Soseh Soseh: Pelawak Berangan

4 Aug

KALAU SS sebutkan nama seorang pelawak popular ini, rasanya memang ramai yang bersetuju dengan apa yang ingin SS sampaikan kerana sebelum ini banyak pihak sudah mengadu akan sikapnya.

Terbaru, SS disampaikan pula oleh seorang tenaga produksi kepada sebuah program jenaka tayangan stesen televisyen swasta ini yang turut meletakkan pelawak tadi sebagai teraju utamanya.

Mulanya seperti biasa, pengacara tadi hanya meminta agar bayarannya lebih berbanding pelawak lain dan beberapa kriteria yang perlu dipenuhi pihak produksi. Kiranya profesional dan semua itu masih dianggap biasa saja.

Tapi yang membuatkan banyak pihak berasap dan penerbit program garu kepala apabila pelawak tadi mula lambat tiba di sesi rakaman hingga menyusahkan banyak pihak lain terutamanya barisan pelakon yang terpaksa menunggunya.


Apabila datang bersama pengurusnya yang memang ramai sudah mengadu sikap berlagak dan perasan bagus itu, pelawak tadi buat muka selamba dan seolah-olah tiada apa yang berlaku walaupun ada pelawak lain yang hingga tertidur sebab menunggunya di lokasi.


Bukan itu saja, pelawak yang tidak berdisiplin itu turut mengelak untuk menghadirkan diri ke sesi latihan dan kononnya sudah cukup bagus dan tidak perlukan latihan terlebih dulu.

Tapi apabila rakaman, teruk sungguh persembahannya dan ada saja yang tidak kena. Mana tidaknya, keserasian dengan pelakon lain tiada dan skripnya juga ke laut. Melalut saja dari awal hingga ke akhir dan apa yang dibuatnya hanya ketawa yang sangat menyakitkan hati.

SS sendiri tidak pasti sampai bila agaknya pelawak tadi akan berubah kerana sejak dulu lagi dia memang terkenal dengan sikap keras kepala dan akan menjawab semula teguran pihak media kerana padanya, dia sudah bagus dan tidak perlu teguran sesiapa.

SS hanya diam dan tunggu saja sampai bila dia mampu pergi dalam industri ini. Jika tiada disiplin, SS percaya bakat dan kemampuan hebat itu lama-lama akan hilang kerana tiada kejujuran dalam bekerja.

SS: Artis yang teruk perangainya sebelum ini sudah mula berubah dan pandai menghormati orang.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/03

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: