Siri Baru Roda-Roda KLdi RTM2

19 Sep

DRAMA-DRAMA terbitan syarikat produksi, Skop Production Sdn. Bhd. sememangnya tidak pernah menghampakan penonton terutama melibatkan drama polis.

Terbaru, syarikat berkenaan menerbitkan Roda-Roda KL yang mengangkat usaha murni anggota polis trafik dalam menggalas tugasan seharian mereka.

Menyedari, minat penonton terhadap drama-drama berkenaan, RTM menerusi RTM2 mengambil inisiatif menyiarkan Roda-Roda KL pada setiap hari Selasa, pukul 10.00 malam.

Setiap minggu drama itu mengetengahkan episod-episod berbeza menerusi tajuk Pelumba Malam, Taktik, Semangat Perwira, Integriti dan Liku-Liku Jalanan serta lain-lain.

Penerbitan drama ini pastinya mencetuskan kesedaran dan pengajaran berguna kepada penonton seperti isu lumba haram yang semakin berleluasa di kalangan remaja.

Roda-Roda KL menerusi tajuk Pelumba Malam misalnya, mengisahkan Remy terkenal sebagai pelumba motosikal di sekitar Kuala Lumpur yang di anjurkan oleh Tauke Lim dan Zack.

Pasukan Trafik mendapat maklumat mengenai perlumbaan haram yang rancak diadakan hampir setiap minggu dan mereka giat mencari maklumat dan menjalankan operasi.

Sementara itu, Remy dicabar oleh Malik, pelumba yang memang digeruni satu masa dulu.

Dalam pada itu Kopral Kamarul dan L/Kpl Rina ditugaskan membuat undercover bagi mengesan dalang perlumbaan haram lalu menyamar sebagai mat rempit untuk menumpaskan geng itu.

Sementara itu, menerusi tajuk Taktik pula, ia mengupas kes geng perompak menggunakan taktik dengan melanggar belakang kereta mangsa kemudian menyamun dan melarikan kereta mangsa.

Menerusi episod Liku-Liku Jalanan, Roda-Roda KL memaparkan kisah tugas anggota trafik yang bukan sekadar mengawal lalu lintas, sebaliknya, mereka juga memikul tanggungjawab yang lebih besar termasuk kerenah dan rungutan daripada orang awam dan juga ketika berurusan dengan golongan elit dan orang atasan.

Roda-Roda KL menampilkan pelakon-pelakon seperti Serina Redzuawan, Zack Kool, Suhaiza Suhaimi, Husain Hashim dan Aisyah Atan.

Roda-Roda KL ditayangkan di RTM2 pada setiap hari Selasa pukul 10.00 malam.

Utusan Malaysia

One Response to “Siri Baru Roda-Roda KLdi RTM2”

  1. kok hon January 6, 2009 at 10:25 PM #

    roda roda kuala lumpur 1998 telah diterbit sebelum Gerak Khas..tetapi sambutan Gerak Khas lebih hangat.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: