Jangan Pandang Belakang Congkak

24 Nov

Oleh Rozdan Mazalan
rozdan@bharian.com.my


ANTARA barisan pelakon Jangan Pandang Belakang Congkak.

Barisan pelakon tidak sabar untuk beraksi dalam filem yang gabungkan cerita seram dan komedi

DIAKUI filem Jangan Pandang Belakang dan Congkak terbitan syarikat MIG Production Sdn Bhd berjaya sebagai filem bergenre seram yang mengutip kutipan tertinggi setakat ini.

Kedua-dua filem seram yang sering diperkatakan kerana keberanian memaparkan unsur ketakutan yang tersendiri menarik minat kepada syarikat penerbitan lain untuk kembali menerbitkan filem sepertinya.

Kini semakin hari semakin banyak genre seram dikeluarkan termasuklah drama bersiri yang boleh disaksikan setiap hari di televisyen.

Justeru, MIG Production seakan-akan tidak puas untuk menerbitkan filem seram tetapi berhasrat untuk meneruskannya dengan memperkenalkan konsep yang berlainan menerusi Jangan Pandang Belakang Congkak (JPBC).

Bakal memulakan penggambaran pada 25 November ini, JPBC gabungan kedua tajuk ini menjadi filem ke 31 terbitannya yang bakal menerapkan menggabungkan unsur seram komedi.Bagi mereka yang pernah menonton kedua filem itu tentu masih lagi dapat membayangkan babak mendebarkan, namun bagi pelakon yang pertama kali diberi peluang untuk melakonkan filem ini sudah pasti begitu teruja kerana diberi peluang membawa genre baru.

Bagi pelakon komedi, Mazlan Pet-Pet berkata, memandangkan Jangan Pandang Belakang dan Congkak berjaya sebagai filem seram yang mengutip kutipan tertinggi, menjadi tanggungjawab baginya untuk memastikan filem JPBC lebih baik dari filem sebelum ini.

“Saya akui banyak filem MIG Production sebelum ini berjaya termasuklah Jangan Pandang Belakang dan Congkak, namun apabila mendapat tawaran untuk terbabit sama dalam filem terbarunya JPBC saya ingin buktikan untuk yang terbaik.

“Memandangkan semua pelakon termasuk saya masih baru menerima skrip jadi saya masih belum melakukan apa-apa persediaan untuk menilai skripnya.

“Biasanya saya akan melakukan persediaan dengan membaca skrip berulang-ulang kali dan mencari watak. Daripada pengalaman sebelum ini saya akan memandang kepada perwatakan dari karektor asal saya,” katanya.

Menurutnya, daripada 10 filem yang pernah dibintangi, semuanya mempunyai perwatakan yang berbeza dan dia yang akan memastikan ia juga berlaku dalam filem terbarunya kali ini.

“Saya sangat mengharapkan filem ini akan berjaya menandingi filem Jangan Pandang Belakang dan filem Congkak,” katanya yang kali kedua berlakon untuk MIG Production selepas Senario The Movie..Episod 1.

Seorang lagi anggota Senario, Azlee berkata, pertama kali menerima genre seram komedi menjadi tanggungjawab besar baginya untuk memastikan filem JPBC diterima sebagai genre baru.

“Apa yang saya faham filem ini menggabungkan dua unsur iaitu seram dan komedi. Jadi ia tidak semestinya saya akan membawanya dalam bentuk komedi. Saya diberi peranan sebagai bomoh dan ini memerlukan karektor saya serius.

“Walaupun orang yang akan menilai saya sebagai pelakon komedi ia masih lagi mampu diubah dengan bantuan kostum dan solek. Saya juga akan memastikan karektor saya kali ini berlainan dari lakonan saya sebelum ini,” katanya.

Selepas menonton Jangan Pandang Belakang dan Congkak beberapa kali, pelakon dan penyanyi, Zarina Zainudin menjadikan filem JPBC bukan saja sebagai filem terbaik tetapi juga dapat memberi peluang untuk meningkatkan persembahan lakonannya juga.

“Ini adalah peluang dan landasan kepada saya untuk mengukuhkan lagi bakat saya dalam bidang lakonan, melalui filem JPBC. Harapan saya terhadap filem ini memang tinggi. Saya akan memastikan tiada sebarang komitmen yang menghalang daripada saya menyudahkan filem ini.

“Semua orang tahu filem Jangan Pandang Belakang dan Congkak begitu memberi kesan kepada semua orang yang menontonnya, jadi saya harus melakukan dengan lebih baik agar filem ini dapat menyaingi filem terbaik sebelum ini,” katanya.

Tambah Zarina, walaupun wataknya tidak besar tetapi menjadi tanggungjawab bagi dirinya untuk membuat yang terbaik, tambahan pula karektor komedi yang tidak pernah lakukan sebelum ini.

“Persediaan sekarang saya harus banyak membuat kajian dan berjumpa dengan pelakon komedi untuk menimba ilmu daripada mereka,” katanya.

Selain mereka, pelakon lain yang turut terbabit dalam filem ini termasuklah Cat Farish, Pierre Andre, Piee, Lisa Suriani, Den Wahab, Belalang, Dina, Mas Muharni dan ramai lagi.

Info Jangan Pandang Belakang Congkak

Kos Penerbitan: RM1.8 juta

Filem ke-31 daripada MIG Productions

Filem MIG Production keenam diarahkan oleh Ahmad Idham selepas Tentang Bulan, Remp-It, Jangan Pandang Belakang, Brainscan dan Congkak.

Sinopsis:

Di sebuah kampung tinggal seorang tua bernama Pak Sudir, yang sangat kaya dan dikatakan memelihara saka. Sering dilihat Pak Sudir di beberapa tempat dalam satu masa. Melihat pada raut wajahnya, tiada siapa menyangka usianya sudah mencecah hampir 125 tahun. Pak Sudir tinggal dengan seorang pembantu iaitu Mustika. Di saat kematian Pak Sudir, pelbagai kejadian aneh berlaku menggemparkan penduduk kampung. Dikatakan Pak Sudir sudah lama meninggal dunia dan terlantar sakit adalah sakanya. Seorang bomoh terkenal, Pak Moh dipanggil untuk menyelesaikan masalah itu.

Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: