Cucu Wahid Satay

11 Sep

Oleh Serimah Mohd Sallehuddin


Hyra

Hyra tinggalkan kerjaya pramugari demi cinta pada seni

DI antara 15 cucu pelakon veteran Wahid Satay, hanya Mahirah Mohd Yasin atau mahu dikenali sebagai Hyra yang menyambung legasi datuknya dalam bidang seni. Disebabkan cintanya pada dunia seni, gadis berusia 23 tahun itu sanggup meninggalkan kerjaya selesa sebagai pramugari di Silkair hanya kerana ingin memberi tumpuan pada bidang nyanyian.

Hyra berkhidmat di awan biru selama dua tahun iaitu dari 2004 hingga 2006. Bagaimanapun kerana sukar membahagikan waktu antara kerjaya seni dan tugas sebagai pramugari, dia mengambil keputusan nekad meninggalkan terus kerjaya berkenaan.

Namun sebelum itu, Hyra berbincang dengan keluarga terlebih dulu sebelum keputusan dicapai. Keluarga juga tidak menghalang, malah mereka memberikan sokongan sepenuhnya ke atas keputusan dibuat. Gadis berperwatakan lemah lembut dan memilik wajah iras Datuk Siti Nurhaliza Tarudin itu percaya rezeki berada di mana-mana meskipun belum mengetahui untung nasib dalam dunia muzik.

Kerjaya sebagai penyanyi bermula apabila dia diintai syarikat Bio Music Production yang tertarik dengannya ketika membuat persembahan pembukaan Konsert Siti Nurhaliza yang diadakan di Stadium Tertutup Singapura pada 2005. Sebelum itu, anak kedua daripada tiga beradik itu banyak menyertai pertandingan nyanyian dan dua kali memenangi pertandingan Tiru Gaya Siti iaitu pada 2003 dan 2005.

“Rezeki di tangan Tuhan. Saya percaya kalau ada rezeki tak ke mana. Sebelum keputusan ini dicapai, saya sudah fikir semasak-masaknya. Saya berserah saja semuanya pada Allah.


WARISI BAKAT: Hyra bersama Wahid Satay pada Festival Filem Malaysia ke-21 di Putrajaya.

“Tujuan saya menceburi bidang seni untuk memperjuangkan industri muzik Melayu. Kejayaan rakan senegara seperti Imran Ajmain dan Taufik Batisah memberi keyakinan untuk saya mencuba nasib dalam bidang ini,” katanya.

Sebagai penyanyi baru, kehadiran album sulung cukup dinantikan gadis manis ini. Album sulung Hyra memuatkan 10 lagu berkonsepkan moden pop etnik. Biarpun masih baru, Hyra turut menyumbangkan sebuah lagu dan lirik. Lagu yang mendapat sentuhan Mahira ialah Aku, Teman dan Kasihku. Tidak ketinggalan datuknya Wahid Satay turut menyumbangkan lirik lagu Hampa Diri Ku yang mengisahkan mengenai dirinya yang kehilangan ibu.

“Semua lirik yang membabitkan saya ditulis secara spontan. Saya tidak ada pengalaman dalam bidang penulisan tetapi minat untuk menulis lirik. Alhamdulillah saya juga mendapat tunjuk ajar daripada pihak produksi.

“Lirik Aku adalah mengenai kisah hidup seseorang yang ada prinsip tersendiri. Lagu itu ada sedikit kena mengena dengan diri saya,” katanya yang turut berjinak-jinak dalam dunia lakonan.

Hyra mula berlakon pada 2003 dalam sebuah drama bersiri berjudul Dua Wajah serta Hadirnya Ramadan. Dia juga pernah bergandingan dengan datuknya dalam program Warna Ramadan. Hyra juga mewarisi bakat datuknya apabila terbabit dalam drama komedi Salam Lebaran.

Oleh kerana memiliki wajah seiras Siti Nurhaliza, Hyra diberi peranan sebagai Siti Nurhaliza dalam drama komedi bersiri Kelakarsi Episode 6 Mat Jenin.

“Walaupun Singapura hanyalah sebuah negara yang kecil, begitu juga dengan industri muzik di sana tetapi mujur rezeki untuk saya tidak putus. Di Singapura jika ada seberang persembahan, penganjur selalunya akan undang saya. Jadi saya tidak berdepan masalah apabila memilih kerjaya nyanyian,” katanya.

Profil:

Nama Sebenar: Mahirah Mohd Yasin Tarik Lahir: 8 Mac 1985 Bintang: Pieces Adik Beradik: Dua dari tiga beradik

Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: