedding?

Maya, 29 who arrived in Italy with her family last Friday, said: “I’m just as excited as any bride but I don’t intend to dwell too much on the wedding preparations. Everything is pretty much done already. There’s not much to do really except for the catering and decorations. The view is just breathtaking from my room and I want the natural beauty of the surrounding to do its magic for the special day.

“My only concern now is to ensure that my guests are happy and comfortable with their stay here. What’s important is the fact that the event is a special gathering of family and our close friends,” stressed Maya.

According to Maya, who is synonymous with her gripping portrayal of a modern-day pontianak (vampire) in Shuhaimi’s Pontianak Harum Sundal Malam I & II, her family members from Germany and Austria have arrived at the villa which Maya says, “overlooks the panoramic Lake Como and the view is just indescribable”.

Her close friends including Shuhaimi and actress Kavita Sidhu will take time off from their hectic schedules to witness her akad nikah ceremony tomorrow.

“People are saying that I’m realising a fairytale dream with the ceremony yet I’m a practical person and it takes a lot of effort to make it work,” she said.

After the ceremony, Maya is heading for Venice for her honeymoon. She will be joined by the rest of her family members.

“Yeah, the whole bunch of them are coming along,” she said, laughingly. She is expected to return to Kuala Lumpur on Aug 20, and there will be a wedding reception in Kepong on Aug 29.

“Then there will be one quiet week before I start the rehearsals for my next film, Pisau Cukur,” she added.

 

New Straits Times

Jelitawan Hitam Manis

30 Jun

Oleh SUBASHINI RAJANDRA subashini.rajandra@kosmo.com.my

Less is more mungkin bersesuaian dengan pendirian jurusolek profesional, Vanita yang berasa kagum dengan kejelitaan warna kulit gelap.

PERNAH dengar ungkapan Benjamin Banneker yang berbunyi The colour of the skin is in no way connected with strength of the mind or intellectual powers. Ia sebenarnya membawa maksud bahawa warna kulit tidak mempunyai perkaitan langsung dengan kekuatan minda atau kebijaksanaan seseorang.

Pemilik ungkapan emas itu adalah seorang warga Afrika Amerika yang tersohor dengan kepintarannya dalam bidang matematik, astronomi dan penerbitan. Namun, bukan dia yang didedahkan kali ini. Sebaliknya, kata-kata yang dipetik tadi menjelaskan kebenaran bahawa kadangkala manusia tercicir dari dunia realiti.

Sedar atau tidak, ramai yang menggangap dirinya tidak cantik hanya kerana warna kulit yang gelap. Ia bagaikan keistimewaan yang terlindung dek kerana stereotaip itu.

Kita semua tahu pada zaman sekarang, pentas peragaan antarabangsa dikuasai oleh model dan peragawati berkulit hitam seperti supermodel Naomi Campbell, Alek Wek, Iman dan ramai lagi. Tidak kurang hebat juga kewibawaan yang ditampilkan oleh calon Presiden Amerika Syarikat dari parti Demokrat, Barack Obama yang bijak dan mempunyai kacukan orang kulit hitam di sebelah bapa.

“Ramai wanita, tidak kira agama dan bangsa, sering merungut kerana berkulit hitam. Mereka tidak menyedari bahawa jenis kulit itu sukar untuk diperolehi walaupun berjemur berhari-hari di bawah matahari seperti orang putih.”

“Dalam kebanyakan sesi penggambaran dan peragaan fesyen saya, saya teruja menggunakan model yang berkulit gelap dalam dan luar negara kerana peralihan diri ke atas mereka dari segi mekap dan seleksi busana nampak lebih kuat dan penuh glamor,” jelas Vanita Krishnamurthy dengan ghairah sewaktu melakukan transformasi ke atas tiga orang gadis biasa.

Setiap seorang model ini dikenali secara tidak sengaja dan melalui pengalaman ‘hitam’ disebabkan oleh warna kulit kecuali Diana Priya Sankar, 27, seorang pensyarah dan guru tuisyen serta hamil dua bulan. Dua yang lain ialah Helen Doreena Varunamegam, 23, seorang penghibur, penyanyi dan pelakon teater serta Kamini Rajendran, 21, pelajar kolej.

Hanya kerana berkulit gelap, Helen yang mempunyai senyuman yang menawan dilayan secara tidak adil semasa menyertai sebuah pertandingan ratu cantik pada tahun 2005. “Saya berasa kecil hati disingkir bukan kerana dinilai berdasarkan kepada kepintaran minda atau bakat tetapi diskriminasi terhadap warna kulit gelap,” ujarnya jengkel.

Seleksi berus dan warna yang sesuai mampu menyerlahkan kecantikan wajah semula jadi.

Kamini pula masih muda dan mentah tetapi tidak ketinggalan merasai dirinya menjadi bahan jenaka di kalangan rakan sekolah dahulu. “Tapi apabila saya diperkenalkan kepada Malaysia Institute of Arts oleh seorang kawan, mereka menghargai warna kulit saya. Tidak berapa lama kemudian, saya terpilih untuk menjadi model Piala Seri Endon 2005,” kata gadis ini.

Vanita yang merupakan seorang jurusolek profesional dan Pengarah Artist Space Professional sejak tahun 2003, percaya bahawa setiap gadis adalah cantik dalam warna kulit asli. Cuma mereka perlu menambahkan ‘seri’ di bahagian tertentu dalam amaun mekap secukupnya. Tidak perlu melakukan rawatan pencerahan atau mengaplikasikan banyak krim asas muka seperti ‘hantu putih’.

“Semua orang mahu jadi cerah! Mereka gagal menghargai kecantikan kurniaan Tuhan. Dengan seleksi berus dan warna yang sesuai, saya mampu menyerlahkan kecantikan wajah semula jadi,” ungkap Vanita yang menyangkal tanggapan mitos bahawa mereka yang berkulit gelap tidak boleh memakai warna terang seperti hijau, biru, merah dan kuning.

VANITA (tengah) bersama gadis-gadis biasa yang diubah menjadi model profesional dengan keajaiban teknik mekap.

Kalau sebut hijau sahaja, ada berpuluh-puluh jenis ton hijau yang digunakan dalam dunia solekan, jelas Vanita lagi. “Pertama, kenali dulu kumpulan warna sama ada yang suam atau sejuk. Kalau pakai baju warna sejuk seperti biru, kita kena selaraskan dengan gincu almost pink, pemerah pipi almost pink. Sudah tentu nampak seperti badut jika dioles gincu merah.”

Dengan pengalaman menyolek diri sejak berusia tujuh tahun memandangkan Vanita adalah seorang penari Bharatha Natyam, Odissi dan kontemporari selain tarian asli Melayu serta Mak Yong, dia menyarankan wanita supaya menyimpan kit mekap asas.

Kit mekap ini harus seimbang dengan warna-warna semula jadi, rona suam dan sejuk. Kecuali untuk sesi penggambaran fashion statement, warna asas ini banyak membantu dalam solekan seharian. Seperkara lagi ialah mereka harus melabur sekali dalam seumur hidup dengan pembelian berus muka yang sesuai.

Berus yang betul akan memberi ‘hasil’ yang dikehendaki. “Ia tidak merugikan kerana anda dapat menjimat amaun mekap yang digunakan pada setiap pengaplikasian. Umpamanya, untuk krim, saya syor gunakan berus sintetik manakala berus bulu untuk sapuan jenis serbuk,” ujarnya yang mempunyai kira-kira 100 jenis berus khas di bawah labelnya.

Vanita belajar di Cosmoprof International Singapore, sebelum memperoleh gelaran Master-Make Up Artist dari Studio Make Up Academy Hollywood dan Fashion Stylists Fred Segal Beauty Los Angeles di Amerika Syarikat pada tahun 2005.

Selama enam bulan, dia melanjutkan jurusan kosmetik dan mekap di Make Up Academy in Sunset Gower Studios, Hollywood serta menimba latihan dan pengalaman yang tidak ternilai dalam bidang mekap prostetik, kesan khas, mekap berkala, karakter serta rekaan fesyen.

Pendirian tegas Vanita terhadap keunikan warna kulit turut disokong oleh pemenang Oscar Gwyneth Paltrow yang pernah menyatakan: “Kecantikan, bagi saya ialah keselesaan yang dirasai pada kulit sendiri῅”

Diana amat bertuah, ujar Vanita yang memuji warna kulitnya yang bersamaan dengan lebah madu. Malah, Diana yang belajar di Australia, kerap menerima pujian sebegitu dan tidak pernah disindir seperti dua model yang lain.

Helen yang merupakan jurucakap rasmi bagi Artist Space Professional dan juga produk jenama mekap La Femme yang pertama kali berada di Malaysia menerusi Vanita, memiliki wajah eksotik dengan warna rambut keperang-perangan. Jika anda melayari laman web rasmi Vanita, pasti muka Helen menghiasi laman dari pelbagai sudut kamera.

RUPA sebelum wajah-wajah ini dihiasi solekan Artist Space Professional. Dari kiri: Helen, Kamini dan Diana.

“Kamini pula masih muda lagi dan sebab itu dia ada jerawat. Tapi lepas sembur krim asas muka dengan air brush, ia tidak kelihatan dengan jelas. Saya juga gunakan rona krim asas yang hampir sama warna dengan kulitnya,” ujar Vanita yang tidak bersetuju dengan peraturan jurusolek lain iaitu menggunakan krim asas muka yang cerah satu rona daripada warna kulit.

Vanita yang dilatih oleh pakar kecantikan seperti Eve Pearl, Joanne Gair, Billy B dan Nally dari Los Angeles and New York, kerap dijemput untuk membuat mekap bagi filem, komersial atau iklan TV dan majalah, pertandingan ratu cantik dan majlis perkahwinan. Sebelum ini, khidmatnya pernah digunakan oleh penyanyi rock terkenal tanah air, Amy Search dan Fasha Sandha untuk drama Kehangatan Lantana.

Jika anda teringin menghadiri kelas anjuran Artist Space Professional atau menempah khidmat solekannya, sila layari laman web http://www.artistspace.com.my untuk maklumat lanjut atau hubungi Vanita di 019-250 7856.

Kosmo

Sheila Rusly Takut Tua?

10 Jun

Oleh TENGKU SUZANA RAJA HAMAT

WANITA walaupun sudah berusia tidak dihalang untuk tampil menawan dan berkeyakinan, apatah lagi jika sudah bergelar artis. Hidup yang menjual bakat, nama dan karya seni, mahu tidak mahu, soal paras rupa antara agenda utama.

Ini yang menjadi prinsip penerbit dan selebriti popular yang bernama Sheila Rusly, walaupun usia sudah mencecah angka 37 tahun, dia harus berusaha untuk terus tampil menawan.

Bukan semata-mata untuk kepuasan peribadi tetapi keyakinan diri yang lebih utama.

“Di samping cara hidup sihat, penggunaan produk kecantikan yang tepat juga sangat membantu. Berada dalam karier seni begini, saya kena jaga penampilan,” kata Sheila yang sangat terkesan dengan produk antikedut yang sedang digunakannya ketika ini.

Adakah Sheila takut dengan usia tua sehinggakan bersungguh-sungguh mengambil produk kosmetik untuk membuang segala kedut di wajahnya.

“Usia memang tidak dapat dihalang, buat macam mana sekalipun, ia tidak akan berkurang. Sebenarnya, tiada jalan pintas untuk kelihatan cantik dan muda.

“Dan sebagai artis, saya harus sentiasa kelihatan menarik dan keyakinan saya sekarang bertambah dengan penggunaan produk ini,” jelas Sheila.

Bertindak sebagai jurucakap, walaupun bukan duta produk secara rasmi, Sheila menganggap, ini peluangnya untuk berkongsi awet muda yang diperolehi dengan rakan-rakan artis yang lain.

“Saya dah dua bulan mencuba produk ini dan ia berkesan pada saya. Jadi, saya mahu kawan-kawan seperti Sofea Jane, Mas Idayu, Melissa Saila dan Sharifah Shahora turut mencuba dan merasai kesannya,” kata Sheila yag ditemui di Mid Valley, baru-baru ini.

Tidak ketinggalan, Emelda Rosnaida, Abby Abadi dan Dee Hasnan turut teruja mengikut jejak

SHEILA menunjukkan cara penggunaan produk antikedut ke wajah Sharifah Shahora.

Sheila untuk mengurangkan kedut-kedut pada wajah masing- masing.

“Kak Sheila, kaulah penyelamat hidupku,” luah kata Melissa sambil berseloroh.

“Masa remaja bermasalah dengan kulit berminyak, sekarang pula kulit makin mengecut. Saya memang pernah guna banyak produk kurangkan kedut sebelum ini, ada yang tidak berkesan dan ada berkesan tapi harganya pula yang buat saya tak tahan,” tambah aktres yang sedang sibuk menjayakan watak Norizan menerusi persembahan teater muzikal P. Ramlee The Musical ini penuh rasa lega.

Sambil menyokong pendapat Melissa, kata Sheila: “Nak buang kedut boleh tapi biarlah produk yang betul-betul halal dan tak memudaratkan.”

Sheila mahu JamalMenyentuh perkembangan lain, walaupun sudah bergelar hajah, Sheila terus aktif berlakon. Tambahan pula, JS Pictures, syarikat perkongsian dengan suaminya, Jinggo masih banyak perancangan untuk menghasilkan karya-karya bermutu sebagai satu bentuk pengisian kerohanian buat para penonton di Malaysia.

Baru selesai penggambaran siri, Ta’in 3T sebanyak 13 episod yang bakal disiarkan Ramadan nanti, Sheila dan Jinggo kini sedang dalam proses merealisasikan telemovie terbarunya, Hanya Aku yang mengisahkan kehidupan penghuni-penghuni di Rumah Pengasih.

“Telefilem yang dijadualkan siarannya pada hari raya puasa nanti ini akan menjadi lebih istimewa jika Jamal Abdillah sudi menerima lamaran saya. Dalam kepala saya, hanya ada nama dia dan perkara ini sudahpun dimaklumkan kepada pihak Rumah Pengasih.


ABBY ABADI (kiri), Emelda dan Shahora teruja dengan kesan serta-merta produk antikedut yang dicuba mereka.

“Secara peribadinya, saya tidak nampak ini satu masalah buat Jamal kerana saya percaya, dia sendiri mahu berkongsi erti kehidupannya dengan seluruh masyarakat,” kata Sheila yang telah mencuri perhatian ramai apabila drama lakonan dan terbitannya, Sebuah Ijtihad diangkat sebagai Drama Terbaik pada Anugerah Skrin 2007.

Selain nama besar seperti Jamal Abdillah, nama-nama lain yang dalam perhatian Sheila untuk projek hari rayanya ini adalah Que Haidar dan Fasha Sandha.

Tidak terhenti dengan agenda Ramadan dan hari raya, jelas ibu kepada dua cahaya mata ini, JS Pictures juga sedang membuat penelitian untuk menggarap semula kisah rakyat, Anak Buluh Betung untuk dijadikan drama bersiri.

Untuk siri ini kelak, nama Eman Manan dan Fizz Fairuz sudah bermain di fikiran Sheila.

BERSAMA teman-teman artis serta kakitangan Beautybank di Mid Valley baru-baru ini.

Katanya, jika produksi Indonesia berjaya mengkomersialkan kisah rakyat milik orang Melayu, Bawang Putih Bawang Merah sehingga menjadi kegilaan ramai, tidak mustahil Anak Buluh Betung juga boleh diangkat menjadi sebuah drama bersiri kontemporari yang berjaya.

“Kalau bukan kita yang mengangkat legenda kita, siapa lagi. Saya harap pendekatan dan kerja-kerja yang telah dihasilkan JS Pictures selama ini dan akan datang, sedikit sebanyak dapat memberi impak kepada bentuk tontonan semua,” jelas Sheila berkeyakinan.

Kosmo

Kereta Pilihan Selebriti

1 Jun

Sazzy Falak bersama kereta kesayangan.

Apa jua jenisnya, kereta penumpang, kenderaan utiliti sports (SUV) atau kenderaan pelbagai guna (MPV), kenderaan beroda empat yang lazimnya dipanggil kereta menjadi keperluan kepada semua, miskin atau kaya, tua atau muda dan apa juga pekerjaan yang dilakukan.

Yang membezakan antara semua ialah jenis kereta yang dipandu, sama ada mewah atau murah bergantung kepada hasil pendapatan masing-masing berdasarkan pekerjaan yang dilakukan.

Selain ahli perniagaan dan politik yang sering dilihat memandu kereta-kereta mewah berjenama antarabangsa, golongan selebriti atau lebih senang digelar artis juga adalah antara pemilik kereta-kereta mewah yang sedang menjalar di atas jalan-jalan raya.

Seperti juga artis-artis luar negara antaranya pasangan suami isteri, David dan Victoria Beckham, Rowan Atkinson yang lebih dikenali oleh peminatnya sebagai Mr. Bean serta Cameron Diaz, artis-artis tempatan juga selesa memandu kereta mewah pelbagai jenama.

David dan Victoria Beckham atau Posh Spice itu adalah antara selebriti terkemuka yang memiliki banyak kereta mewah antaranya yang berjenama Bentley, Ferrari, Porsche 911, Range Rover, Jaguar, Rolls-Royce Phantom, BMW M3, Audi Q7, Lamborghini Gallardo dan Mercedes S500.

Yang menariknya ialah kebanyakan daripada kereta-kereta ini dilengkapi dengan kerusi bayi berkulit bagi menempatkan anak-anak pasangan tersebut agar selamat sepanjang perjalanan sejajar dengan gelaran sebagai ibu-bapa penyayang buat pasangan itu.

Rowan Atkinson yang sering memandu kereta kodok dalam siri drama komedi popular, Mr Bean pula sebenarnya mempunyai cita rasa yang tinggi dalam automotif dengan memiliki beberapa kereta eksotik seperti Aston Martin V8 Zagato, McLaren F1 dan Audi A8.

Mr Bean membeli McLaren F1 berikutan kejayaan filem “Bean – The Movie.” dan berbanding watak beliau yang seakan-akan naif dan lurus bendul itu, beliau suka memandu laju kereta tersebut yang boleh memecut sehingga 240 batu sejam.

Tidak seperti Victoria Beckham, Mr Bean yang rajin menulis mengenai cerita-cerita permotoran dalam beberapa majalah tidak menggemari Porsche tanpa mengetahui sebab sebenarnya walaupun mengakui kereta-kereta berjenama itu adalah hebat.

Pelakon watak Charlie’s Angels, Cameron Diaz yang pernah menjadi peminat kereta- kereta antik buatan Jerman memiliki beberapa kereta mewah seperti Porsche 911 Carrera, Mercedes SL dan Toyota Prius.

Kereta-kereta itu dilengkapi enjin hybrid yang boleh beralih antara enjin petrol konvensional dan enjin elektrik bergantung kepada keadaan sejajar dengan sikap pelakon itu yang cintakan alam sekitar bersama-sama rakan artis lain antaranya Gwyneth Paltrow, Leonardo DiCaprio, Billy Crystal, dan Harrison Ford.

Sistem navigasi Madonna pula, yang berhijrah ke London pada tahun 2001, memiliki rangkaian kereta mewah antaranya BMW 7-Series, Audi A8 dan Maybach super-limousine serta Cooper S yang dilengkapi sistem navigasi kawasan bagi membantu bintang itu semasa di luar daerah.

Anak kepada jurutera motor terkemuka itu sangat meminati Mini Cooper itu sehingga memuatkan nama kereta itu dalam satu daripada lagu-lagu terbarunya. Artis yang turut memiliki kereta yang sama ialah Sting, Goldie Hawn dan Elijah Wood.

Sementara itu, di kalangan artis tempatan pula, ramai antara mereka memandu kereta mewah terutama buatan Jerman dan Jepun yang terkenal dengan teknologi automotif termaju dan boleh dibeli pada harga yang agak tinggi, menjangkaui kemampuan seseorang pekerja berpendapatan sederhana di negara ini.

Antaranya ialah Erra Fazira yang memandu kereta berjenama BMW, Fasha Sandha dan Noryn Aziz memandu Honda CRV, Hattan dan Fauziah Latif bergegas ke sana ke mari dengan Mini Cooper manakala Ziana Zain dan Misha Omar bergaya dengan kereta Mercedes Benz.

Bagi Datin Seri Tiara Jacquelina yang kini sedang berhempas-pulas menjayakan teater P. Ramlee, kenderaan pacuan empat roda BMW X5 bukan sahaja memenuhi selera automotif tetapi juga memudahkan pengangkutan segala barangan keperluan, sama seperti Awie yang selesa dengan Toyota Harrier.

Tidak kira artis, ahli perniagaan atau ahli politik, pengenalan skim subsidi harga minyak baru di negara ini yang bertujuan memberi lebih keadilan kepada golongan berpendapatan rendah dan sederhana pastinya menggoncang sedikit poket semua pemilik kereta mewah ini, walaupun tidak begitu dirasai bebannya selama ini.

Powered by Utusan Malaysia

Tak Salah Pasang Pengawal – Fasha Bukan Berlagak

31 May

Oleh FAIZAL SAHARUNI

SELEPAS berita mengenai dirinya yang dikaitkan dengan seorang ahli perniagaan bernama Datuk Shafik Rizaal Saaban dilaporkan, aktres jelita yang sering meraih kontroversi ini bagaikan ‘menghilangkan diri’ dari wartawan.

FASHA mengupah pengawal peribadi kerana ia satu keperluan.

Puas sudah menghubunginya dan menghantar SMS menerusi telefon-telefon bimbitnya supaya dia memberi ruang untuk mengulas mengenai gosip tersebut, namun si empunya diri ini seakan sudah melenyapkan diri, enggan sama sekali memberikan sebarang respons terhadap gosip tersebut.

Mungkin berusaha tidak mahu memanjangkan cerita bersama lelaki yang juga digelar Datuk S itu, Fasha Sandha memilih untuk mendiamkan diri sahaja biarpun pernah membuat kenyataan media secara ringkas bahawa dia dan Datuk S hanya kawan.

Sementara menunggu aktres berusia 24 tahun ini terbuka hati memulakan bicara secara panjang lebar tentang Datuk S, berikut ditampilkan sedutan reaksinya mengenai isu dirinya dan pengawal peribadinya.

Sejak Disember lalu, Fasha sentiasa dilihat berdampingan dengan seorang lelaki berwajah ‘bengis’ atau lebih mudah dikatakan pengawal peribadi walaupun ke mana jua dia berada.

Bagai penjenayah yang melakukan kesalahan besar, Fasha terus sahaja dikritik kononnya ‘mengusung’ jejaka yang sering memakai jaket tertera nama dia itu waima pergi membeli-belah.

“Ada kawan beritahu tentang laporan itu kononnya saya pergi beli-belah bawa pengawal keselamatan.

“Memang betul dia (pengawal keselamatan) ikut sewaktu saya hendak beli barang baru-baru ini. Tetapi saya rasa tak salah sebab ketika itu merupakan tempoh dia bekerja.

“Saya menjalani penggambaran pada hari tersebut, kemudian saya dapat waktu rehat sekejap.

“Sementara menanti masa itu, saya pun ambil keputusan keluar beli barang-barang bagi kegunaan penggambaran di lokasi dengan pengawal keselamatan,” beritahu Fasha.

Fasha sekali lagi menegaskan, dia bukan takut untuk keluar membeli-belah bersendirian, namun ketika itu adalah tempoh kerja bagi pengawal keselamatan menjalankan tugasnya.

“Sebab itu dia ada dengan saya,” berkali-kali terang Fasha mohon dimengertikan.

Pada hari-hari biasa atau sewaktu dia tidak bekerja, Fasha hanya selesa ditemani ahli keluarga dan teman-teman rapatnya sahaja.

Bercakap lebih lanjut tentang pengawal keselamatan yang memakai jaket tertera namanya, Fasha menjelaskan tulisan yang terpampang di bajunya itu bukan sengaja diletakkan untuk berbangga diri.

“Ia bukan nama saya, sebaliknya nama syarikat saya. Rasanya tidak salah bukan?” soal Fasha menjawab kewajaran pengawal peribadi itu memakai pakaian tertulis namanya.

Fasha jadi hodoh


FASHA dan Ady Putra dalam satu babak telefilem, Kehangatan Lantana.

Lelah wajah manisnya sentiasa dioles cantik sama ada muncul di skrin TV mahu pun layar lebar, Fasha kini muncul dengan sisi berbeza yang pastinya mengejutkan ramai.

Begitu mencintai lapangan yang diceburi ini, Fasha nekad untuk bereksperimen dengan pelbagai watak bagi menguji kemampuan berstatus pemain wayang popular di Malaysia.

Terbaru, anak kedua daripada empat beradik ini sanggup muncul dengan rupa ‘hodoh’ apabila membawakan watak Juwita dalam sebuah telefilem arahan Feroz Khan yang berjudul Kehangatan Lantana.

“Saya terima watak ini sebab karakternya paling berat berbanding lakonan saya sebelum ini.

“Mesej yang disampaikan dalam drama ini juga menjadi salah satu faktor saya berminat melakonkan watak Juwita.

“Kalau selama ini peminat sering cakap saya pegang watak baik dalam lakonan, inilah masanya nak buktikan saya juga boleh bawa watak antagonis,” ulas Fasha.

Itulah kelebihan aktres tinggi lampai ini. Meskipun dihampiri bermacam kontroversi yang seakan tiada pengakhiran, Fasha tidak pernah sesekali menoktahkan tugasnya sebagai pelakon.

Empat jam bersolek

Bukannya mudah transisi merobah rupa wanita jelita bak Fasha kepada wajah tua dan kelihatan buruk semata-mata memberi impak berkesan di hati penonton.


WAJAH jelita yang sering meraih kontroversi panas.

Dan kenangan itulah yang dilalui Fasha apabila dia sanggup mengorbankan kecantikan yang dimilikinya selama ini untuk disolek dengan rupa hodoh selama empat jam.

“Saya kena datang awal ke lokasi penggambaran semata-mata mahu menyiap diri dengan karakter Juwita melalui hasil kerja juru mekap, Vanitha.

“Ia jadi pengalaman baru untuk saya. Wajah saya diletakkan lateks. Memang sakit dan memedihkan, tapi saya tak kisah andai ia betul-betul dapat menyokong lakonan saya,” luah Fasha.

Uji kemampuan Fasha

Terus bercerita lebih lanjut tentang watak itu, beritahu Fasha, Juwita adalah bekas Ratu Cantik tahun 1994 yang fobia dengan kecantikan dan begitu risau andai suaminya lakonan Ady Putra ada pengganti baru.

“Juwita sanggup lakukan apa saja untuk suaminya sampaikan dia nekad menyihir lelaki itu.

“Itulah yang menjadikan saya benar-benar nak terlibat dalam produksi ini,” ucap Fasha berterus-terang.

Drama yang bakal bersiaran di TV3 31 Mei hari ini mengambil masa selama lapan hari penggambaran yang dilakukan di sekitar Kuala Lumpur.

Jelas Fasha lagi, dia gembira dapat bekerjasama dengan pengarah muda berbakat besar seperti Feroz Khan yang banyak memberi tunjuk ajar dan dorongan bagi menjayakan karakter Juwita.

“Feroz tawarkan watak ini semasa saya sedang jalani setengah daripada penggambaran drama 13 episod, Jangan Main Belakang yang akan menemui penonton tidak lama lagi.

“Dia (Feroz) punyai sepenuh keyakinan terhadap bakat dan kemampuan saya untuk menjadi Juwita.

“Saya cukup terharu dengan peluang yang diberikan apatah lagi Feroz yakin dengan kebolehan saya membawakan watak jahat,” jelas Fasha panjang lebar.

Menyambung hujah tentang kelebihan drama ini, tutur Fasha, dia menganggap Kehangatan Lantana sarat dengan tema tersendiri yang dapat dijadikan iktibar buat audiens.

“Drama ini membangkitkan pelbagai isu termasuk aspek keagamaan, kesetiaan terhadap suami dan golongan wanita yang tidak dapat terima hakikat dirinya sudah lanjut usia,” ungkap Fasha.

Dalam pada itu, pengarah drama ini, Feroz Khan memberitahu, selain mesej berguna yang cuba disalurkan kepada khalayak, Kehangatan Lantana yang diterbitkan Meom Entertainment Sdn. Bhd. itu juga menampilkan kelainan pada teknik solekan.

“Saya mendapatkan khidmat juru mekap tempatan, Vanitha yang banyak timba pelajaran tentang gaya solekan khas di Hollywood bagi menonjolkan rupa tua dan buruk bagi watak Fasha

“Tempoh dua hari kami beri tumpukan pada solekan. Ia bagi memperlihatkan karakter Juwita yang sakit dari semasa ke semasa bertukar rupa.

“Selain itu, adegan Ady Putra semasa dia bermimpi masuk ke alam barzakh menjadi cabaran untuk menyiapkan tele drama ini.

“Waktu itu Ady Putra yang pegang watak sebagai Hakim memakai kain kapan dan masuk ke liang lahad. Kami jalani penggambaran di kubur pada waktu malam. Ia jadi pengalaman mendebarkan buat seluruh krew produksi. Apa-pun saya rasa bersyukur sebab semua berjalan lancar tanpa hadapi sebarang masalah,” ujar Feroz.

Powered by Kosmo

Juwita Bukan Zaleha

26 May

Oleh NOR FADZILAH BAHARUDIN fadzilah.bahar@utusan.com.my

FASHA Sandha bersama Adi Putra dalam satu babak drama Kehangatan Lantana. Fasha disolek hodoh bagi menjiwai watak Juwita.

KERAP diberikan watak gadis malang atau yang sering menjadi penganiayaan, semua itu bagaikan ‘makanan harian’ buat aktres muda Fasha Sandha.

Sebagai pelakon, matlamatnya ialah mempelbagaikan wataknya.

Dia mahu menjadi aktres yang versatil dan enggan sama sekali dilabel sebagai pelakon stereotaip.

Di luar kesedarannya, Fasha semakin menggapai impiannya.

Terbaru, lakonannya dalam telefilem Kehangatan Lantana yang akan ditayangkan menerusi slot Cerekarama pada 31 Mei ini pukul 10 malam di TV3.

Dalam telefilem arahan Feroz Khan ini, Fasha memegang watak sebagai Juwita, karakter berkenaan disimpulkan Fasha sebagai paling mencabar yang pernah ditanganinya.

Paling utama, Fasha mengharapkan, lakonannya dalam telefilem berkenaan akan membuka laluan baru buat dia melakar nama sebagai pelakon serba boleh.

“Watak ini paling mencabar yang pernah saya pegang. Memang susah tapi sekurang-kurangnya setelah selesai penggambaran melihatkan hasilnya saya berpuas hati.

“Sudah lama saya idamkan watak sebegini dan akhirnya impian saya tercapai,” kata aktres berusia 24 tahun itu lagi.

Bagaimanapun, harapan Fasha, para penonton tidak akan sama sekali menyamakan wataknya sebagai Juwita dalam Kehangatan Lantana dengan watak Zaleha lakonan aktres Sofea Jane dalam filem Perempuan Isteri dan ….

“Cara Juwita menundukkan suaminya ada persamaan dengan Zaleha tapi yang lain-lain semuanya berbeza.

“Isu yang dikupas dalam drama ini juga jelas terdapat perbezaan. Saya harap semua orang akan menonton drama berkenaan tanpa sebarang prejudis selain memperoleh mesej yang terkandung di dalamnya,” jelasnya lagi.

Dalam pada itu pengalaman ketika di lokasi penggambaran Kehangatan Lantana juga tidak mungkin dilupakan oleh duta produk Garnier dan Maybelline ini.

Masakan tidak wajahnya yang cantik bertukar menjadi hodoh dek kerana dia terpaksa berdepan dengan penyakit kulit yang bukan sahaja mencacatkan wajahnya malahan membuatkan wajahnya bernanah dan busuk.

“Jurusolek mengambil masa empat jam untuk menghasilkan kesan wajah saya itu.

“Sudahlah penat, panas pula sepanjang solekan. Tapi bila memikirkan itu semua untuk kebaikan kerjaya saya, saya harungi juga,” luah pelakon kelahiran Johor Bharu ini lagi.

Sementara itu, sutradara Kehangatan Lantana, Feroz Khan memberitahu, telefilem tersebut mengupas kisah mengenai kejahatan yang dilakukan oleh seseorang akan dibalas juga dengan kejahatan.

Dan apa pula maksud Lantana yang menjadi pilihan pengarah itu?

“Lantana merupakan salah satu nama bunga tahi ayam. Kita lihatnya cantik di luar tapi jika dipegang bunga itu berbau dan tidak seindah rupanya. Samalah keadaannya dengan jalan cerita drama ini,” katanya membuka bicara mengenai Kehangatan Lantana.

Telefilem ini menyaksikan Fasha membawa watak Juwita dan digandingkan dengan aktor Adi Putra sebagai Hakim, Fathil Dani dan ramai lagi.

Bercerita lanjut mengenai drama yang skripnya ditulis oleh KA Raziah ini, Feroz berkata, Kehangatan Lantana mengisahkan seorang wanita yang taksub dengan kecantikan serta menggunakan ilmu hitam semata-mata mahu menundukkan si suami melalui amalan nasi kangkang.

Melihatkan jalan ceritanya tidak dinafikan hampir serupa dengan filem Perempuan, Isteri dan …. lakonan Sofia Jane, namun Feroz menafikan perkara tersebut.

“Amalan karut yang ditonjolkan mungkin sama iaitu nasi kangkang untuk menundukkan suami, tapi jalan cerita dan perwatakan lain.

“Mungkin ada sedikit persamaan tapi kita lebih menonjolkan elemen-elemen pembalasan kepada si isteri yang curang terhadap suaminya,” jelas pengarah muda ini lagi.

Sebagai memberi impak kepada penonton, Feroz menterjemahkan mesej kejahatan dalam drama ini menerusi solekan oleh jurusolek Vanitha pada wajah Fasha.

Wajah Fasha dalam Kehangatan Lantana ditampilkan dengan pelbagai kesan luka dan kudis buta hasil pembalasan atas perbuatan jahatnya terhadap suaminya.

Feroz mengharapkan, penonton akan berkongsi penderitaan yang ditanggung oleh Fasha dalam drama itu kerana selama ini dia lazimnya ditampilkan dalam karakter gadis jelita.

“Keperitan dan kesakitan yang ditanggung oleh Fasha kerana mengalami penyakit kulit yang menyebabkan wajah dan dirinya bernanah dan busuk berjaya dihayati dengan baik oleh Fasha. Bukannya senang nak melakonkan watak dengan wajah yang sedemikian,” ujarnya.

Feroz turut mengakui, watak Juwita antara watak berat yang menguji kewibawaan aktres jelita tersebut.

“Saya puji Fasha kerana berjaya membawakan watak Juwita sebab bukannya mudah nak menjadi Juwita. “Perlu banyak kesabaran untuk menjadi seorang yang berdepan dengan penyakit yang akhirnya membawa maut. Malah kolaborasi kesemua pelakon membuatkan drama ini terhasil dengan baik,” katanya lagi.

Powered by Utusan Malaysia

Artis, Produk Kecantikan

18 May

KALAU bercerita tentang produk kecantikan, artis sering kali dikaitkan. Mengapa? Kerana kecantikan dan artis tidak boleh dipisahkan. Mereka berjalan seiringan. Sama seperti fesyen.

Maka tidak hairanlah kalau banyak produk kecantikan, dalam dan luar negara, jenama tempatan dan antarabangsa akan tetap menggunakan artis untuk menarik perhatian khalayak sekali gus menjadi ‘pelaris’ jualan.

Maka tidak hairan jugalah kalau artis cantik, jelita dengan wajah putih mulus menjadi pilihan produk kecantikan untuk menjadikan mereka duta barangan syarikat masing-masing.

Malah seringkali juga artis-artis menjadi senarai jemputan kepada syarikat jenama besar untuk melancarkan produk-produk baru dalam dunia kecantikan dan kosmetik.

Ketika ini, di Malaysia, nama-nama seperti Maya Karin dan Fasha Sandha menjadi antara nama dalam senarai utama pencari wajah untuk dijadikan duta produk kecantikan.

Mereka jadi rebutan. Kerana apa? Kerana mereka cantik, popular dan nama sedang meniti di bibir penggemar mereka. Lalu, ia menjadi aset berharga buat syarikat produk kecantikan dalam ‘menjual’ produk mereka.

Dan mereka juga tidak dibayar dengan harga murah. Ada mencecah ratusan ribu ringgit untuk kontrak masing-masing yang pada Wanda memang satu jumlah yang lumayan.

Pun begitu, ada artis yang mengambil keputusan untuk menghasilkan produk kecantikan menggunakan formula sendiri selepas bergelar duta kepada produk lain.

Antaranya Erra Fazira yang menjadi duta Avon selama lima tahun berturut-turut sebelum menghasilkan produk kecantikannya sendiri, Ferra KosmoLook atau Ferra KL.

Menjalani proses penyelidikan dan pembangunan (R&D) di Jerman, buat permulaan Ferra KL mengeluarkan dua set penjagaan wajah iaitu Ferra Basic yang terdiri daripada sabun dan bedak kompak dan Ferra White (pencuci, toner, krim siang dan krim malam) dengan menggunakan bahan organik pada harga yang berpatutan.

Malah Ferra KL juga merupakan produk pertama seumpamanya yang menggunakan bahan daripada serbuk koko yang terkenal sebagai bahan anti-oksidan serta pelindung sinaran UV secara semulajadi.

Penyanyi rock, Ella juga muncul dengan produk kecantikan dan kesihatannya sendiri yang diberi nama Ella: Beauty That Rocks The World. Ella mengeluarkan tiga produk kecantikan dan kesihatan iaitu semburan bio oksidan, produk pelangsingan El Treem dan El Beauty Soap iaitu sabun yang berasaskan madu dan ekstrak gamat.

Ella juga menegaskan kesemua produk keluaran syarikatnya itu adalah selamat dan tiada kesan sampingan kerana ia menggunakan bahan organik dan tidak mempunyai bahan kimia.

Dan sememangnya bagi mereka yang pernah mencuba produk Ella, pasti akan terpegun dengan hasil semburan bio oksidannya yang memang berkesan.

Terkini, penyanyi Sheila Majid bakal melahirkan produk jenamanya, Jerneh yang dikeluarkan selewat-lewatnya Ogos ini yang bukan semata-mata untuk kecantikan tetapi bertujuan ingin melakukan sesuatu dalam mendidik wanita Malaysia tentang definisi sebenar kecantikan dan kosmetik.

Jerneh kata Sheila, merupakan rangkaian produk kecantikan yang lahir dari ideanya sendiri dengan kerjasama dua orang sahabatnya.

Wanda sendiri memang suka dengan produk kecantikan dan tak sabar menantikan kemunculan Jerneh selepas Sheila berjaya dengan perniagaan spa.

Dan tentunya apabila kita berniaga, pasti akan ada pulangan yang diterima dan Wanda yakin, melalui nama masing-masing dapat memberi impak kepada penjualan.

Selain dapat menghasilkan produk yang mampu memberi manfaat kepada pengguna, hasil penjualan itu juga dapat memberikan hasil kepada satu masa depan yang cerah. Tidak sahaja kepada artis itu sendiri tetapi juga stokis masing-masing.

Powered by Utusan Malaysia

Sunday Nite Live With Wings

15 May

Awie (right) and Wings perform at Planet Hollywood on Sunday and March 25. They will be joined by Mel (left) and Mus.

Awie (right) and Wings perform at Planet Hollywood on Sunday and March 25. They will be joined by Mel (left) and Mus.

THE Sunday Nite Live 2008 series will present Wings at Planet Hollywood on Sunday and March 25.

The 10.30pm showcase is in conjunction with the band’s 21st anniversary.

It will feature Awie on vocals, Joe (guitar), Eddie (bass) and Black (drums).

The band will perform hits such as Sejati, Bernafas Dalam Lumpur, Misteri Mimpi Shakila, Taman Rashidah Utama, Di Ambang Wati, Bazooka Penaka, Inspirasi Taming Sari, Jerangkung Dalam Almari and Intan Ku Kesepian.

It will be accompanied by other rock legends including Sham, Jojet, Mel, Mus, Hattan, Ito, Hillary and Kit.

The band members have collaborated with various established solo artistes and bands, such as M. Nasir and Search.

Awie and Joe have also acted in Malay movies.

Awie has appeared in Sembilu (alongside Erra Fazira and Ziana Zain), Iskandar (with Datuk Jalaluddin Hassan and Jeslina Hashim), Baik Punya Cilok (with Afdlin Shauki, Hans Isaac and A.C. Mizal), Sumolah (with Afdlin and Patrick Teoh), Diva Popular (with Anita Sarawak, Ezlynn and Umie Aida), and most recently, Cinta U-Turn (with Fasha Sandha and Abu Bakar Omar).

Joe’s movie credentials include Putera, a Malaysian version of Eddie Murphy’s comedy Coming To America.

Planet Hollywood showcases Malaysia’s most prominent artistes in various events, most notably the Sunday Night Live series.

Artistes who have performed at the bistro include Dayang Nurfaizah, Siti Sarah Raisuddin, M. Nasir, Ning Baizura, VE, Search, Sheila Majid, Jaclyn Victor, Lefthanded and Misha Omar.

Entry is RM50, inclusive of one drink. For details, call 03-2144-6602.

 

Powered by New Straits Times

Diana Danielle Ada Pengawal Peribadi

4 May

Oleh NIEZAM ABDULLAH Foto SHAHRIL AZMAN ZAIN Solekan & dandanan DEQ SHA (019-3495383)

Baru berusia 17 tahun tapi siapa sangka popularitinya terus meningkat setaraf bintang popular Erra Fazira dan Datuk Siti Nurhaliza.

Kenapa saya berkata begitu? Kerana pada hari ini tidak ramai bakat baru khususnya di kalangan remaja yang mampu mencipta populariti seperti gadis bernama Diana Danielle ini.

Bakatnya mula diasah selepas Datuk Yusof Haslam, penerbit Skop Production bertemu Diana dengan ibunya di kawasan pejalan kaki sebuah kedai di Taman Melawati, Kuala Lumpur kira-kira dua tahun lalu.

Kata Yusof, semasa berselisih itu terus dia membuka peluang untuk Diana berlakon drama terbitan syarikatnya.

“Saya menawarkan dia berlakon kerana saya lihat ada sesuatu yang istimewa pada Diana. Kebetulan ibunya memberikan lampu hijau, terus dia menerima tawaran berlakon drama-drama saya,” katanya.

Rasanya ramai yang sudah mengetahui bakat gadis ini. Dia bukan baru sehari dua terlibat dalam dunia lakonan. Diana pernah berlakon iklan lampin (Pampers) ketika berusia sembilan bulan.

Masih ingat atau tidak iklan itu pada tahun 1992 yang memperlihatkan seorang bayi separuh bogel dipakaikan lampin? Itulah Diana!

Tidak hanya iklan, Diana juga turut ditawarkan berlakon filem Idola ketika berusia sembilan tahun dan seterusnya bakat dia terus digilap selepas bertemu dengan Yusof.

Bukan mudah sebenarnya untuk membuat sesi fotografi dengan Diana. Saya mengambil masa yang agak lama bagi mengaturkan pertemuan ini. Bukan kerana sombong tetapi tanggungjawabnya terhadap pelajaran menuntut beliau untuk menolak beberapa tawaran dan juga sesi fotografi.

Pagi dia ke sekolah dan malam sibuk pula dengan kelas tambahan. Apatah lagi pada tahun ini Diana akan menghadapi peperiksaan penting, Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Dek kerana kesibukan, sesi fotografi Pancaindera pada hari itu terpaksa diaturkan selepas waktu pejabat yang berakhir kira-kira pukul 10.30 malam.

“Penat betul ni, mata Diana dah tak boleh nak buka dah,” katanya sesekali terpaksa merungut.

Siapa dua lelaki itu?

Petang itu saya menerima kiriman khidmat pesanan ringkas (SMS) daripada ibu Diana iaitu Norsiah Ramli. Dalam SMS itu, Norsiah yang gemar membahasakan dirinya Mama memberitahu, dia tak dapat menghantar Diana ke studio tetapi anaknya itu akan ditemani dua orang lelaki.

Semasa di studio, saya berkata wah… hebat sungguh Diana. Ada dua orang lelaki yang datang menemani. Tetapi apakah hubungan mereka dan siapakah mereka itu?

“Ya, dia orang ni bodyguard dan juga pemandu. Mereka yang akan membawa Diana ke mana-mana sahaja tetapi awas, dia orang tiada apa-apa hubungan lebih dari itu okey,” katanya awal-awal lagi menepis perkara yang boleh dijadikan bahan gosip.

Saya bertanya lagi kenapa memilih untuk ‘memasang’ bodyguard? Pada masa ini artis popular yang ada pengawal peribadi hanyalah Datuk Siti Nurhaliza dan juga Fasha Sandha sahaja.

Sebagai anak tunggal ujar Diana, tidak salah ibunya menyediakan dia pemandu dan juga pembantu peribadi bagi menjaganya. Bukan untuk berlagak macam orang kaya tetapi sebagai gadis yang sedang meniti jambatan populariti perkara itu difikirkan penting.

Malah akui Diana ibunya bukan selalu dapat untuk menemaninya kerana sibuk dengan pekerjaan sebagai agen hartanah. Lebih baik ibunya menggajikan seorang pengawal peribadi dan seorang pemandu bagi membolehkan dia berurusan.

“Ibu tidak akan lepaskan Diana seorang diri sebaliknya dia lebih percaya kalau ada orang yang menemani.

“Sebab ibu selalu sibuk. Kadang-kala saya juga kasihan dengan dia yang terpaksa menemankan saya kemana saja.

“Kadang kala saya terpaksa balik jauh malam kalau ada shooting. Ibu nak teman pun bukannya boleh selalu.

“Jadi untuk memudahkan semua urusan, ibu sudah menyediakan Diana seorang pengawal peribadi supaya mudah untuk saya menguruskan kerjaya selain bertindak menjaga keselamatan saya,” katanya

Siapa ‘sponsor’?

Apabila ada seorang pemandu, kereta mewah dan bodyguard tentu saja seseorang itu akan dikaitkan dengan skandal, itu dan ini. Dunia hiburan di Malaysia begitulah biasanya. Di Hollywood, kalau artis ada 20 pengawal peribadi sekalipun tidak menjadi masalah dan bukan perkara yang luar biasa.

Malangnya industri hiburan di Malaysia ini kecil, artis yang dilihat berkeadaan agak mewah tentu sahaja dituduh kononnya menjalinkan hubungan dengan orang kenamaan dan Datuk-Datuk.

Bagi Diana, kehidupan dan kemewahan yang dikecapinya pada hari ini tidak ditaja oleh sesiapa pun. Sebaliknya kesenangan yang dimilikinya itu merupakan hasil usaha dan kerja kerasnya sejak kecil.

“Sponsor? Kalau ada orang yang nak menaja, tentu saya akan lebih mewah daripada ini. Tapi apa yang saya peroleh sekarang ini adalah hasil kerja dan susah senang saya selama bergelar artis.

“Ini duit yang saya kumpulkan selain kerja keras mama dalam bisnesnya untuk melihat kejayaan saya dan juga kebahagiaan kami berdua,” katanya.

Benarkah ibu mengongkong?

Forum dan sembang Internet menyebarkan berita yang kurang baik kononnya kehidupan Diana pada hari ini dikongkong ibunya yang berusia 45 tahun itu. Malah sembang internet itu juga turut mendakwa Norsiah turut campur tangan dalam urusan fotografi serta sesi soal jawab antara wartawan.

Saya bertanya sendiri perkara itu dan mahukan Norsiah yang sememangnya ramah apabila bercakap menjelaskan berita buruk yang disebarkan itu.

Tanpa mahu berselindung akui beliau, ada waktunya dia perlu tegas dalam sesuatu perkara. Ia termasuklah soal mengawal anaknya agar tidak terus hanyut dengan populariti yang diraih pada hari ini.

Tetapi ketegasannya ada tempat dan bukan sengaja dilakukan untuk mendapatkan publisiti murahan.

“Memang saya tegas dengan anak saya kerana dia masih muda. Dia perlu dibimbing. Saya tidak boleh membiarkannya seperti melepaskan seekor burung merpati.

“Budak-budak sekarang perlu dijaga dengan rapi kerana saya bimbang jika tidak dikawal seseorang itu mudah untuk terlibat dengan anasir yang boleh merosokkan dirinya.

“Tapi saya bersyukur kerana ketegasan itu membuatkan Diana lebih berjaya dan menjadi seorang anak yang menghormati orang lain,” katanya.

Mengenai campur tangannya sehingga menyebabkan dia kurang disenangi oleh pihak tertentu kata Norsiah ada sebab dia berbuat demikian.

Malah wanita yang sudah lama menjadi ibu tunggal ini juga berkecil hati apabila ada pihak yang bertanya status anaknya itu.

“Ada yang tanya Diana anak angkat saya kah? Sembilan bulan saya mengandungkan dia, persoalan itu pula yang dibangkitkan. Jujurnya saya kurang senang dengan cara itu.

“Malah ada orang yang tak dapat mengutuk Diana cuba menjadikan saya sebagai sasarannya. Tentulah saya cepat melenting dan ia bukanlah sengaja dibuat-buat,” ujarnya.

Tapi Norsiah tidak mahu memikirkan perkara itu sebaliknya menganggap segala gosip dan tohmahan yang keterlaluan itu sengaja diada-adakan kerana ada pihak yang mula dengki dengan kejayaan Diana.

Masih muda untuk bercinta

Rasanya ramai sudah mengetahui status Diana apabila dia dikaitkan dengan pengarah Evolusi KL Driff, Syamsul Yusof. Mengakui berkawan rapat tetapi menolak mereka macam pasangan bercinta lain.

Kata Diana, dia selesa berkawan dengan Syamsul tetapi hubungan mereka tidak boleh untuk ditakrifkan sama seperti pasangan lain. Disebabkan masih muda, masa dan tumpuan sekarang hendak diberikan dalam dunia lakonan dan pelajaran.

“Diana tak mahu terlalu memikirkan soal cinta kerana perjalanan Diana masih jauh. Sekarang Diana baru berusia 17 tahun.

“Selepas belajar nanti Diana bercadang untuk melanjutkan pelajaran ke tempat yang lebih jauh. Kalau boleh sehingga ke luar negara.

“Sebab itu apabila orang tanya sejauhmanakah percintaan Diana dengan Syamsul, jawapannya Diana senang dan selesa berkawan dengan dia,” terangnya yang sesekali tersenyum apabila dikaitkan dengan nama anak jutawan filem itu.

Powered by Utusan Malaysia