Kenali Gaya: Raja Sehari Anggun Bertudung Labuh

21 Dec

Bakal pengantin jangan jadikan jubah dan bertudung labuh sebagai batasan untuk bergaya pada hari bahagia

Soalan

SAYA akan melangsungkan perkahwinan pada Februari depan. Masalahnya, saya adalah seorang wanita yang sentiasa mengenakan jubah dan bertudung labuh. Bagaimanapun, pada hari istimewa saya nanti, saya teringin untuk kelihatan cantik walaupun dalam persalinan jubah dan tudung labuh. Untuk rujukan, tinggi saya 159 sentimeter (sm) dan berat 48 kilogram (kg).

Shafizawati Nazirrudin, melalui emel.

Jawapan

WALAUPUN berjubah dan bertudung labuh, bakal pengantin tidak seharusnya menjadikan ia sebagai batasan untuk bergaya pada majlis bahagia mereka.


Ismail Abdul Rahman

Kini, butik pengantin muslimah sudah banyak terdapat di serata tempat bertujuan memenuhi kehendak wanita bertudung. Oleh itu kebijaksanaan memilih pereka fesyen tentunya menjamin anda tampil anggun bak raja sehari tanpa perlu menukar gaya tudung.

Biasanya untuk pengantin muslimah, saya akan lakarkan jubah labuh fesyen berpotongan longgar tanpa jahitan ‘dart’ yang boleh memperlihatkan bentuk tubuh mereka.

Kelainan jubah hanya ditekankan di bahagian lain misalnya potongan lengan yang dibuat berlapis menggunakan renda Perancis berlapikkan sutera sifon. Sebagai pilihan, anda boleh pilih untuk mengenakan renda Perancis atau sutera sifon sebagai bahan asas jubah itu nanti.

Bezanya renda Perancis tentunya akan membuatkan gaya tampak mewah tapi pilihan sutera sifon berkualiti juga tidak kurang menarik malah ia tentu tampak cantik pada tubuh anda yang berukuran normal.

Jubah dibuat terbuka di depan seperti potongan kebaya tapi dipotong labuh sehingga menutupi kaki. Di bahagian dalam jubah, padanan kain kembang berpotongan A-line menyerlahkan keindahan busana.

Untuk kelainan, kain kembang payung boleh dipotong tiga keping di bahagian belakang. Kesannya boleh terlihat dramatik persis puteri.

Teliti lakaran di mana ia kelihatan sarat namun perhatikan penggunaan kain renda Perancis hanya di bahagian lengan dan dalam baju membuatkan gaya terlihat seimbang. Bahagian lain dibuat menggunakan sutera sifon dan dijahit perincian manik bagi menampak kemewahan rekaan.

Ikatan tudung sangat penting untuk wanita muslimah kerana mereka pastinya tidak selesa jika merubah gaya bertudung lain daripada kebiasaan mereka. Di Butik Syahirah, kami boleh menggayakan ikatan tudung untuk pengantin bertudung labuh tanpa perlu menanggalkan tudung mereka.

Pemakaian anak tudung sepadan tatahan manik pada baju juga boleh membiaskan pesona pengantin. Jangan lupa lengkapkan persalinan dengan pemakaian layah labuh berpotongan A-line.

PROFIL

Ismail Abdul Rahman

Usia: 39 tahun

Asal: Teluk Intan, Perak

Pendidikan: Diploma Fesyen, Universiti Teknologi Mara (UiTM), Shah Alam

Profesyen: Pereka fesyen dan pemilik Butik Pengantin Syahirah

Antara selebriti yang pernah mendapatkan khidmat butik pengantin milik Ismail ialah Erra Fazira, Ina Naim, personaliti televisyen, Fenda; Bienda dan Waheeda.

Untuk mendapatkan khidmat Ismail, boleh berkunjung ke No 5, Jalan Bunga Kertas 1B/2, Bukit Sentosa, Rawang atau hubungi 013-3707945 atau 03-60215946.

INFO

Jika anda mempunyai kemusykilan mengenai fesyen sesuai dengan diri atau majlis yang hendak dikunjungi, ruangan ini mungkin dapat membantu. Hantarkan masalah anda untuk dijawab pereka fesyen berlainan setiap minggu melalui emel bminggu@bharian.com.my atau pos ke alamat Berita Minggu, Berita Harian Sdn Bhd, Balai Berita, 31, Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau faks ke 03-22822425.

Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: