Nasib Saya Baik – Nassier Wahab

18 May

Oleh NIEZAM ABDULLAH Foto ROY AZIS ABD AZIZ

Nassier ditemani pembantu peribadinya Alif di hospital kerana cedera akibat kebakaran yang berlaku.

Penyanyi Nassier Wahab menghadapi satu ujian getir apabila rumahnya di USJ, Subang Jaya terlibat dengan kebakaran pada petang Rabu lalu.

Kejadian yang berlaku itu menyebabkan kedua belah tangan Nassier mengalami kecederaan sementara kedua-dua belah kakinya melecur. Tetapi Nassier bernasib baik kerana dalam kejadian itu beliau tidak mengalami kecederaan parah.

Itulah dinamakan takdir. Malah Nassier tak habis-habis mengucapkan syukur ke hadrat Ilahi kerana kebakaran yang berlaku itu tidak melibatkan kehilangan jiwa.

Ketika menziarahi beliau di sebuah hospital swasta di Subang Jaya pada malam 14 Mei lalu, kata Nassier kira-kira tiga minggu lalu rumahnya itu sudah mengalami litar pintas.

Ketika itu suis utama di dalam rumah teres dua tingkat tersebut tiba-tiba meletup mengakibatkan wayar dalam rumahnya terbakar.

Bagaimanapun nasib Nassier agak baik kerana kejadian yang berlaku itu tidak serius sebaliknya ia meninggalkan kesan hitam di dinding kerana asap akibat kebakaran berkenaan.

“Kerana peristiwa itu saya sudah melakukan kerja-kerja menggantikan sistem pendawaian elektrik yang baru selain mengecat semula rumah untuk mengelak kejadian yang lebih buruk,” katanya.

Malangnya pada petang Rabu lalu, suis utama itu mengalami kejadian serupa mengakibatkan bekalan elektrik di dalam rumahnya itu tiba-tiba terputus.

Kata Nassier ketika berusaha untuk menghidupkan semula suis itu, beliau menghidu bau busuk seperti asap dan terus mencari punca kebakaran.

Tanpa menyedari, bau busuk itu rupanya datang dari bilik persalinan yang terletak pada tingkat bawah bersebelahan dapur rumahnya.

Ketika turun ke bawah Nassier telah melihat api di dalam bilik berkenaan begitu marak dan dia terus meminta tolong jiran sebelah rumahnya.

“Dalam keadaan kelam kabut itu saya terus berusaha memadamkan api sambil mengangkat beberapa barang penting di dalam bilik.

“Tanpa saya sedari terdapat beberapa barangan plastik yang terbakar menyambar tangan saya.

“Ketika itu juga kedua belah kaki saya terpijak percikan api sehingga menyebabkan ia melecur” katanya.

Bagaimanapun nasibnya baik kerana ada jiran yang membantu memadamkan kebakaran itu dan menghantarkannya ke hospital sebelum memanggil bomba.

Semasa kejadian isterinya Fatimah Abd. Rauf,45, dan anaknya Intan Najihah,11, tiada di rumah. Kejadian itu membuatkan Nassier begitu fobia untuk tinggal di rumah berkenaan.

Malah dia berhasrat untuk berpindah kerumah barunya di Shah Alam bagi memastikan kejadian berkenaan tidak berulang.

Kata Nassier, selain bersyukur kerana terselamat, dia juga bernasib baik kerana tidak pengsan akibat terlalu banyak menghidu asap semasa kebakaran.

Lebih membimbangkan Nassier sendiri menghidap penyakit asma yang secara tidak langsung boleh memberi kesan terhadap pernafasan sekiranya terlalu banyak menghidu asap.

“Saya dapat bayangkan apa akan terjadi jika pada ketika itu saya pengsan di dalam rumah. Tentu saja kebakaran itu mengakibatkan berlaku perkara yang tak diingini terhadap saya,” katanya.

Apa-apa pun kata Nassier dia menganggap kejadian yang berlaku itu mempunyai hikmahnya tersendiri.

Dalam masa yang sama Nassier turut mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan artis yang melawatnya seperti Jaafar Onn, Salwa Abdul Rahman dan Rohana Jalil.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: