Zainal Abidin Amalkan Suplemen Dan Vitamin

29 Jun


Zainal Abidin bersama sebahagian kanak-kanak sindrom down pada satu majlis di ibu kota.

PADA usia mencecah 50 tahun November ini, penyanyi popular, Zainal Abidin mengakui amat mementingkan penjagaan kesihatan dan mengamalkan gaya hidup yang sihat.

Apalagi sehingga kini dia masih aktif dalam kerjaya seninya selain melakukan kerja-kerja amal serta gemarkan aktiviti berdarmawisata (outing) bersama keluarga.

Justeru, kata penyanyi yang terkenal dengan lagu Hijau itu dia amat menjaga soal pemakanan namun tidak pula mengehadkan dirinya untuk menikmati apa juga hidangan yang diingini.

“Saya tidak berpantang. Saya boleh makan apa sahaja, kambing, ayam dan daging namun tidak berlebihan. Perlu dihadkan dan seimbang,” kata Zainal.

Malah kata penyanyi yang terkenal dengan senyuman manisnya ini, dia juga amat menitikberatkan soal pengambilan makanan tambahan (suplemen) dan vitamin.

“Cuma saya agak kurang bersenam kecuali melakukan jogging di treadmill sekurang-kurangnya tiga kali seminggu.

“Tetapi saya sangat aktif dengan aktiviti luar. Selain masih sibuk menyanyi di majlis-majlis, saya juga aktif melakukan kerja-kerja amal.

“Antaranya menghibur dan mengutip dana bagi kanak-kanak sindrom down, saya juga melakukan kerja amal bersama Zang Toi untuk mengutip dana penyakit kanser.

“Selain itu saya juga seorang sukarelawan di Zoo Negara. Di zoo biasanya saya bukan sahaja memberi ceramah tapi melakukan pelbagai kerja lain termasuk mencuci kandang.

“Saya juga suka outing misalnya bercuti ke kawasan pantai. Dulu saya juga minat masuk hutan. Tapi sejak ada anak kecil, aktiviti camping terpaksa dikurangkan.” kata bapa kepada empat anak ini, dua daripada perkahwinan terdahulu dan dua daripada perkahwinannya dengan Angelina Asmawi iaitu Isaac Iman, 9 dan Zara Iman, 1.

Mengakui bahawa konsep keluarganya seimbang daripada segi pemakanan, percutian dan kerjaya, Zainal juga bertuah kerana sebagai penyanyi, dia sentiasa boleh bersama keluarga pada setiap masa.

“Mungkin saya sentiasa sibuk tetapi ada kelebihan bekerja dalam dunia hiburan kerana saya boleh membawa keluarga bersama-sama jika bekerja di luar kota.

berkualiti

“Faktor ini dapat merapatkan lagi hubungan kekeluargaan kerana walaupun saya bekerja tetapi saya masih dapat meluangkan masa berkualiti bersama mereka.

“Melalui kerja-kerja amal juga saya boleh membawa anak-anak saya dan masa berkualiti sebegini akan terus berlarutan,” kata Zainal.

Selain menjadikan isterinya, Angelina sebagai pengurus, rahsia penjagaan kesihatan Zainal juga adalah kerana mementingkan rehat yang cukup.

“Tidur yang cukup sangat penting. Kalau boleh masuk tidur selewat-lewatnya pukul 12 malam. Dengan itu kita mudah untuk bangun pagi dan boleh melakukan banyak kerja,” ujarnya.

Zainal juga mengakui perhubungan keluarga yang erat juga menjadi antara resipi kebahagiaan kehidupan sebagai seorang berkerjaya dan ketua keluarga.

Mengambil isterinya sebagai pengurus, kata Zainal, ia bukan semata-mata memudahkan kerjanya dan menghindarkan diri daripada fitnah malah ia juga bertujuan untuk menguruskan kewangan.

Ini kerana bagi penyanyi itu, pengurusan sistem kewangan yang betul dan tersusun rapi menjanjikan kesenangan di kemudian hari. Dia juga menasihati artis muda agar menabung supaya hidup lebih terancang dan tidak terumbang ambing pada masa depan.

Pernah dianugerahkan Anugerah Cinta Planet Muzik pada Anugerah Planet Muzik 2007 kerana sumbangannya kepada masyarakat menerusi seni, Zainal memulakan kerjayanya dalam bidang nyanyian bersama kumpulan Headwind.

Menyanyi di kelab-kelab selain merakamkan album dengan kumpulan tersebut, Zainal kemudiannya bergerak secara solo dan menghasilkan album Zainal Abidin (1991), Ikhlas (1992), Orak Arek (1993), Gamal (1994) Terang…Sang (1995) serta yang terakhir Puteri (2004).

Utusan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: