Stailo: 2009 Era Rambut Klasik

24 Jan

Oleh Fairuz Zaidan
fairuzaidan@bharian.com.my


ANTARA gaya rambut lelaki masakini.

Potongan rambut konvensional serlah kematangan lelaki

KAITAN gaya rambut dan karektor diri usah sesekali dipandang ringan. Seperti cita rasa bergaya, potongan rambut mencermin pembawaan diri. Apa yang nyata, rambut membawa pengaruh besar terutama bagi individu yang sering menjadi tumpuan ramai.

Tidak hairanlah individu berpengaruh seperti selebriti, model dan golongan kenamaan amat menitik berat gaya rambut. Golongan ini akan memastikan rambut senada dengan imej dan penampilan diri.

Menyentuh potongan rambut lelaki, ada pihak masih berfikiran sempit. Bagi mereka, rambut lelaki hanya sesuai pendek dan tidak boleh diragamkan seperti rambut wanita. Padahal, jika diberi sedikit pembaharuan serta disesuaikan pula dengan gaya tertentu, rambut lelaki boleh dipelbagaikan gayanya.

Misalnya, potongan rambut pendek boleh dipelbagaikan melalui belahan alur rambut. Dengan bantuan teknologi terkini yang menyaksikan produk berasaskan gel, wax, clay dan rubber dicipta, semua produk ini boleh digunakan untuk membentuk karisma dan kesan dramatik pada gaya rambut.

Bagi lelaki yang cenderung berimej metroseksual, variasi gaya rambut disesuaikan pula dengan pilihan warna berbeza. Jika selama ini, warna rambut kekal hitam, mungkin 2009 memberi isyarat untuk membuat perubahan drastik dengan memilih warna coklat dan kemerahan demi mencipta kelainan.

Apa yang penting, tidak perlu malu untuk berubah andai mampu meningkatkan ‘saham’, sekali gus mengundang perhatian gadis!

XY – Stailo minggu ini berkongsi idea buat jejaka yang bercadang memilih gaya rambut terbaru serta tip potongan rambut sesuai mengikut bentuk wajah. Sepanjang tahun ini, gaya rambut lelaki banyak dipengaruhi elemen klasik di mana potongan konvensional menyerlahkan kematangan lelaki.

Biarpun potongan rambut klasik tidak menyuntik banyak perubahan dalam penampilan individu, kreativitinya lebih melakar pada teknik belahan alur rambut.

Jika suatu ketika dulu, imej rambut terpacak mencetus evolusi gaya jejaka, imej potongan rambut klasik meletakkan pula gaya sederhana tetapi menyerlahkan ciri-ciri maskulin lelaki. Tidak percaya, imej rambut klasik menjadi teras gaya selebriti terkenal dunia dalam acara berprestij termasuk di Anugerah Golden Globe, baru-baru ini.

Pada majlis gilang-gemilang itu, aktor hebat, Brad Pitt tampil penuh karisma dengan gaya rambut klasik. Aktor lain yang mencuri perhatian ialah Pierce Brosnan, Tom Cruise dan Leonardo Dicaprio. Nyata potongan rambut klasik mereka memukau hadirin sebaik menjejak kaki di karpet merah.

Potongan rambut klasik bagaimanapun lebih sesuai digayakan mereka yang berambut lurus. Bagi yang berhasrat tampil dengan gaya rambut klasik, apa kata dapatkan pandangan pakar dandanan rambut supaya jenis rambut dan bentuk wajah sesuai dapat ditentukan.

Nyata pengaruh gaya rambut abad ke-20 menyaksikan dua cara berbeza dalam gaya rambut klasik sama ada belahan tepi dan di tengah kepala.

Bukan saja memberi pengaruh besar dalam dunia hiburan dan fesyen, potongan rambut klasik menjadi pilihan jejaka yang menduduki jawatan eksekutif, ahli perniagaan dan golongan profesional.

Ciri-ciri konvensional pada gaya rambut klasik bukan saja menyerlah kematangan lelaki, malah menonjolkan kebersihan diri dan lebih sopan.

Menjurus gaya sebegini, ramai bintang Hollywood era awal sudah pun mencorak identiti mereka dengan gaya potongan rambut klasik seperti yang ditampilkan aktor James Dean, Rochard Burton, Sean Connery dan Elvis Presley.

Mungkin, idea dan paparan contoh gaya rambut klasik mampu memberi pilihan kepada jejaka untuk mencubanya! Tunggu apa lagi, serlahkan kreativiti anda!

INFO: Tip potongan rambut mengikut bentuk wajah

Wajah bujur.Seseorang yang memiliki wajah bujur mampu mempelbagaikan jenis potongan rambut daripada pendek hinggalah panjang mengurai. Mereka yang berwajah begini bebas menggunakan kreativiti untuk bergaya.

Wajah bersegi.Tidak ramai jejaka memiliki bentuk wajah begini mampu memberi gaya rambut sesuai. Biar apapun gaya yang ditampilkan, biarlah sederhana dan usah ketepikan faktor wajah bersegi menonjolkan ciri kelakian sebenar.

Wajah empat segi panjang.Ramai berpendapat, pemilik bentuk wajah seperti ini membiarkan rambut lebih panjang dan dipotong berlapis. Malah, jika dibiarkan mengurai, pesona seksi mampu tercetus selain menyerlahkan ciri-ciri metroseksual dalam diri lelaki.

Wajah tiga segi.
Penyanyi terkenal, Justin Timberlake sebagai contoh memiliki bentuk wajah tiga segi. Bentuk wajah sebegini sesuai berambut pendek pendek dan tidak terpacak. Imej

kemas dan tidak berserabut menampakkan diri anda cukup comel dan kebudak-budakan.

Wajah bulat.Mereka yang berwajah bulat disarankan tidak menyimpan rambut panjang. Sebaiknya, rambut harus kemas dan pendek. Kedudukan sisi rambut haruslah sama rata di

bawah paras mata. Ini bagi memastikan keseimbangan bentuk wajah. Disebabkan itulah, ramai yang berwajah bulat memilih membotakkan kepala atau crew cut.

Ramalan rambut hangat 2009!

Inspirasi potongan rambut 1950-an hingga 1960-an.

Rambut sedikit panjang, berombak mahupun lurus.

Rambut sihat yang mampu menyerlahkan kilauan.

Pergerakan rambut beralun secarasemula jadi.

Rambut yang diwarnakan dengan rona sesuai tampak lebih semula jadi apabila terkena pancaran matahari.

Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: