Guru Di Dunia Fabrik

17 Mar

Oleh Noriah Idris
nori@hmetro.com.my


APABILA berpeluang melancong ke luar negara dan setiap kali bercuti, si suami akan menyelit agenda melawat ke kilang kain terpilih sebagai satu daripada pengisian percutian bersama.

NAMA: Farah Haryani Muhammad Philip

JAWATAN: Pegawai Pemasaran Jakel, Wisma Jakel, Jalan Bunus Off Jalan Masjid India, Kuala Lumpur

PENDIDIKAN: Ijazah Sarjana Muda (Bahasa Inggeris) Universiti Teknologi Malaysia

STATUS: Kahwin

 

 

SUAMI: Mohamed Faroz Mohamed Jakel

ANAK: Shierryn, 5, Mohd Farhad, 3

APABILA berpeluang melancong ke luar negara dan setiap kali bercuti, si suami akan menyelit agenda melawat ke kilang kain terpilih sebagai satu daripada pengisian percutian bersama.

Baginya, mendirikan rumah tangga bersama anak pemilik syarikat fabrik terkenal di Johor, Allahyarham Mohamed Jakel Ahmad memberinya pengalaman berharga.

“Sejak itu saya mula menggali pengetahuan mengenai jenis fabrik eksklusif atau apa saja yang menjadi mercu tanda dalam proses pembuatannya.

“Misalnya terdapat jenis fabrik yang memang digemari di negara kita tetapi tidak menjadi pilihan di negara luar.

“Justeru, saya memupuk rasa cinta terhadap apa yang diminati suami bagi mengembangkan perniagaan sedia ada,” kata Farah Haryani Muhammad Philip.

Isteri kepada Mohamed Faroz Mohamed Jakel, Pengarah Urusan Jakel, 29, berkata syarikat itu terkenal dalam melakar fabrik eksklusif seperti sutera selain pakar dekorasi dan pembuatan cadar dan bantal.

Mula dikenali sejak 1985, Jakel semakin ampuh membina kekuatan sehingga mempunyai 16 cawangan dan yang terkini di Kota Kinabalu, Sabah.

Memiliki lebih 12 francaisor, syarikat yang beribu pejabat di Wisma Jakel, Jalan Aji, Segamat, Johor ini semakin melebarkan sayap berikutan sambutan menggalakkan orang ramai.

Jauh di sudut hati, kenangan pernah bergelar pendidik dan guru Bahasa Inggeris di Sekolah Tinggi Segamat, Johor sentiasa lekat di sanubari wanita yang kini semakin ghairah membantu perniagaan yang dirintis suami.

“Saya tidak menafikan kenangan menjadi guru amat menarik dalam hidup kerana dikelilingi pelajar yang dahagakan kemajuan dalam pendidikan.

“Keperluan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua dalam menempuh arus globalisasi sebenarnya meletakkan dunia pendidikan sebati di jiwa ini.

“Banyak kenangan menyeronokkan, tetapi saya terpaksa meninggalkan alam persekolahan demi memenuhi aspirasi suami dan masa depan dalam memacu perniagaan ini terus maju,” katanya.

Beliau mengakui hubungannya dengan pelajar dan guru masih baik. Bahkan, ada kalangan guru menjadi pelanggan setianya.

Minat menjadi pendidik yang begitu mendalam di jiwanya dicetuskan terus dalam perniagaan biarpun ia berasaskan fabrik.

“Apabila diberi tanggungjawab bersama adik-beradik ipar memantau butik Ariani, saya dapati kerjaya ini turut memberi panduan dalam usaha mendidik lebih ramai wanita tampil dalam pesona lebih santun.

“Apa yang saya lakukan sekarang ibarat mendidik, tetapi konteksnya lebih luas. Saya puas apabila Jakel dikenali dalam penyediaan fabrik terpilih.

“Lebih daripada itu, Ariani bagaikan menyemarakkan lagi perkembangan busana Muslimah apabila sambutan terhadap tudung Tiara yang diperkenalkan semakin dikenali.

“Ada juga memanggilnya tudung Ekin apabila kami menjadikan isteri Mawi sebagai duta Ariani,” katanya.

Menggalas tugas besar meletak busana Muslimah menjadi pilihan ramai, Farah mengakui mahu menambah lebih ramai Bumiputera bergiat dalam bidang itu.

Beliau berkata, penubuhan Ariani adalah permulaan langkahnya dalam bidang peragaan dan perniagaan berasaskan tudung atau selendang.

“Idea melakar tudung untuk busana Muslimah timbul apabila ramai pelanggan memberi cadangan mengapa kami tidak menyediakan tudung sedangkan Jakel pengedar dan pembekal kain yang eksklusif.

“Ternyata inspirasi tudung Ariani memberi impak besar di pasaran,” katanya.

Biar sesibuk mana, Farah akui tidak pernah menidakkan tugas sebagai isteri dan ibu buat anak yang memerlukan bimbingan serta perhatian.

Melihat aspek kekeluargaan amat penting kepadanya, Farah kini merancang membina kediaman dalam pejabat demi memudahkannya memantau anak selain memastikan hubungan akrab dengan adik-beradik dan suami.

“Keluarga amat penting kepada saya. Bersama suami, kami banyak lakukan perencanaan masa depan buat anak.

“Apabila bercuti, kami memanfaatkan sepenuh tumpuan dan kasih sayang bersama.

“Suami selalu menasihatkan saya bersederhana dalam hidup selain mengutamakan keluarga,” katanya.

Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: