Modal RM500, Untung RM6 Juta

2 Feb

Oleh Helmy Abd Rahman
helmy@hmetro.com.my

DIIKTIRAF...Othman (empat dari kanan) bersama usahawan <br>yang menerima anugerah pada Aura 2008.
DIIKTIRAF…Othman (empat dari kanan) bersama usahawan
yang menerima anugerah pada Aura 2008.

KUALA LUMPUR: Modal RM500 mampu menjana pendapatan RM6 juta setahun dalam tempoh hanya enam tahun. Itu yang berlaku kepada Pengarah Urusan Major Trax Auto Enterprise, Mohd Nizam Kasa, 28, yang bergelar jutawan dalam usia muda.

Malah, anak muda yang mahir dalam selok-belok bidang automotif itu tidak lokek ilmu dan sanggup membantu pekerjanya mengusahakan perniagaan masing-masing sekali gus menjadi rakan kongsinya.

Dalam tempoh enam tahun saja, Mohd Nizam mampu memiliki enam cawangan pusat servis di empat negeri.

Berkat kecekalan dan sifat tidak mengenal putus asa yang menjadi darah dagingnya, anak jati Kedah itu diiktiraf antara usahawan Bumiputera terbaik di ibu kota, sekali gus menerima Anugerah Usahawan Muda Berjaya (Perkhidmatan) bagi peringkat Kuala Lumpur.

“Waktu memulakan perniagaan dulu saya hanya keluarkan modal RM500. Selepas beberapa bulan beroperasi, saya minta bantuan Mara dan diberikan pinjaman RM50,000 bagi mengembangkan perniagaan.

“Alhamdulillah, kini saya mempunyai tiga cawangan di Kuala Lumpur, satu di Kedah, Melaka dan Sarawak yang diuruskan rakan kongsi yang juga bekas pekerja saya,” katanya ketika ditemui pada majlis Anugerah Usahawan Mara (Aura) 2008 di sini.

Menceritakan detik awalnya berkecimpung dalam bidang berkenaan, Mohd Nizam berkata, dia mula terfikir untuk menjalankan sendiri perniagaan ketika bekerja dengan satu bengkel yang diusahakan pemilik bukan Melayu.

“Ketika itu saya terfikir ke mana hala tuju saya jika terus bekerja saja sedangkan saya mampu capai lebih dari itu. Akhirnya saya bulatkan tekad untuk mencuba sendiri berniaga pada 2002,” katanya.

Bagi Norhashimah Hashim, 39, pemilik Nuriq Enterprise pula, kejayaan perniagaan diusahakan bersama suami, Azlan Salman Halili, 46, diperoleh secara tidak sengaja dan didorong pujian pelanggan pertama mereka, guru al-Quran dan qiraati terkenal, Datuk Hassan Azhari.

“Kami pernah banyak kali jatuh bangun dalam perniagaan. Dulu kami memiliki restoran, tetapi terpaksa tutup atas sebab tertentu. Antara pelanggan kami ialah Datuk Hassan iaitu bapa Ketua Polis Negara, Datuk Musa Hassan dan pelakon Jalaluddin Hassan.

“Nak dijadikan cerita, Datuk Hassan minta saya masak masakan kegemarannya, tapi saya katakan kedai dah tutup. Bagaimanapun, untuk tidak menghampakan permintaannya, suami saya cuba buat masakan sejuk beku dan beri pada beliau untuk dicuba. Datuk Hassan kemudian beritahu masakan itu sedap dan menjadi pendorong untuk mulakan perniagaan ini,” katanya.

Norhasihmah menjadi penerima Anugerah Usahawan Muda Berjaya bagi kategori pembuatan.

Dalam majlis berkenaan, sembilan usahawan yang beroperasi di ibu kota dipilih berdasarkan kejayaan mereka mengusahakan perniagaan dan bakal mewakili Kuala Lumpur bagi Aura peringkat Kebangsaan akan datang. Anugerah disampaikan Timbalan Ketua Pengarah (Usahawan) Mara, Datuk Othman Ahmad.

Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: