Pencarian Anak Wayang Bermula Esok

3 Apr

Oleh Zul Husni Abdul Hamid
zhusni@bharian.com.my

SEBAGAI pelopor program realiti siaran Astro Ria seterusnya melahirkan pelbagai rancangan pencarian bakat lain mengetengahkan format hampir serupa, manakala Astro Prima pula kukuh bersama Raja Lawak Astro.

Namun bermula 22 Mei ini, gabungan dua rangkaian Melayu di Astro ini bakal menetaskan bakat baru menjadi pelapis industri drama dan perfileman menerusi program realiti terbaru, Anak Wayang.

Pengarah Eksekutif Astro Entertainment Sdn Bhd, Zainir Aminullah berkata, Anak Wayang selain mencungkil serta menampilkan bakat baru menyerikan industri drama tempatan juga mengukuhkan jenama Astro sebagai platform melahirkan bakat baru dunia lakonan.

“Ia membuktikan komitmen Astro yang tidak putus memberikan program hiburan terbaik kepada penonton setianya,” kata Zainir pada majlis pelancaran yang disempurnakan di KLPac, Sentul Park, Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Selepas berjaya melahirkan enam bintang menerusi enam siri AF serta pelawak versatil seperti Nabil, Johan, Zizan dan terbaru, Sepah dengan Raja Lawak, Astro katanya, yakin formula yang diambil mampu memberi impak kepada industri hiburan.

“Anak Wayang mampu memberi gegaran baru kepada industri hiburan menerusi idea serta bakat yang diperkenalkan kelak,” kata Zainir.

Program yang dijana dua saluran iaitu Astro Ria dan Astro Prima memperlihatkan peserta bertanding untuk meraih peluang memegang lima watak utama iaitu jururawat, mekanik, pengelola majlis, gangster dan setiausaha.

Lima watak itu akan menghiasi drama bersiri 50 episod, Kecuali Cintamu yang bakal ditayangkan menerusi Astro Prima.

“Struktur rancangan dan pertandingan ini berlangsung selama 10 minggu di mana program realiti disiarkan menerusi Astro Ria serentak dengan drama bersiri yang menemui penonton di Astro Prima.

“Permulaan rancangan, 25 peserta diterima yang dibahagikan kepada lima kumpulan. Setiap kumpulan akan bertanding merebut satu watak dari minggu ke-2 hingga minggu ke-6 pertandingan dalam drama bersiri.

“Setiap minggu lima peserta akan menerima didikan dalam dunia lakonan, bagaimanapun hanya dua peserta diberi peluang untuk mara berdasarkan prestasi yang dinilai juri. Undian SMS penonton menentukan pemegang watak utama akan diketahui pemenangnya pada Isnin menerusi drama bersiri siaran Astro Prima,” katanya.

Dari minggu ke-7 hingga ke-10, pencarian Anak Wayang beralih ke fasa baru apabila lima pemenang bagi setiap watak bertarung dalam drama bersiri itu.

“Uniknya lima calon memegang lima watak yang ditawarkan itu perlu mengekalkan mutu lakonan terbaik mereka dalam drama bersiri itu.

“Watak yang gagal meraih undian tertinggi akan dimatikan seterusnya memberi pilihan kepada penonton untuk menobatkan seorang pemenang sebagai Anak Wayang menerusi undian SMS,” katanya.

Zainir berkata, keunikan yang ditawarkan itu mampu menarik perhatian pencinta lakonan seterusnya membintangi drama bersiri 130 episod di Astro Prima.

Anak Wayang bakal dikemudikan Rusdi Ramli yang bergilir-gilir mengacarakannya bersama pelakon wanita popular, Nur Fazura Sharifuddin.

Sidang media itu turut dihadiri Pengurus Saluran Astro Ria, Khairul Mizan Shagul dan Pengurus Saluran Astro Prima, Nizam Sani.

Info:

Sesi uji bakat Anak Wayang diadakan di tiga lokasi iaitu:

Grand Paragon Hotel, Johor Bahru pada 4 dan 5 April

Bayview Hotel, Pulau Pinang pada 11 dan 12 April

SACC Mall, Shah Alam pada 18 dan 19 April

Pertandingan terbuka kepada warga negara Malaysia berumur 18 hingga 35 tahun dan tidak terikat dengan mana-mana syarikat produksi drama atau pengurusan artis.

Bawa salinan kad pengenalan serta dua keping gambar berukuran 4R (profil dan paras pinggang) dan menonjolkan kebolehan berlakon secara spontan di depan juri.

Kaunter pendaftaran dibuka dari jam 9 pagi hingga 1 tengah hari.

Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: