Soseh Soseh: Artis Cari Rezeki Di Bazar Ramadan

4 Aug

RAMADAN bukan saja bulan untuk menambah amal ibadah, malah dapat menambahkan rezeki serta melahirkan ramai usahawan bermusim. Dua minggu sebelum Ramadan, pelbagai pihak sibuk mempromosikan tapak bazar Ramadan yang SS difahamkan satu tapak ada yang disewa pada harga RM2,000 hingga RM3,000.

Kepada yang bernasib baik, keuntungan yang mereka dapat sepanjang Ramadan ini memang lumayan dan selepas hari raya boleh berehat panjang, tetapi ada juga tapak berniaga yang lesu dan sendu.

Apabila bercakap mengenai bazar Ramadan ini, khabarnya tahun ini ramai artis yang mahu berniaga kerana biasanya show dan tawaran berlakon pun kurang.

Sebulan sebelum Ramadan lagi ada yang memulakan misi mencari tapak berniaga.

Bagaimanapun, biasalah dalam ramai-ramai ada yang berjaya mendapat tapak di lokasi yang sangat bagus dan ada juga yang terpaksa makan hati. Faham-faham sajalah ye!

Rakan SS yang juga pelakon terkenal ini dah mula berniaga sejak awal Ramadan lagi, tetapi katanya belum masuk jam 8 malam, tapak niaganya dah sunyi. Tak ada siapa yang datang dan dengan berat hati terpaksalah dia mencari tapak niaga lain. Suka atau tidak, dia terpaksalah keluarkan duit lagi untuk menyewa tapak baru, tetapi kerana semangat niaganya yang kental, dia telan saja cabaran yang datang.

Menceritakan pengalamannya berniaga di tempat lama, katanya, boleh dikatakan

setiap malam dia terpaksa sedekahkan makanan dan minuman yang dijualnya kepada peniaga lain kerana banyak yang tak habis. Dia tidak kisah pasal sedekah ini, tetapi kalau setiap hari terpaksa buat begitu, dia khuatir lama-kelamaan niat nak bersedekahnya itu bertukar jadi lain.

Apa pun SS pandang tinggi kepada artis yang sanggup mencuba kerana ada kala untung rugi terletak pada rezeki juga. Siapa tahu, tahun ini rugi sikit tetapi tahun depan membawa pulangan yang bagus kerana sudah ada pengalaman berniaga.

Bagaimanapun kepada pengusaha tapak, janganlah berjanji bulan dan bintang kerana kalau gagal melaksanakannya ramai yang akan gigit jari. Siapa nak ganti balik modal yang sudah dikeluarkan.

SS: Artis sering dipergunakan.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/08/03

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: