Koleksi Formal

24 May

Butik tunjukkan kreativiti dengan gabungkan fesyen klasik dengan kontemporari agar lebih menarik

OlehHanni Tiara

SUT formal untuk lelaki tidak harus terbatas dengan tuksedo atau kot hitam yang membosankan.

Permainan warna dan jenis kain seperti satin dan sutera Thai juga boleh memainkan peranan dalam menyerlahkan nilai eksklusif pakaian lelaki.

Dalam pertunjukan fesyen yang diadakan sempena hi-tea Hari Ibu anjuran bersama Fatimah Mohsin Wedding Gallery dan Aide Soccer Buddies minggu lalu, pakaian formal khusus untuk lelaki menjadi santapan mata yang menyegarkan kepada hadirin yang memenuhi dewan di ballroom Pusat Konvensyen Raffles Swissotel.

Fatimah, seorang konsultan fesyen dan mak andam berkelulusan diploma rekaan fesyen di Maktab Seni La Salle, dalam majlis tersebut menunjukkan kreativitinya bermain dengan gabungan fesyen klasik dan kontemporari, seperti potongan labuh ala tuksedo bangsawan dengan kolar potongan retro.

Pertunjukan fesyen menjadi lebih menarik apabila para penyanyi seperti Taufik Batisah, Syed Azmir dan pemain bola sepek Aide Iskandar turut memperagakan pakaian.

Koleksi pakaian formal lelaki yang sesuai untuk majlis perkahwinan, mesyuarat perniagaan atau majlis makan malam merupakan koleksi terbaru yang banyak bermain dengan jenis kain satin dan sutera Thai.

Apakah yang dimaksudkan dengan pakaian formal lelaki?

Antara ciri-ciri pakaian formal ialah ia harus mempunyai permukaan satin dan kolar yang mempunyai lapel atau lapik lebar, dengan seluarnya tidak menggunakan ‘trimming’.

Tuksedo pula ialah pakaian malam yang bersifat praktikal kerana ia boleh dipakai di mana saja berbanding dengan ‘tail coat’ yang hanya sesuai di majlis tari-menari atau acara persembahan seni atau majlis makan malam diraja.

Tali lehernya yang dipilih untuk disepadankan adalah daripada jenis satin atau sutera.

Powered by Cyberita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: