Bukan Sandar Wajah Cute- The Junas Monkey

15 May

Ditulis oleh Rosli Manah

Kumpulan tiga remaja cute dari Indonesia, The Junas Monkey kini popular dengan lagu Jadian. Stesen radio Malaysia juga memutarkan lagu tersebut. The Junas Monkey bukan kumpulan tarian sebaliknya sebuah band muzik.

Dua anggota The Junas Monkey iaitu Ajun Perwira dan Adiitya Suryo juga dikenali di Indonesia lewat sinetron dan filem. Mereka berlakon sinetron Putih Abu Abu yang kini sedang mendapat sambutan peminat di sana. Penyanyi utama kumpulan itu, Stefan William.

Adakah mereka bersandarkan wajah cute semata-mata?

Kata Ajun:”Soal wajah itu hal yang kedua, sebaliknya kami juga sandarkan bakat kami dalam bidang muzik. Kami memang meminati muzik sejak lama. Kebetulan kami muncul sebagai model dan juga pelakon terlebih dahulu.”

Mereka mahu peminat mererima kehadiran The Junas Monkey kerana bakat yang ada dalam diri mereka. Walaupun baru disatukan sebagai sebuah kumpulan, namun masing-masing sudah saling mengenali di antara satu sama lain.

Kesemua mereka bernaung di bawah syarikat pengurusan bakat yang sama iaitu Bentuk Management. Jadi tak ada masalah untuk mereka memenuhi undangan mengadakan persembahan dan menerima tawaran berlakon.

“Kalau soal jadual kami serahkan kepada pihak pengurusan. Mereka yang mengatur jadual kami. Kami memang artis sepenuh masa jadi tak ada masalah untuk penuhi segala aktiviti yang diatur,” kata Ajun, anggota yang paling ramai peminat di kalangan remaja wanita.

Mengapa nama monyet junas?

Nama The Junas Monkey diambil daripada karakter mereka sendiri. Junas ialah singkatan nama mereka Jun (Ajun), A (Aditya) dan S (Stefan). Perkataan monkey pula diambil daripada perlakuan mereka yang tak reti duduk diam.

Mereka datang daripada latar belang keluarga yang berbeza. Stefan anak kacukan Menado dan Inggeris yang menganut ajaran Kristian manakala Ajun pula anak jati Bali beragama Hindu. Aditya pula dibesarkan dalam keluarga Islam.

Walaupun sering dikejar wanita, namun anggota The Junas Monkey mahu ketepikan dulu sebaliknya mereka mahu tumpukan kepada kerjaya.

“Cinta tu biarkan dulu… kami mahu tumpu kepada kerja dahulu,” kata Ajun yang peramah itu lagi.

Mangga Online

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: