Kritikan Ikhlas Ayah Untuk Akim AF7

10 Apr

Teks oleh Razif Rosdi
Foto Mazlan Yunos

Tahun ini, gelaran pelajar lelaki paling muda Akademi Fantasia 7 (AF7) dipegang oleh jejaka kacak dari Selatan iaitu Afiq Akim Ahmad atau Akim, 18. Anak muda yang baru saja ditransformasikan gaya rambutnya pada konsert minggu lalu dengan gaya lebih kemas dan diumumkan sebagai pelajar terbaik minggu yang sama.

Untuk mengenali dengan lebih dekat siapa Akim sebenarnya, murai.com.my berjaya menghubungi ayahnya, Ahmad Sulaiman yang tidak lokek berkongsi cerita anak ketiganya itu.

“Akim seorang yang periang dan peramah. Walaupun orang nampak dia agak agresif dalam akademi tapi hatinya lembut. Malah, Akim bukannya orang yang suka cakap belakang. Kalau dia tak puas hati dia akan terus luahkan isi hatinya itu. Tapi dia memang mudah mesra,” ujar ayah Akim.

Selain itu, Pak Ahmad juga ada kritikan tersendiri untuk anaknya memandangkan dia sebelum ini pernah bergelar penyanyi di usia mudanya.

Pak Ahmad berkata, dia tertarik dengan prestasi anaknya menyanyi di pentas. Namun, dia akuinya anaknya itu masih belum pandai mengawal mikrofon ketika mendendangkan lagu rancak yang memaksanya untuk menari.

Sementara itu, Pak Ahmad mengakui bahawa Akim adalah anak saudara kepada penyanyi 1980-an dan 1990-an iaitu Sofie S serta pemain bass kumpulan Mega iaitu Mat Mega atau nama sebenarnya, Mohamad Sulaiman.

“Akim tak pernah ada sesiapa saudara mara yang pernah masuk AF sebelum ini. Dia bukanlah sepupu Fitri AF2 seperti yang digembar-gemburkan. Namun, dia memang ada pertalian dengan Mat Mega dan Sofie S. Mereka berdua ini adalah adik saya,” katanya.

Ditanya mengenai harapan si ayah untuk anak terunanya itu, beliau menjawab:

“Saya harap Akim boleh sampai ke final. Saya tak kisah orang nak cakap apa tentang anak saya. Saya dah ada pengalaman macam ini oleh sebab adik saya 2 orang dulu juga artis.

“Terus-terang saya suka AF sebab perkataan akademi. Segala macam tentu ilmu nyanyian boleh dapat dalam akademi. Tapi kalah menang saya tak kisah. Kalau ada rezeki Insya-Allah dia boleh berjaya. Apapun, terima kasih kepada semua peminat Akim yang banyak menyokongnya,” kata Pak Ahmad.

Menarik tentang Akim sekeluarga…

1. Anak muda yang aktif sukan dan suka bermain bola sepak. Dia pernah mewakili sekolah untuk peringkat MSSN.
2. Selain bola sepak, Akim juga pernah mewakili sekolah ke Sabah untuk sukan sofball.
3. Walaupun tarian sering dapat kritikan, Akim pernah menjadi penari zapin sewaktu di sekolah rendah.
4. Memandangkan Akim baru tamat SPM, famili sudah merancang untuknya sambung belajar. Ayah Akim tak halang anak
    menyanyi asalkan pelajaran tidak diabaikan.
5. Tidak dinafikan Akim mendapat bakat nyanyian dari ayahnya yang pernah menjadi penyanyi untuk Kumpulan
    Pancaragam Adik Beradik pada tahun 1978..
6. Ayahnya juga pernah menjadi artis residen untuk Radio Malaysia Johor.
7. Kalau Akim menyertai AF ayahnya pernah menyertai Bintang RTM.
8. Akim juga sangat rapat dengan Mat Mega dan Sofie S yang pernah merakamkan banyak album.
9. Ayah Akim kini bertugas sebagai penyelia di Pusat Pos Laju, Larkin, Johor Bahru.
10. Akim merupakan anak ketiga dari 4 orang adik-beradik. Dia mempunyai seorang abang, kakak dan adik lelaki.
11. Sebelum ini Akim pernah bersekolah di Sekolah Johor Jaya.
12. Akim tidak merokok dan inilah petua ayah Akim jika mahu jadi penyanyi jangan merokok.
13. Akim juga pandai berlawak dan mempunyai kawan yang ramai.
14. Akim adalah penyeri di rumahnya. Ketiadaannya membuatkan rumahnya sunyi sepi.
15. Akim seorang penyayang dan sangat rapat serta rajin berborak dengan ibunya.
 

Murai

12 Responses to “Kritikan Ikhlas Ayah Untuk Akim AF7”

  1. farisha April 23, 2009 at 11:03 AM #

    tau x pe akim mmg baik!nk tau x kiter an slalu undi akim biler kat konsert…o akim i’m yours …pd sume peminat akim jgn luper afundi dier au….GO AKIM!kiter peminat no 1 akim n peminat setia akim au….kiter org jb n sbb 2ah kiter minat kat akim so akim jgn risau kiter slalu sokong akim !!!!akim, kiter punyer nenek kan skang dok kat majidee n skudai! kiter teringin sangat nk jumper akim so nnti iler dh abis af buatlah kenduri untuk peminat eh bleh ark lah kite cume nk ucapkan good luk ye!!!!

  2. farisha April 23, 2009 at 11:09 AM #

    akim ni kite lagi kite nk ucapkan taniah kat akim au sbb dptmasok af7 ni mmg ade trnsformasi k!!akim mesti ade myspace kan kite nk add akim jadi friends kite lah???jwb lah biler dh abnis af nnti eh!

  3. farisha April 23, 2009 at 11:11 AM #

    hai akim kiter peminat akim jgn luper afundi akim i,m yours!!!!!!!!(dh tau kan hehe saje jer nk bagi semangat tau)

  4. farisha April 23, 2009 at 11:14 AM #

    akim nnti kuar af jgn luper tau yang kiter ni mmg akan sokong akim di maneue go akim kalo nk tau kebanyakkan famili kiter minat kan akim so akim jgn risau!:)KASI GEGAR PENTAS>>>

  5. farisha April 23, 2009 at 11:16 AM #

    ade pesanan untuk akim tau kite kanMINAT KAT AKIM HEHEHE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!GO AKIM I<M YOURS AKIM KITE KAN X BOSAN TAU MUKEW AKIM S AKIM NI KIUT HAHAHA!!!!

  6. farisha April 23, 2009 at 11:19 AM #

    AKIM AKIM AKIM AKIM AKIM AKIM AKIM AKIM AKIM AKIM BEST BEST BEST BEST BEST BEST BEST BEST BEST BEST BEST SGT SGHT ST SGT SGT SGT SGT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!GO AKIM KITE MINAT AKIM TAU

  7. farisha April 23, 2009 at 11:23 AM #

    AKIM CUTE, BAIK ,HANDSOME GYLER ,LAWAK ,PERIANG, CERIA yg mm best untuk peminat akim thank u ai kepuasan megundi nakim eh lagi skali kiter nk cakap ngan akim yg kiter mmg minat kat awak tau jgn luper name kiter n jasa mengundi eh kd2 sampai rm.5 au kiter undi maknenyer 10 undian atau kiter undi leih 15 undian so kiter skali lagi nk ckp GO AKIM I’M YOURS!

  8. farisha April 23, 2009 at 11:25 AM #

    akim kita suka akim ah

  9. farisha April 23, 2009 at 11:26 AM #

    suka suka suka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  10. farisha April 23, 2009 at 11:26 AM #

    i’m yours akim!

  11. geng johor jaya,bakawali May 1, 2009 at 7:01 PM #

    akim
    seorng yg pering
    ngan kekekawan semua…
    so akim semoga ko berjaya dalam bidng baru
    kitorng doakan ko….

    hidup akim

  12. sweet_dolly9178 December 23, 2009 at 2:21 PM #

    salam..
    ai akim…
    erm nice lakonan awk kat kau dan aku..
    anway gud luck 4 your job and do the best k..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: