Jaga Pantang

31 Aug

Oleh ZULIATY ZULKIFFLI
am@hmetro.com.my

ALOR STAR: Kejelitaan model serta dramatis terkenal, Rozita Che Wan, sering diperkatakan dan perhatian terhadapnya semakin bertambah apabila empat adik beradik perempuannya berkongsi rupa paras menawan kakak mereka.

Justeru, ramai ingin tahu rahsia kecantikan lima beradik itu dan cabaran dihadapi ibu mereka, Bedah Saad, 55, dalam membesarkan lima anak gadis jelita bersendirian selepas kematian suami 19 tahun lalu.

“Tak ada apa-apa rahsia… itu semua anugerah Allah,” kata Bedah ketika ditemui Metro Ahad di rumahnya di Taman Mawar, di sini.

Nyata, ibu tunggal itu cukup berahsia dan keberatan berkongsi kisah hidupnya kerana baginya, cukuplah cerita Rozita dan adiknya, Ayu Raudhah yang juga dramatis, tersiar di media, sedangkan dia hanya wanita biasa yang tiada keistimewaan.

Selain Rozita, 34, dan Ayu Raudhah, 24, tiga lagi anak perempuan Bedah yang turut memiliki rupa paras menawan ialah Rahaiza, 26, Robithoh, 31, serta Rahimah, 35.

Robithoh baru saja melangsungkan perkahwinan dengan anggota kumpulan lawak Senario, Lan Pet Pet minggu lalu, Rahimah tidak berminat menceburi dunia hiburan manakala Rahaiza aktif sebagai peragawati.

Selain lima anak perempuan, Bedah dikurniakan dua anak lelaki masing-masing berusia 20 dan 29 tahun. Mereka bekerja sendiri dan tidak berminat mengikut jejak langkah kakak dan adik mereka sebagai pelakon.

“Robhitoh memang tidak minat jadi pelakon, tetapi tak sangka pula dia bertemu jodoh dengan artis,” kata Bedah.

Di sebalik sikapnya yang berahsia, Bedah bagaimanapun mendedahkan, ketika muda dia sebenar turut berminat menjadi pelakon, namun hasratnya tidak kesampaian kerana sifatnya yang terlalu pemalu.

“Ketika itu saya hanya gadis kampung, nak jadi artis hanya angan-angan kerana malu dan tak tahu nak pergi uji bakat dan sebagainya,” katanya.

Menurut Bedah, sebab itu apabila Ayu Raudhah meminta izin dan menyatakan minatnya untuk bergiat aktif sebagai peragawati serta menjadi pelakon drama, dia tidak membantah, sebaliknya memberi galakan supaya Ayu berjaya dalam bidang seni.

Tidak lama kemudian Rozita pula mengikut jejak adiknya menjadi pelakon drama selepas berhenti kerja sebagai pramugari dan mula menceburi bidang lakonan sekitar 2005.

“Biar mereka saja yang menjadi pelakon dan makcik hanya memberi sokongan serta galakan supaya berjaya dalam kehidupan, asalkan mereka tidak lupa asal usul serta pandai menjaga maruah diri.

“Pernah juga Rozita membawa makcik untuk menjalani uji bakat, tetapi disebabkan malu makcik bertukar fikiran kerana segan bila duduk di depan kamera,” katanya ketawa.

Ketika ditanya mengenai cabarannya yang terpaksa bersendirian dalam membesarkan tujuh anak, termasuk lima anak perempuan yang jelita, Bedah cuma berkata, sebagaimana ibu tunggal lain, segala kepayahan terpaksa diharungi dengan tabah.

“Suami meninggal dunia akibat penyakit barah ketika saya berusia 35 tahun. Pada masa itu anak masih kecil dan belasan tahun. Untuk membesarkan mereka, saya mengambil upah menjahit baju kurung dengan upah RM15 sepasang.

“Waktu itu memang sukar menjalani kehidupan sebagai ibu dan ayah mereka, tetapi untuk memastikan mereka berjaya, saya gagahkan diri untuk mencari wang dengan hasil titik peluh seorang diri,” katanya.

Malah, kata Bedah, sampai sekarang dia masih menjahit baju kurung anaknya setiap kali Aidilfitri dan adakalanya anaknya membeli baju kurung kerana tidak mahu menyusahkannya.

“Saya senang tengok anak berjaya kerana mereka ada bakat dan sanggup berusaha gigih demi untuk mencari wang hasil titik peluh sendiri. Mereka pernah suruh saya berhenti buat kerja kerana mahu sara hidup saya, tetapi sekarang saya menjahit baju secara sambilan saja dan bukan macam dulu,” katanya.

Ditanya adakah dia dan anaknya mengamalkan petua untuk menjaga kecantikan, nenek empat cucu berusia lapan bulan hingga 12 tahun itu berkata, dia sangat mengambil berat soal pemakanan.

“Setiap kali bersalin pula, saya berpantang dengan bersungguh-sungguh untuk mengembalikan bentuk tubuh langsing. Saya tidak makan apa-apa jamu tapi jaga pemakanan harian dan banyak minum air suam, selain bangun awal setiap hari,” katanya.

Harian Metro

One Response to “Jaga Pantang”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Lan Pet Pet Kahwin Ruby Che Wan | Gossip Artis Melayu Malaysia and Celebrity Photos -

    […] MySelebriti.Com » Blog Archive » Jaga Pantang […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: