Oh La La Emeer

30 Jul

Oleh Zaidi Mohamad
zaidim@bharian.com.my


EMEER,Sha (kanan) dan Amira bersama hadiah yang dimenangi.

Dinobatkan sebagai juara pertama pertandingan nyanyian terbitan TV9

KEGAGALAN bukan bermakna tewas buat selama-lamanya. Tidak salah bermimpi kalau diiringi dengan usaha jitu. Dua tahun lalu, Emeer atau Mohd Emeer Mohd Bakri hanya satu langkah saja untuk mara ke pentas akhir My Starz LG musim pertama.

Bagaimanapun, rezeki tidak menyebelahinya. Tetapi, tahun ini impian Emer untuk menjadi seorang juara tercapai apabila namanya diangkat sebagai juara Pertandingan Nyanyian Oo La La yang berlangsung di Sri Pentas 2, Shah Alam, Selangor, Sabtu lalu.

Program yang julung kali diterbitkan TV9 berkonsepkan kekeluargaan itu menyaksikan saingan sengit dua lagi peserta akhir iaitu Sha dan Amira untuk merebut ganjaran wang tunai berjumlah RM30,000 dan pakej percutian.

Dihoskan Sazzy Falak, ternyata tuah menjadi milik Emeer yang berdepan laluan mudah kerana peratusan undiannya di awal rancangan sudah meninggalkan jauh saingan lain.

“Sejak seminggu saya demam selsema tetapi Alhamdulillah, ia tidak menjejaskan peluang untuk memberikan persembahan terbaik. Saya tidak menjangkakan kemenangan ini kerana Sha dan Amira juga mempunyai peluang yang sama untuk menang pertandingan ini.


AZMEER dan Atilia diundang sebagai juri profesional mengadili finalis yang berentap pada malam kemuncak Oo La La.

“Dengan wang RM30,000 ini saya mahu jadikan sebagai simpanan. Saya sedar jauh lagi perjalanan saya, namun usia bukan penghalang untuk saya mencapai impian bergelar penghibur,” katanya yang mahu berjaya dalam bidang pelajaran.

Pada pertandingan akhir yang dibawakan secara langsung oleh TV9 itu, Sha iaitu anak saudara kepada Aris Ariwatan, satu-satunya calon tunggal membabitkan keluarga di kalangan artis, berpuas hati sebagai naib juara dan memenangi wang tunai RM20,000.

Amira pula di tempat ketiga membawa pulang RM10,000. Mereka juga masing-masing menerima hadiah pakej percutian di hotel terpilih.

Kejayaan dan sambutan yang diperoleh berdasar musim ini memberi isyarat Oo La La akan diteruskan.


TRIO juara Mentor musim pertama hingga ketiga, Pija, Fiq dan Black menyanyikan lagu Sejati.

Ketua Penjenamaan Kumpulan, Komunikasi Korporat dan Pembangunan Perniagaan TV9, Noor Amy Ismail berkata, sekiranya diteruskan, TV9 akan tetap mengekalkan konsep yang sudah dibuat pada musim pertama iaitu menekankan hubungan kekeluargaan.

“Tidak kiralah sama ada peserta itu orang biasa atau mempunyai hubungan dengan artis, ia syarat utama pertandingan ini. Kemenangan Emeer membuktikan biarpun dia tidak mempunyai ikatan dengan keluarga artis, rezeki masih berpihak kepadanya,” katanya.

Tambahnya mengenai hala tuju tiga finalis itu, Amy berkata TV9 tidak menjanjikan sebarang kontrak berbentuk album. Bagaimanapun, katanya, peluang untuk mereka terus mengasah bakat terbentang luas.

“Kita ada program terbitan TV9 dan saluran TV lain dalam Media Prima Sdn Bhd. TV9 sendiri menerusi program Apa Khabar Orang Kampung dan Suarasa boleh dijadikan landasan untuk mereka mengembangkan bakat,” katanya.

Sementara itu, Azmeer yang diundang menjadi juri profesional bersama Atilia mengakui kecenderungan peserta pertandingan lebih gemar memilih lagu ‘kitar semula’ yang sering kali menjadi pilihan wajib.

“Saya bersetuju kebanyakan program realiti nyanyian dilambakkan dengan lagu yang sama. Kalau diberi pilihan lagu lain yang tidak klise, lagi bagus. Tetapi lazimnya, pertandingan yang berorientasikan undian SMS di samping juri profesional selalunya peserta memilih lagu yang popular dan orang suka. Ia sebagai kelebihan untuk menarik minat pengundi.

“Peserta pertandingan nyanyian juga sebenarnya perlu didedahkan dengan pemilihan lagu yang betul. Ada sesetengah lagu tidak sesuai di bawa bertanding. Contohnya lagu Gadis Melayu yang dinyanyikan Emeer hanya sesuai untuk membuat persembahan saja,” kata Azmeer.

Kata komposer itu lagi, beliau berharap format mengekalkan penyertaan hubungan kekeluargaan boleh diteruskan pada musim mendatang. Mengenai finalis Oo La La, Azmeer berkata, ketiga-tiga peserta mempunyai keistimewaan tersendiri, namun yang membezakan mereka hanya kepada kesilapan yang dilakukan.

“Ketiga-tiga mereka mempunyai nada suara yang sedap. Tapi yang menggugat mereka hanya pada kesilapan yang dilakukan. Ada banyak faktor yang mendorong kejayaan Emeer dan begitu juga dengan kekalahan Sha dan Amira.

“Tiada yang sempurna di dalam dunia ini. Masalah lupa lirik sering terjadi namun ia bukan tabiat yang bagus. Sha sendiri hilang fokus hingga lupa lirik di awal persembahannya, namun, membalas dendam memberikan persembahan mantap untuk segmen seterusnya.

“Emeer kerap memasuki pertandingan nyanyian di TV. Semangat dan usahanya serta disokong undian yang tinggi membuahkan hasil. Sha dan Amira juga boleh menyinar seperti Emeer,” kata Azmeer.

Kemuncak Oo La La yang diterbitkan Azman Ghaffar turut dimeriahkan dengan penyanyi undangan yang berduet bersama finalis seperti Ezlynn, Misha Omar dan Lan (bekas vokalis Meet Uncle Hussain). Malah, trio juara Mentor musim pertama hingga ketiga, Pija, Fiq dan Black tampil menghangatkan debaran sebelum diumumkan keputusan pemenang.

Format undian dibahagikan kepada skala 50 peratus untuk undian SMS dan selebihnya juri profesional yang dilantik.

Berita Harian

3 Responses to “Oh La La Emeer”

  1. nazmi at 1:22 AM #

    hoi korang ade no emeer x….aq nie pmnt setia die lau ade ape2 mklmt long lh bitau aq……

  2. nazmi at 1:23 AM #

    helo………tlg lh aq nie…………

  3. nazmi at 1:26 AM #

    tlg aq mhn sgt12x……muhammad emeer iskandar bin muhammmad bakri juara oo la la musim pertama…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: