Novel Bersiri Nyanyi Sunyi – Siri 10: Cinta Cempaka Mulai Berbunga

24 Mar

Oleh Maskiah Masrom

Hei, kau dengarlah loceng yang berkerining

dari gelang sepatuku ketika hujan turun dengan

deras bulan April tepat aku sendiri merentas

jalan pulang dan halaman rumah gelap tanpa

 

 

lampu di taman! Ah. Ah.”

CEMPAKA tersenyum saat melangkah masuk ke rumah sewa. Nur Sandera sedang bersemangat mendeklamasikan sajak Prof Siti Zainon yang bertajuk “Genta”. Esok tibalah giliran Nur Sandera membentang rahsia di sebalik proses kreativiti penyair wanita kelahiran Gombak itu. Minggu depan pula adalah giliran Cempaka menutup tirai pembentangan tutorial.

“Wahai Cempaka Sari. Silakanlah tuan hamba bersimpuh di situ,” ujar Nur Sandera. Cempaka melabuhkan punggung di kerusi.

“Beta mahu membaca sajak Prof Siti yang Harry Aveling terjemahkan dalam bahasa Inggeris. Tuan hamba dengarkan ya:

Can you hear the bell on my bracelet

ringing as I wake my way home

through the heavy April rains

along the streets and across the yard

to our dark house? Can you? Can you?”

Cempaka terasa geli hati melihat cara Nur Sandera membaca sajak itu sambil menggoyang sebelah kakinya seperti penari India.

“Apa pendapat tuan hamba? Bagus tak cara beta membaca sajak ni?”

“Bagus Tuanku. Patutlah hari ini hujan turun dengan deras, halaman rumah gelap tanpa lampu di taman. Nasib baik patik tak basah kuyup, tuanku”

Nur Sandera ketawa. Dia kagum dengan kemampuan Cempaka menangkap baris-baris kata dalam sajak Prof Siti tadi.

“Beta ada terdengar bunyi kereta sebentar tadi. Siapakah gerangan yang menghantar tuan hamba pulang?” tanya Nur Sandera seakan baru sedar sesuatu.

“Tuanku, patik nak mintak ampun tuanku. Janganlah tuanku murka dengan patik yang yatim piatu ini. Tengku Arjuna yang hantar patik,” balas Cempaka sambil menyusun sepuluh jari di dahi. Mata Nur Sandera terbelalak.

“Patik tak ada pilihan Tuanku. Umpama pipit tuli makan berhujan, tidak dihalau padi habis, hendak dihalau kain basah. Patik akan basah lencun jika tidak menumpang Tengku Arjuna,” sambung Cempaka dengan wajah dibuat-buat takut.

“Tengku Arjuna apa-apakan tuan hamba tak?” tanya Nur Sandera sambil bercekak pinggang. Matanya menyoroti Cempaka dari kepala hingga ke kaki .Ada rasa yang indah menyelinap masuk ke hati Cempaka saat itu.

“Atau tuan hamba yang apa-apakan Tengku Arjuna?” usik Nur Sandera sambil mengacungkan tangan.

Cempaka cuma tersenyum. Nur Sandera sedikitpun tidak kelihatan cemburu. Cempaka tahu sebabnya. Sudah ada jejaka lain dalam hati Nur Sandera! Semenjak bertemu Lukmanulhakim semasa pulang dari balai polis tempoh hari, hanya nama Lukmanulhakim yang membasahi lidahnya. Kebetulan Lukmanulhakim yang peramah itu sudi pula bersembang panjang dengannya di depan rumah sewa.

“Kenapa kau tak pernah cakap abang angkat kau tu begitu handsome? Kau ni suka sembunyikan perkara yang baik-baik dari aku,” bebel Nur Sandera selepas Lukmanulhakim berlalu.

“Aku ingat hati kau dah ditawan oleh Dr Arjuna. Macam mana aku nak kenalkan kau pada yang lain,” balas Cempaka dengan perasaan gelihati.

“Aku nak cari calon suami dari Malaysialah. Susah kalau dapat jodoh dari Indonesia. Nak naik feri, aku mabuk laut. Nak naik flight , aku mabuk udara. Nanti aku susah nak balik raya. Lagipun Dr Arjuna tu antik sangat. Kau tengok handset dia. Ada lagi pensyarah yang pakai handset macam tu. Ha, aku rasa Dr Arjuna tu sesuai dengan engkau. Handset pun serupa. Sama-sama antik. Barulah romantik!” jawab Nur Sandera.

“Cinta kau tu macam cendawan lepas hujan. Cepat berkembang, cepat tumbang,” sindir Cempaka sambil tersenyum.

Selepas itu, siang malam pagi petang , Nur Sandera asyik menyebut nama Lukmanulhakim. Kononnya wajah Lukmanulhakim ada iras-iras Faizal Tahir! Cempaka tergelak mendengarnya. Dia tidak pernah pula menyedari persamaan itu. Penampilan Lukmanulhakim memang agak rugged, gemar berseluar jeans dan berjaket. Penampilan ringkas dan lasak itu sesuai dengan kerjayanya sebagai wartawan.

Cikgu Saleha selalu meleteri Lukmanulhakim yang berambut panjang melepasi bahu. Yalah, mana ada cikgu yang suka lelaki berambut panjang. Walaupun kerja Lukmanulhakim tidak tentu masa, namun penampilannya nampak rapi dan bersih. Mukanya sentiasa bercukur, kuku kaki dan tangannya pendek, barisan giginya putih terjaga. Cempaka harus mengakui, Lukmanulhakim tergolong dalam lelaki yang sedap dipandang mata.

Selepas membersihkan diri dan menunaikan solat, Cempaka kembali menghadapi laptopnya. Dia membaca semula beberapa perenggan yang belum sempat dimurnikan sebelum ini.

“Selama Amir menghilang kerana dibawa orang, Kamaliah tidak percaya akan sangkaan-sangkaan bahawa suaminya itu sudah meninggal. Bulan Nopember 1949, penggalian lubang-lubang di Kwala Begumit dilakukan. Ada yang berkata bahawa orang-orang mengenali bekas-bekas penyair itu karena cincinnya. Tetapi Tahura menegaskan bahawa cincin itu tidak pernah diketemukan kembali.

Yang lain-lain menceritakan berdasarkan bekas-bekas kain sarung yang dikirimkan Kamaliah terakhir kalinya. Tidak mungkinkah pada hari-hari terakhir Amir memberikan sarung tersebut kepada tawanan lain yang kedinginan atau dikirakan lebih membutuhkan daripada dirinya? Mengenali sifat Amir yang pengasih dan penyayang, kemungkinan ini tidak bisa dihilangkan begitu saja.

Tengku Suleiman, abang Amir, ingat betul bahawa adiknya mempunyai gigi-gigi palsu di bahagian rahang atas. Ketika kerangka yang dikirakan sebagai bekas-bekas Amir disatu-satukan oleh dokter, ternyata satu sisi rahang atas berlubang. Giginya tidak ada. Kerangka Amir bagian kepala dibawa pulang oleh abangnya, Tengku Suleiman serta disimpan selama berhari-hari dalam lemari.

Pada suatu malam dia bermimpi, seakan-akan Amir berada di hadapannya dan berkata agar dia dikembalikan ke tanah sebagaimana semestinya. Hati Tengku Suleiman pun semakin yakin bahawa tulang belulang itu bekas-bekas jasad Amir.

Kamaliah sendiri tidak mahu mengaku Amir sudah meninggal. Sebagai alasan yang paling kuat, yalah kepercayaan bahawa gigi suaminya “bertingkil-tingkil”. Tidak pasahan rata sedangkan gigi pada tengkorak yang dikirakan sebagai kerangka Amir semuanya rata. Kamaliah memiliki kecintaan yang besar terhadap Amir. Perpisahan dengan dia karena dia dibawa orang. Menurut nalarnya sebagai perempuan yang mencinta, suami itu akan kembali. Itu adalah mimpi setiap wanita yang hatinya dilumuri kasih tidak terkirakan kepada satu-satunya lelaki yang dianggap sebagai miliknya.

Tahura tumbuh menjadi dewasa dalam rengkuhan mimpi seperti itu. Meskipun keluarga sudah mengakui kebenaran tulang belulang Amir, dan pemakaman telah dilaksanakan secara adat semestinya di Tanjung Pura, namun Kamaliah tidak mau mengunjungi kuburan itu. Tahura juga tidak diperbolehkan berziarah ke sana”

Semalaman Cempaka cuba meMelayukan gaya bahasa Indonesia daripada buku N.H. Dini itu.Tetapi entah mengapa, ayat-ayatnya seperti tidak menjadi. Dia tidak boleh mengekalkan struktur ayat itu. Itu namanya mencuri harta intelek penulis lain. Dr Arjuna pasti akan menyuruhnya mengolah semula huraian itu. Dua, tiga kali Cempaka bangun – melihat ikan pelaga peliharaannya untuk mencari ilham. Biasanya dia tenang dan tekun. Sehingga Nur Sandera menegurnya kerana kelihatan gelisah.

“Nampaknya tuan hamba telah dimakan sumpah. Tempat di sebelah kiri dalam kereta Tengku Arjuna tu adalah tempat beta. Tuan hamba berani duduk tanpa minta izin dari beta. Memang kepanasanlah badan tuan hamba malam ni. Ubatnya cuma satu, tuan hamba kena berkumur dengan air basuhan kaki beta,” usik Nur Sandera.

Cempaka cuma ketawa. Pandai pula Nur Sandera memetik kisah Raja China terkena kedal tulah Sultan Melaka untuk menyindirnya.

Namun memang semalaman dia gelisah. Dalam fikirannya hanya ada Dr Arjuna! Wajah Dr Arjuna, senyum Dr Arjuna, tutur kata Dr Arjuna…Cempaka beristighfar.

Mungkinkah dia telah jatuh cinta? Tapi tak mungkin semudah itu dia jatuh cinta! Tiba-tiba Cempaka teringat kisah-kisah gadis remaja dari Malaysia yang dibawa lari bernikah ke Lombok. Bukankah kebanyakan mereka mengatakan seperti dipukau dan hanya teringatkan keluarga selepas menempuh hidup susah di sana. Wajah Noormaliza Ghani, Che Siti Nor Azreen Che Ishak, Mas Ayu Mohd Yusof yang pernah terpapar di akhbar terbayang-bayang di ruangan mata.

Lukmanulhakim yang pernah membuat liputan kes itu mengatakan, memang azab penderitaan yang ditanggung oleh gadis yang bersuamikan lelaki Lombok. Mereka terpaksa berjalan sejauh dua kilometer untuk mendaki bukit, menuruni lereng, mengharungi lurah setiap hari bagi membasuh kain dan mengambil air di lombong. Mereka juga terpaksa mencari kayu api untuk memasak dan menyara hidup dengan menjual telur ayam. Selain itu, mereka hidup merana tanpa kemudahan tandas, kenderaan dan penjagaan kesihatan sebagaimana yang terdapat di Malaysia.

Cempaka teringat pula kes pukau melalui perbuatan menepuk kepala dua kali sambil membaca sesuatu. Berita itu baru semalam dibacanya. Akibatnya, mangsa terus mengikut “bersiar-siar dan mendapati diri ditinggalkan tanpa pakaian di tepi jalan”. Mungkinkah dia terkena pukau? Mungkinkah Dr Arjuna yang berasal dari Jogjakarta itu juga ada ilmu pukau? Cempaka beristighfar. Mengapalah fikirannya boleh merayau sejauh itu? Tidak baik dia bersangka buruk terhadap orang yang bergelar guru padanya.

Entahlah, barangkali dia begitu terkesan dengan layanan baik Dr Arjuna padanya. Sejak akhir-akhir ini, Cempaka perasan Dr Arjuna begitu berlemah lembut semasa berbicara. Kerap Cempaka terperasan Dr Arjuna mencuri pandang ke arahnya semasa dia membuat catatan. Hari ini, cara Dr Arjuna memandang, tersenyum dan mengusik terasa begitu romantis.

Semasa melangkah di sebelah Dr Arjuna menuju ke kereta, Cempaka terasa mereka pasangan sepadan dari segi ketinggian. Selama ini memang agak sukar untuk mencari lelaki yang lebih tinggi darinya. Malah Lukmanulhakim pernah mengatakan, Cempaka mesti mengikut jejak langkah Nicole Kidman yang tidak pernah berkasut tumit tinggi sepanjang bergelar isteri Tom Cruise!

Mungkinkah ini dikatakan cinta pandang pertama? Cinta yang tidak ada sebarang tanda dan tiba-tiba terasa membakar dada! Mungkinkah dia terlalu terbawa-bawa kisah tragis dalam perjalanan cinta Amir Hamzah dan Ilik Sundari sehingga memberi kesan ke dalam jiwa? Mungkinkah dia terlalu empati terhadap Tengku Kamaliah yang terpaksa “bermadu secara maya dengan bayangan Ilik” sehingga membuat hatinya bergelora?

Tiba-tiba Cempaka teringat, selama ini dia memang rajin melakukan solat istikharah. Untuk apa jua perkara yang mubah, dia akan menunaikan solat istikharah. Memang selepas neneknya meninggal, dia lebih percayakan istikharah. Semasa mendapat keputusan SPM, dia melakukan istikharah agar dapat membuat keputusan melanjutkan pelajaran ke luar negara atau memasuki tingkatan enam.

Daripada 10 orang yang ditanya, sembilan orang mengatakan dia menolak tuah jika memasuki tingkatan enam. Seorang itu pula hanya duduk di atas pagar – Lukmanulhakim menyuruhnya berfikir masak-masak, menerima boleh menolak pun boleh. Namun Lukmanulhakim nampak sangat gembira apabila Cempaka akhirnya membuat keputusan melanjutkan pelajaran ke tingkatan enam di sekolah yang sama.

Semasa bapanya meninggal dunia, Cempaka merasakan hikmah solat istikharahnya telah terserlah. Jika dia berada di luar negara pasti dia menyesal kerana tidak dapat menatap wajah bapa yang dirinduinya itu buat kali terakhir. Kini, perasaan bersyukurnya kian melimpah ruah kerana dia sedar bidang sastera amat berkait rapat dengan cita-cita asalnya. Dia ingin menyumbang bakti kepada nusa dan bangsa melalui pembangunan sastera dan budaya.

Sebelum membuat keputusan melaporkan perbuatan Kasturi pada polis, Cempaka juga melakukan istikharah. Pada malam itu dia mimpikan Lukmanulhakim. Sebaik bangun tidur, dia terus menelefon Lukmanulhakim dan alangkah bersyukurnya dia kerana Lukmanulhakim tidak bertugas di luar Kuala Lumpur. Lukmanulhakim segera datang ke rumah sewa dan menemaninya membuat laporan polis.

Cempaka membuat keputusan merahsiakan kekerasan fizikal yang pernah dilakukan Kasturi terhadapnya. Cempaka juga memadam semua mesej ugutan yang mengandungi perkataan “rogol”. Bagi Cempaka , perkara itu amat mengaibkan maruahnya sebagai seorang perempuan. Hatinya terasa tenang selepas membuat laporan itu. Cempaka yakin itu adalah kesan positif melakukan solat istikharah.

Mengapa dia tidak pernah melakukan solat istikharah berkaitan petunjuk jodoh? Barangkali masanya sudah tiba untuk dia melakukannya. Kalau dalam perkara-perkara yang kecil dia melakukan solat istikharah sepatutnya dalam soal jodoh, dia perlu lebih tekun memohon petunjuk Allah. Cempaka segera bangun mengambil wuduk. Dia melakukan solat istikharah pada malam tersebut. Namun tiada sebarang petunjuk sama ada mimpi atau alamat perasaan yang hadir. Yang ada hanya rasa gelisah yang tidak berkesudahan!

Keesokannya, dengan hati berdebar-debar, Cempaka mengunjungi bilik Dr Arjuna. Masih ada sedikit lagi bahan yang perlu dirujuk daripada buku N.H. Dini. Tentang pertemuan Maria Ulfah dan Tahura pada hari Amir Hamzah diiktiraf sebagai Pahlawan Nasional pada November 1975 kerana merintis pemakaian bahasa Indonesia di waktu orang lain mempergunakan bahasa Belanda.

Atau dia yang sengaja mencari alasan untuk datang lagi ke bilik lelaki yang telah membuatkan dia gelisah semalaman? Entah mengapa dia berdoa agar Dr Arjuna tiada di biliknya. Tetapi doanya tidak kesampaian. Semasa dia tiba, Dr Arjuna sedang tekun membaca.

“Jangan ditutup pintu itu. Kita bisa dituduh berselingkuh nanti!” gurau Dr Arjuna sewaktu Cempaka melangkah masuk. Cempaka memberi salam dan terus menghampiri meja rujukan. Dia terkejut kerana terdapat bingkai kaca berikat reben biru mengandungi salah satu sajak daripada antologi “Nyanyi Sunyi”!

“Mungkin tidak terlalu awal untuk saya mengucapkan selamat ulang tahun ke-26,” ujar Dr Arjuna sambil tersenyum. Cempaka teringat, ulang tahun kelahirannya seminggu lagi.

Biasanya setiap tahun, orang pertama yang akan mengucapkan “Selamat Hari Lahir” ialah Lukmanulhakim. Mereka berkongsi bulan kelahiran yang sama iaitu Mac. Dia lahir 25 haribulan manakala Lukmanulhakim pada 27 haribulan. Selalunya mereka saling bertukar ucapan. Nampaknya pada tahun ini, sudah ada orang lain mendahului Lukmanulhakim.

Cempaka membelek-belek bingkai kaca di atas meja. Dia tidak perlu bertanya bagaimana Dr Arjuna mengetahui ulang tahun kelahirannya. Semua pensyarah mempunyai butiran peribadi pelajar termasuk nombor kad pengenalan. Kad pengenalan zaman sekarang memang tidak boleh menyimpan rahsia umur seseorang. Cempaka tidak pasti dia sudah mengucapkan terima kasih atau belum. Hatinya terasa terlalu berdebar saat itu.

“Semoga tahun ini Cempaka akan menemui seorang lelaki yang cintanya seperti Amir terhadap Ilik,” ujar Dr Arjuna dengan wajah begitu tenang.

Tahun ini? Lelaki yang cintanya seperti Amir terhadap Ilik? Siapa lagi yang tahu betapa mendalamnya perasaan cinta Amir terhadap Ilik kecuali dia dan Dr Arjuna! Cempaka berasa semakin gementar. Mungkinkah Dr Arjuna dapat mengesan perubahan perasaannya?

“Kenapa sajak ini yang Dr pilih untuk hadiah hari jadi saya?” Cempaka mengerah seluruh kekuatan diri untuk melontarkan pertanyaan itu.

“Karena N.H. Dini berpendapat, cinta yang Amir berikan kepada Ilik adalah mimpi setiap wanita,” balas Dr Arjuna. Cempaka terkesima.

Apakah maksud hadiah ulang tahun kelahiran itu? Apakah makna kata-kata Dr Arjuna itu? Adakah Dr Arjuna juga sudah jatuh cinta padanya? Cempaka terasa seperti menyimpan garam dalam air, menyimpan madu dalam raga. Segala-galanya tidak kena pada tempatnya. Dia seakan tidak mampu bertentang mata dengan Dr Arjuna. Dia segera berlalu. Dia ada mendengar Dr Arjuna memanggil namanya tetapi dia terus melangkah. Di surau, air matanya tumpah. Ironisnya, dia sendiri tidak tahu mengapa dia menangis!

“Menurut Kemala, sajak-sajak Prof Siti di dalam Daun-Daun Muda mempunyai persamaan dengan sajak-sajak Kazuko Shiraishi dalam Burning Meditation and Other Poems. Mereka mengungkapkan masalah kewanitaan dalam hubungannya dengan cinta berahi. Yang membezakan mereka mungkin oleh latar budaya keMelayuan bagi Prof Siti dan keJepunan bagi Shiraishi.”

“Daripada kedua-dua penyajak ini, kita dapat merasakan kuasa cinta yang menjadi faktor utama penyair dapat menikmati kehidupan. Menurut falsafah Plato, sang penyair adalah manusia yang mengalami cinta. Tanpa cinta, tidak mungkin sajak-sajak indah dapat dihasilkan oleh Prof Siti dan Shiraishi,” ujar Nur Sandera mengakhiri pembentangan eseinya.

Nur Sandera memandang ke arah Cempaka dengan wajah hairan. Cempaka sudah berjanji untuk duduk di hadapan sekali sebagai tanda sokongan moral. Tetapi sebaliknya dalam tutorial petang itu, Cempaka memilih duduk di bangku paling belakang.

“Sila bandingkan curahan perasaan cinta terhadap Allah antara Prof Siti dengan Amir Hamzah,” pinta Dr Arjuna. Wajah Nur Sandera kelihatan pucat. Dia tidak menjangka akan mendapat soalan sedemikian rupa.

“Maaf Dr. Saya tak ada idea,” ujar Nur Sandera tersipu-sipu.

“Wah, sebentar tadi kamu bisa membanding Prof Siti dengan Shiraishi. Gombak dengan Tokyo begitu jauh. Amir Hamzah di Sumatera kan lebih dekat. Mengapa tidak kenal tetangga sendiri? ” sinis benar kata-kata Dr Arjuna. Nur Sandera hanya mampu menahan rasa.

“Cempaka, kamu yang buat kajian tentang Amir Hamzah. Pasti ada maklumat yang boleh dikongsikan. Silakan bantu.” Cempaka mengangkat muka. Dr Arjuna memandangnya dengan mata mengharap. Dia memang ada menumpang membaca bahan-bahan rujukan yang digunakan oleh Nur Sandera. Pernah juga dia membanding secara sepintas lalu keistimewaan Prof Siti dan Amir Hamzah. Mahu tidak mahu Cempaka melangkah ke depan.

“Amir Hamzah merupakan salah seorang penyair yang diminati oleh Prof Siti. Amir ada menulis sajak bertajuk “Doa” manakala Prof. Siti menulis sajak “Memasuki Kebun Arif”. Amir Hamzah mencurahkan perasaan cintanya kepada Allah dengan menggunakan orang pertama tunggal iaitu “aku” manakala Prof Siti lebih selesa memilih orang ketiga tunggal iaitu “kami”. Kedua-dua penyair hebat ini mengeksploit unsur alam untuk menyampaikan mesej. Pada pendapat saya, Prof Siti lebih berjaya bermain dengan bahasa alam berbanding Amir Hamzah. Barangkali kerana beliau juga seorang pelukis.”

Dr Arjuna memandang Cempaka dengan perasaan kagum. Nur Sandera tersenyum tanda terhutang budi. Kawan-kawannya bertepuk tangan. Cempaka kembali ke tempat duduknya. Dia terasa seakan tingkalak tidak menghadap mudik, lukah tidak menghadap hilir. Dia benar-benar ingin lari daripada pandangan mata yang sedang mengepungnya.

Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: