3 Gadis Penambat Hati

21 Mar

Oleh Rudy Syareme Sheriffudin
am@hmetro.com.my

Rap
KETRAMPILAN dan personaliti menarik peserta dari Klebang Besar, Melaka, Shakiera Razalie menambat hati juri untuk memilihnya sebagai juara Pertandingan Pencarian Mini Gadis Metro (PMGM) yang berlangsung di Karnival Jom Heboh TV3 di MITC, Air Keroh, Melaka, baru-baru ini.

Sempena kemenangannya itu, Shakiera, 23, membawa pulang wang tunai RM150 berserta cenderahati berupa hamper produk kecantikan yang ditaja Dery’s Beauty Line serta barangan eksklusif Harian Metro.

Majlis penyampaian hadiah kepada pemenang disempurnakan Pengarang Hiburan Harian Metro, Adam Salleh.

Ketika ditemui, Shakiera yang bertugas sebagai koordinator di syarikat swasta berkata, dia tidak menyangka penyertaan julung kalinya dalam pertandingan itu membuahkan hasil.

“Sebelum ini, saya menyertai pelbagai pertandingan pencarian bakat baru sekadar untuk suka-suka, tetapi pertandingan PMGM ini memberi pengalaman cukup bermakna dalam hidup kerana muncul sebagai juara.

Shakiera berkata, pembabitannya dalam bidang peragaan bermula ketika dia menjadi model di Universiti Teknologi Mara (UiTM) pada 2005 dan 2006.

“Saya juga pernah menyertai pertandingan Dewi Remaja sebelum ini. Bersandarkan pengalaman sedia ada dan minat mendalam, saya memberanikan diri untuk menyertai pertandingan anjuran Harian Metro ini.

“Saya tidak berasa gementar kerana pengacara pertandingan ini, pelakon dan penyanyi Ifa Raziah banyak membantu saya untuk tidak berasa janggal di pentas termasuk menghiburkan kami dengan lawak jenakanya sekali gus menyemarakkan lagi pertandingan,” katanya.

Tempat kedua dimenangi pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Katil, Azzura Daud, 16, dari Duyong, Air Molek, Melaka.

Ternyata penampilan bersahaja Azzura, gadis ayu berambut panjang itu memikat hati juri untuk memilihnya sebagai pemenang.

 

 

Dengan kemenangannya itu, Azzura membawa pulang wang tunai RM100 dan hamper produk kecantikan dari Dery’s.

Azzura berkata, dia meminati bidang peragaan sejak dulu dan menyimpan impian untuk berjaya seperti idolanya, model dan pelakon terkenal Nasha Aziz.

“Perjalanan saya masih jauh lagi dalam bidang ini, tetapi pertandingan ini memberi pengalaman cukup berharga pada saya sekalipun sekadar mendapat tempat kedua,” katanya.

Manakala pemenang tempat ketiga pula dimenangi peserta berasal dari Kuching, Sarawak, Fauziah Mohd Fauzi,18, yang bekerja sebagai pembantu salon.

Dia membawa pulang wang tunai RM50 dan hamper kecantikan.

Fauziah berkata, pada mulanya dia menyertai pertandingan itu sekadar untuk menemani rakan baiknya.

“Saya juga berasa malu dan kekok pada peringkat awal, tetapi selepas melihat aksi Ifa Raziah, saya mula berasa seronok dan semakin selesa di pentas.

“Bayangkan, saya diminta membuat ‘catwalk’ di hadapan ramai penonton. Pada masa sama, peserta yang bertanding juga berbakat dan mempunyai potensi untuk pergi lebih jauh.

“Sekalipun sekadar tempat ketiga, ia cukup bermakna buat saya dan keluarga,” katanya.

Sementara itu, Eksekutif Perjenamaan HM, Zurani Abdullah berkata, semua peserta yang terpilih dalam pertandingan itu rata-rata mempunyai keyakinan diri, personaliti menarik dan bijak berkomunikasi dengan penonton.

innity_pub = “c16a5320fa475530d9583c34fd356ef5”;
innity_cat = “ENTERTAINMENT”;
innity_zone = “154”;
innity_width = “250”;
innity_height = “220”;

Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: