Pakaian Sesuai Ke Pejabat

26 Apr

Rekaan ‘tailored sut’ dengan pesak, lengan potongan jadikan wanita tubuh biasa tampak menarik

SoalanSaya berusia 27 tahun, mempunyai ketinggian 163 sentimeter dengan berat sekitar 70-80 kilogram dan telah berkahwin. Untuk pengetahuan saudara, saya seorang wanita bekerjaya yang mengenakan tudung dan sering memakai baju kurung ketika ke pejabat.

Bagaimanapun, disebabkan diri yang tidak pandai berfesyen menyebabkan saya sering disindir. Saya suka mengenakan blaus tapi tidak tahu memilih gaya sesuai.

Azah, melalui emel.

Jawapan:
Memilih pakaian yang sesuai dengan bentuk tubuh sememangnya bukan tugas mudah. Adakalanya pilihan pakaian yang kita rasakan cantik boleh membuatkan kekurangan tubuh kelihatan lebih ketara.

Justeru, kebijaksanaan memilih gaya sepadan bentuk badan, usia dan tempat yang dituju paling utama.


Kazsman

Saudari, perkara pertama yang perlu dikenal pasti adalah ciri tubuh saudari. Berdasarkan ciri diberitahu, saya dapati saudari seorang wanita yang mempunyai ketinggian normal tapi bertubuh agak besar dan lebar.

Jadi, gaya ke pejabat yang disarankan untuk wanita yang memiliki tubuh normal dan lebar adalah rekaan ‘tailored sut’.

Perhatikan lakaran yang dihasilkan, teliti setiap perincian jahitan yang dibuat pada sut dan kain. Ia bukan sekadar hiasan tapi mampu memanipulasi kekurangan tubuh saudari supaya kelihatan tidak terlalu gempal.

Jangan lupa, peranan ‘princess cut’ atau pesak pada sisi baju bertujuan untuk menampakkan potongan baju yang kemas dan terletak pada badan.

Untuk kelainan, saya sarankan anda mencuba rekaan sut dengan penggunaan lengan potongan ‘ledge of mutton’ bersama butang pada ‘cuff’ yang dibuat agak lebar (5 hingga 7 inci).

Selain menampakkan ciri feminin, penggunaan cuff memudahkan pergerakan anda semasa sedang bekerja.

Padankan sut berkenaan bersama kain yang dipotong enam. Pastikan kain berkenaan menampakkan susuk tubuh anda tapi elakkan potongan baju dan kain yang terlalu ketat atau terlalu longgar.

Selain ‘tailored sut’, gaya lain yang boleh anda gayakan ketika ke pejabat adalah potongan baju yang berpinggang misalnya baju kurung moden, kurung pesak gantung. Elakkan memilih baju kurung biasa kerana ia boleh membuatkan gaya anda kelihatan selekeh dan gempal.

Tip: Memilih jaket sesuai wanita bertubuh gempal

Pilih potongan jaket yang agak longgar (semi fitted), labuhnya di atas pinggul supaya kesan montok di bahagian pinggul dapat dilindungi.

Pilih jaket rekaan sederet kancing di bahagian depan baju.

Pilih kancing yang depannya berada tepat di bawah garis dada.

Princess cut atau empire waist pada sisi pinggang mampu menciptakan efek tubuh yang lebih ramping.

Pilih material yang bertekstur rata dan jatuhnya tidak kaku. Misalnya sutera shantung.

Profil: KazsmanUsia: 40 tahunAsal: Ipoh, Perak.Pencapaian : Pemenang tempat kedua Piala Jarum Berlian 1999, tempat ketiga Pesona Pengantin 2000 dan peserta akhir Piala Seri Endon 2004.Antara selebriti yang pernah menggayakan rekaan Kazsman adalah Noraniza Idris, Siti Nurdiana dan Syura.Hubungi 03-90187697 atau kunjungi premis perniagaannya di Lot 177, Tingkat 1, Kompleks DBKL (Pasar Sungai Besi), Pekan Sungai Besi Kuala Lumpur untuk sebarang pertanyaan.

Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: