Ketabahan Pesakit Barah Otak

26 May

Oleh Ramlah Zainal
roses@hmetro.com.my

Rap

KETABAHAN pesakit kanser otak, Muha Aziz yang bertarung dengan penyakit berbahaya itu sejak empat tahun lalu antara paparan menarik dalam musim kedua, Ar-Rayyan yang menemui penonton Astro Oasis, jam 9 malam ini.

Lebih menyentuh hati, Muha, 28, yang tidak dapat melihat dan berkerusi roda nampak tenang ketika ditemubual hos program ini, Datuk Dr Fatma El-Zahraa.

Selain Muha (episod kedua), program sebanyak 13 episod ini turut mengundang beberapa selebriti tanah air seperti penyanyi Aishah yang ibu tunggal, pasangan bahagia yang mempunyai dua anak, Vanidah Imran dan suami pelakon dan pengarah Rashidi Ishak serta penerbit drama dan pelakon popular, Rosyam Nor.

Tidak ketinggalan, Ar-Rayyan juga mengundang beberapa ikon dalam masyarakat seperti Presiden Pengasih, Yunus Pathi yang mengupas topik akal dengan begitu menarik sekali.

Penerbit program ini, Nor Norzulydia Azizan berkata, tetamu jemputan yang ditampilkan pada setiap episod turut sama berdiskusi secara terbuka bersama Dr Fatma.

“Pengisian program musim kedua ini lebih padat dan menarik kerana tetamu undangan juga berkongsi pengalaman dengan penonton dari sudut agama.

“Ia juga mengupas isu lebih kritikal dengan grafik terkini serta tetamu jemputan dengan latar belakang berbeza. “Tetamu undangan akan berbual dan berinteraksi dengan Dr Fatma sambil berkongsi luahan pendapat menurut sudut pandangan dan pengalaman hidup masing-masing.

“Pendekatan wawancara secara santai dan spontan lebih tepat demi memenuhi cita rasa penonton daripada pelbagai peringkat usia,” katanya.

Nor Norzulydia ditemui ketika pelancaran dan sidang media Ar-Rayyan musim kedua disempurnakan Pengurus Saluran Astro Oasis, Izelan Basar di Hotel Le Meredien, KL Sentral, di sini, baru-baru ini

Hadir sama, Yang Dipertua, Majlis Penasihat Pemangku Raja Terengganu, Mejar Tengku Baderol Zaman Ibni Sultan Mahmud Al Muktaffi Billah Shah dan Toh Puan Sri Wan Hidayah Wan Ismail.

Tambah Nor Norzulydia lagi, setakat ini sebanyak enam episod sudah dirakamkan.

“Rakaman untuk tujuh lagi episod Ar-Rayyan dijangka bermula pada 30 Mei ini.

“Pada episod pertama yang disiarkan pada 19 Mei lalu, penyanyi nombor satu tanah air, Datuk Siti Nurhaliza yang baru pulang dari mengerjakan ibadah haji di Tanah Suci Makkah dan kini tampil bertudung adalah artis undangan Ar-Rayyan.

“Manakala, episod istimewa Ar-Rayyan selama sejam yang mengundang dua selebriti, Noorkumalasari dan Waheeda sebagai artis undangan,selamat bersiaran sempena sambutan Maulidur rasul pada Mac lalu,” katanya.

Sementara itu, Dr Fatma, ikon Astro Oasis yang giat berdakwah di beberapa organisasi korporat dan kerajaan berkata dia juga mengupas topik yang lebih kritikal dan khusus untuk kaum wanita dan keluarga pada musim baru Ar-Rayyan.

“Musim baru Ar-Rayyan juga lebih memfoluskan pada generasi muda kerana misi kita untuk menarik golongan remaja mendekati agama.

“Buat permulaan, pihak kami kenal pasti topik yang ingin dipaparkan dalam program ini. Maklumlah, sebagai insan yang lemah kita tidak dapat terlepas dari ujian Allah. “Topik keluarga bahagia pula memaparkan artis undangan yang juga pasangan suami isteri yang sama-sama berkecimpung sebagai anak seni dan mempunyai dua anak, pasangan Vanidah Imran dan Rashidi Ishak yang berkongsi cerita dengan penonton.

“Selain itu, pihak kami mengundang Rosyam, bapa tujuh anak yang aktif berlakon dan menerbitkan drama tetapi pada masa sama mampu mengekalkan kebahagiaan dalam rumah tangganya untuk bercakap topik masa yang juga sangat berharga dalam hidup kita,” katanya.

Saluran Astro Oasis yang dilancarkan pada 13 Oktober dan baru beroperasi selama tujuh bulan menerusi saluran 106 dengan slogan ‘Inspirasi Sanubari’ sekali lagi membuktikan iltizam menghidangkan santapan minda dan rohani masyarakat dengan pelancaran Ar-Rayyan musim kedua ini.

Program bual bicara terbitan Green Melon Communications Sdn Bhd ini mula bersiaran di Astro Ria pada 2006 sebelum bersiaran di Astro Oasis pada 2008.

Ar Rayyan yang menampilkan Dr Fatma sebagai hos juga antara program terbaik saluran Astro Oasis, sekali gus semakin mendapat tempat di hati penonton.

Powered by Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: