Aidiladha Raihan Di RTM

6 Dec

Rap
JIKA ada pendapat yang menyatakan hiburan itu sesuatu yang menjurus ke arah kelalaian dan mendidik hati jauh daripada jalan kebenaran semata-mata, telahan itu kini nyata hanya omongan kosong.

Meskipun meniti landasan atas nama hiburan, masyarakat kini lebih terbuka menerima pembaharuan termasuk irama nasyid yang suatu ketika dahulu pernah menguasai pasaran industri muzik tanah air seperti kumpulan Raihan yang menampilkan lagu berunsur nasihat dan mesej positif.

Justeru, sempena kehadiran Hari Raya Korban ini, Radio Televisyen Malaysia (RTM) mengajak penonton sama-sama berhibur menerusi Sirah Mu Di AidilAdha, sebuah rancangan hiburan yang menampilkan kumpulan nasyid terkenal Raihan dan juga rakan artisnya yang lain pada Isnin, 8 Disember, jam 12.05 tengah hari menerusi RTM1.

Sirah Mu Di AidilAdha mengetengahkan pengertian Aidiladha di mana kumpulan Raihan akan bercerita mengenai beberapa topik seperti pengertian korban, kisah Nabi Ibrahim dan anaknya, sejarah serta fadilat menunaikan haji.

Setiap anggota Raihan akan bercerita sambil menjawab persoalan yang dikemukakan oleh beberapa kanak-kanak yang turut sama menjayakan rancangan ini.

Cerita ini akan disusuli dengan paparan visual yang berkaitan kisah pengajaran yang disampaikan.

Raihan juga mengundang beberapa artis lain untuk membuat persembahan dalam bentuk klip video yang dirakamkan semula seperti Bienda dengan lagu popularnya Penantian, Hafiz Hamidun menerusi lagu Bilakan Damai dan Akbar dengan lagu Kemarau.

Istimewanya, Raihan juga akan menyampaikan empat lagu yang pernah dipopularkan mereka iaitu Haji Menuju Allah dan 25 Rasul dan dua lagu daripada album terbaru mereka.

Harian Metro

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: