Nekad Jadi Peguam

11 Feb

Oleh Nurulhisham Abdul Latiff
nurul@bharian.com.my


Lisa Surihani

Lisa Surihani akui bukan perkara mudah bahagi masa untuk belajar, pelakon

BUKAN mudah untuk dia memikul dua kerja pada satu masa. Namun kerana minat yang begitu menebal, dia nekad untuk mencapai kejayaan dalam kedua-dua bidang – perundangan dan lakonan – sekali gus.

Pada ketika dia mengikuti kurus Sijil Amalan Guaman (CLP) yang akan tamat Julai nanti, Lisa Surihani juga aktif di persada lakonan. Satu demi satu, filem mahupun drama televisyen yang dijayakannya. Walaupun mengaku agak sukar untuk membahagikan waktu, dia gagahi juga demi keinginan besar yang ada dalam dirinya.

“Saya tidak mengambil kursus CLP di United Kingdom selepas menamatkan pengajian undang-undang di Universiti Aberystwyth, Wales. Justeru, kursus berkenaan saya ikuti di Kuala Lumpur sejak beberapa bulan lalu. Pada masa yang sama, saya juga banyak dihujani tawaran berlakon filem ataupun drama televisyen.

“Jika boleh, saya mahu cemerlang dalam kedua-dua bidang itu. Lakonan yang saya hanya cuba-cuba pada peringkat awal dulu, kini dilihat mampu memberikan kepuasan yang bukan sedikit. Saya sudah didedahkan pada dunia komersial sejak berusia 11 tahun.

“Undang-undang pula sudah menjadi minat saya sejak di bangku sekolah menengah. Mungkin saya akan kembali ke bidang guaman suatu masa nanti,” katanya ketika ditemui di lokasi penggambaran telefilem Ponti Anak Remaja, di Kepong, baru-baru ini.


BERSAMA lima pelakon muda yang turut menjayakan telefilem Ponti Anak Remaja.

Baginya, selagi khidmatnya sebagai pelakon diperlukan, sudah tentu dia tidak keberatan untuk bergerak cergas dalam bidang berkenaan. Bagaimanapun, dengan ilmu perundangan serta sijil yang bakal diperoleh nanti, Lisa tidak teragak-agak untuk menjadi peguam sepenuh masa apabila permintaan untuknya bergelar pelakon sudah tidak sekencang mana.

Atas alasan itu dia tetap mahu menamatkan kursus CLP diikutinya ketika ini, bagi memastikan masa depannya lebih terjamin. Siapa yang mampu menduga, andainya Lisa bakal bergelar pemilik firma guaman sendiri, sebagaimana arwah bapanya, Mohmed Mahbob.

“Saya akui berdepan sedikit kesukaran untuk membahagikan masa sebaik-baiknya antara lakonan dan kursus saya ikuti saat ini. Kedua-duanya pula bukan perkara yang boleh dibuat main-main saja kerana masing-masing memerlukan tumpuan yang sepenuhnya,” ujar gadis manis berusia 23 tahun ini.

Semakin ligat di lokasi


LIYANA JASMAY (kiri) dan Dira, yang turut membintangi Ponti Anak Remaja.

SELEPAS menamatkan penggambaran drama bersiri Obsesi untuk slot Samarinda siaran TV3, pelakon cantik ini terus turun ke lokasi sebuah filem bercorak aksi penyiasatan berjudul Cyber X – Ancaman Penggodam, pada Oktober lalu.

Diterbitkan Pentas Opera dan diarahkan Amith Abidin, filem itu turut dilakonkan Razali Hussin, Serina Redzuawan, Datuk Jalaludin Hassan dan Feroz Khan.

Pada November dan Disember lalu pula, dia buat pertama kalinya melakonkan watak penjahat dalam filem komedi Jangan Pandang Belakang Congkak, bersama-sama kumpulan Senario. Filem yang diarahkan Ahmad Idham terbitan Metrowealth Movies Production itu menjalani penggambaran di Perlis.

Kemudian, Lisa mengikuti pula penggambaran sebuah lagi filem aksi, Remp-It V3 yang menyaksikan pelakon Farid Kamil bergelar pengarah buat julung kali. Filem terbabit menamatkan penggambaran pada akhir Januari.

Belum hilang penat di lokasi Remp-It V3, Lisa bergegas pula ke lokasi telefilem arahan Feroz Khan, Mataku Nampak Hantu. Diterbitkan sekali lagi oleh Metrowealth, telefilem berkenaan adalah untuk siaran Astro.

Selesai saja penggambaran telefilem itu, pelakon muda ini menjayakan pula sebuah lagi telefilem, kali ini arahan Ghaz, terbitan The Media Hustler, berjudul Ponti Anak Remaja. Bersama-samanya membintangi telefilem terbitan Nizam Zakaria itu ialah Liyana Jasmay, Farish Aziz, Hairul Azreen, Ammar Alfian Aziz dan Dira Abu Zahar.

Biarpun projek demi projek dijayakannya, Lisa berkata, setiap watak yang diberikan kepadanya amat berbeza. Seandainya dia menjadi seorang wanita jahat dalam Jangan Pandang Belakang Congkak iaitu sebagai pembantu seorang bomoh (lakonan Piee), dalam Remp-It V3, dia muncul sebagai Kamsah, rakan kepada lelaki jahat, Garing (Aqasha).

“Bagi filem ini, saya perlu menyiapkan diri secara fizikal dan mental. Mereka menyediakan seorang jurulatih bernama Ruben sebagai persediaan. Maklumlah, ada adegan yang memerlukan saya membelasah pelakon lain iaitu Farid dan Bront Palarae. Hendak melakonkan watak itu bukannya mudah kerana saya perlu meyakinkan penonton yang saya benar-benar membelasah mereka, menggunakan helah kamera,”ῠkatanya.

Jadi, Lisa terpaksa mempelajari teknik bertumbuk dengan betul, supaya pelakon yang dibelasahnya tidak tercedera, tetapi pada pandangan penonton, pergaduhan itu nampak benar.

Dalam Mataku Nampak Hantu pula, Lisa memegang watak seorang perempuan yang kasar kelakuannya, tetapi bukanlah tomboy.

“Perlakuan itu ada kalanya terbawa-bawa hingga ke luar drama, sehingga saya terpaksa membuang tabiat berkenaan sebelum memulakan penggambaran telefilem seterusnya,” cerita Lisa mengenai drama mengisahkan seorang wanita yang tidak menyedari, dirinya mempunyai keupayaan untuk melihat roh, dan kemudian membantu roh terbabit menunaikan hajat mereka.

Menyentuh mengenai telefilem Ponti Anak Remaja pula, Lisa yang memegang watak Murni berkata, dia diberikan peranan seorang pelajar yang lebih suka menghabiskan masa bersama buku pelajaran.

“Watak itu sebenarnya tidak jauh daripada diri saya yang sebenar. Satu ketika dulu saya pernah memakai kaca mata sewaktu bersekolah,” kata Lisa yang menganggap peluang bekerjasama bersama Ghaz dan Nizam umpama mimpi yang menjadi kenyataan.

Begitu juga dia teringin sekali beraksi di samping pelakon remaja, Liyana Jasmay, yang dilihatnya antara pelakon pelapis cukup berbakat ketika ini. Justeru, peluang diberikan rumah produksi terbabit tidak dipersiakan olehnya.

Dalam telefilem itu, Lisa bersama Farish dan Hairul berlakon sebagai tiga pelajar kolej yang ditugaskan menjalankan sebuah uji kaji, yang membawa mereka bertemu seorang gadis misteri, Ponti (Liyana).

Memulakan penggambaran pada 23 Januari, telefilem yang akan disiarkan Astro Ria pada 13 Mac itu tamat rakamannya 10 hari kemudian.

Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: