Pak Engku Jaga Amanah Pelanggan

23 Nov

Oleh NORAINON OTHMAN
norainon@hmetro.com.my

MEMPUNYAI hati ‘besar’ dan berani menanggung risiko adalah kunci kejayaan Raja Rosly Raja Mazlan atau Pak Engku, 48, dalam membangunkan perniagaan Kuzie Catering & Wedding yang sering menjadi pilihan ramai.

Kejayaan yang dikecapi hari ini bukan diperolehi dengan jalan mudah, sebaliknya didampingi usaha gigih dan minat mendalam dalam bidang yang dilakukan.

Pak Engku begitu mementingkan kualiti dan menjaga ‘amanah’ yang diberi pelanggan sebaik mungkin. Ia juga faktor yang menjadi aset penting untuk perkhidmatan beliau terus dipercayai dan bertahan sebagai satu jenama penyedia katering yang mempunyai reputasi membanggakan.

Kuzie Catering yang ditubuhkan 15 tahun lalu terus unggul biarpun banyak penyedia katering tumbuh macam cendawan selepas hujan. Ia menjadi pilihan bagi acara besar anjuran sektor korporat dan kerajaan, selebriti dan orang kenamaan.

Pak Engku yang digelar chef selebriti pernah mengendalikan majlis perkahwinan artis seperti Datuk Siti Nurhaliza dan Ning Baizura dan kini, Mawi dan Ekin. Biarpun sudah dikenali dan mempunyai nama besar dalam bidang itu, Pak Engku tetap mengambil tempahan untuk acara kecil serta majlis amal.

“Saya tidak tetapkan harga dan mudah bertolak ansur mengikut kemampuan pelanggan termasuk bagi majlis amal. Inilah satu-satunya katering yang tidak ada pemasaran kerana pelanggan boleh terus menghubungi saya untuk tempahan,” katanya.

Menelusuri jejak hidupnya, lima belas tahun lalu, Pak Engku hanyalah seorang budak kampung yang bekerja sambilan sebagai pelayan pejabat di sebuah kementerian selepas selesai menjalani peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Menurutnya, beliau jenis yang tidak suka menganggur walaupun sehari dan kerana itu, cuti dua bulan ketika menunggu keputusan peperiksaan digunakan sebaik mungkin untuk menimba pengalaman kerja.

Anak bongsu daripada lapan beradik ini tidak mahu menyusahkan ibunya yang bergelar ibu tunggal selepas kematian bapa ketika beliau berusia empat tahun. Ibunya, Raja Halimah Raja Bagus, (meninggal dunia empat tahun lalu) bekerja sebagai tukang masak istana bagi menyara mereka sekeluarga.

Pak Engku meneruskan pekerjaan sebagai pelayan pejabat selama dua tahun dan pada masa sama, bekerja sambilan sebagai pelayan hotel di Petaling Jaya bagi menikmati kehidupan lebih selesa.

“Gaji RM135 pada 1987 sebagai pelayan pejabat tidak dapat menampung kehidupan selesa, cuma lepas untuk makan. Ini menyebabkan saya melakukan dua pekerjaan pada satu masa dan dalam sebulan, mampu memperolehi RM600 hingga RM700,” katanya.

Beliau kemudian mendapat tawaran kerja sebagai kerani di bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri (SUK). Di sana, beliau belajar bersikap ramah, bekerja dengan jujur dan amanah. Pak Engku memberi perkhidmatan yang baik dan disenangi ramai.

Waktu di pejabat Exco Selangor itu, Pak Engku sudah mula berniaga kecil-kecilan dengan mengambil tempahan katering dari pejabat serta pihak luar.

Beliau kemudian mendapat tender kantin di Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan sejak itu mula dikenali dalam dunia katering.

Dua tahun mengusahakan kantin UiTM, Pak Engku mendapat katering pertama yang besar daripada Tan Sri Muhammad Mohd Taib yang ketika itu menjadi menteri besar Selangor.

Sejak itu, namanya lebih dikenali, ditambah dengan pengiklanan cara mudah dan berkesan yang dilakukannya iaitu mengedarkan 10,000 hingga 12,000 tisu ketika majlis berlangsung.

Kuzie Catering terus mendapat kepercayaan mengendalikan acara besar pada zaman menteri besar Selangor seterusnya iaitu Tan Sri Abu Hassan Omar dan Datuk Seri Dr Mohamad Khir Toyo sehinggalah Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

Beliau tidak menyangka biarpun pemerintahan kerajaan Selangor bertukar pucuk pimpinan parti, khidmat katering beliau terus mendapat kepercayaan mengendalikan acara, misalnya majlis rumah terbuka Aidilfitri pada Hari Raya pertama anjuran kerajaan negeri, baru-baru ini.

“Saya fikir balik, orang pilih Kuzie Catering bukan sebab politik, tetapi atas dasar profesionalisme saya dalam bidang ini.

“Saya tidak menyangka, daripada seorang budak kampung, saya kini dapat berkenalan dan bertemu pemimpin tertinggi, selebriti, bintang filem dan ahli sukan luar negara kerana mengendalikan perkhidmatan ini.

“Kejayaan yang dikecapi bukan dengan jalan mudah, tetapi disebabkan usaha gigih dan kesungguhan,” katanya yang turut mendapat tempahan katering daripada Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Razak.

Menurutnya, beliau tidak mengambil katering banyak dalam satu masa bagi menumpukan sepenuh perhatian pada tempahan yang diterima pada waktu itu.

“Jika ada pihak yang minta pada waktu yang sama, saya akan tolak cara baik,” katanya.

Ditanya pengalaman pahit yang pernah ditempuh sepanjang mengendalikan katering, Pak Engku berkata, beliau terlupa yang pahit sebab jika diingat akan membuatkannya marah dan disebabkan itu, beliau hanya menyimpan kenangan manis.

“Alhamdulillah, pelanggan yang cerewet jadi tak cerewet apabila berurusan dengan saya. Mana yang ada masalah lambat bayar, tidak ada masalah pula bila berurusan dengan saya.

“Saya ni pandang orang setengah jam atau satu jam, tahulah macam mana saya hendak ambil hati dia. Kalau yang tak ramah, akan jadi ramah. Biasanya saya akan buat ‘homework’ sebelum jumpa seseorang,” katanya.

Disebabkan kehilangan bapa pada usia masih kecil, Pak Engku begitu menghargai nilai kasih sayang, mudah menyayangi dan seorang yang cepat mesra.

Walaupun sudah berjaya, Pak Engku tidak pernah berpuas hati dengan apa yang dilakukannya dan sentiasa berusaha meningkatkan perkhidmatannya.

“Saya akan meninjau pasar malam untuk mencari makanan yang istimewa dan sedap rasanya. Saya redah semua pasar malam mencari makanan yang menjadi kegemaran ramai serta orang yang pakar dalam sesuatu masakan.

“Cara ini juga dapat membantu peniaga kecil seperti penjual apam balik, kuih tradisional, putu piring, kuih dangai, sotong bakar atau kuetiau goreng.

“Seperkara yang saya ambil kira ialah dekorasi kerana ini mampu membangkitkan selera,” katanya.

Beliau melebarkan perniagaan kepada pengendali pakej perkahwinan sejak lima tahun lalu merangkumi pakej awal hingga akhir seperti pakaian pengantin, pelamin, kanopi, katering, kugiran, gamelan, juruiring tradisional, pembaca doa, kompang, jurugambar, juruvideo dan kek kahwin.

Kuzie Katering turut mempunyai dewan sendiri di Grand Cattleya Ballroom di Tingkat 4, Wisma PKPS, Shah Alam yang boleh menampung 700 orang.

Profil

NAMA: Raja Rosly Raja Mazlan.

UMUR: 48 tahun.

ASAL: Kampung Batu Laut, Tanjung Sepat, Selangor.

KERJAYA: Pengarah Urusan Kuzie Catering & Wedding.

ISTERI: Ramziah Samah, 42.

ANAK: Raja Muhammad Danial, 12; Raja Putri Zarith Sania, 10 dan Raja Muhammad Harith Irfan, 9.

Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: