Azean Buka Akademi Lakonan

8 May

Oleh FERIDE HIKMET ATAK

KISAH penderitaan pelakon Azean Irdawaty telah banyak menumpahkan air mata peminat-peminatnya. Derita Azean bagaikan turut sama dialami umum yang saban hari menunggu apakah kesudahan cerita yang memilukan itu.


PERJUANGAN belum berakhir, Azean bangkit dengan segala kudrat yang ada atas nama seni.

Bagi yang empunya diri berperang dengan kesukaran selepas menjalani pembedahan, hanyalah satu dugaan kecil dalam kehidupannya. Apalah maknanya dugaan sekecil ini andai dibandingkan dengan segala kurnia yang diberikan oleh Yang Maha Esa sepanjang kehidupannya selama ini.

Itulah insan seni yang bernama Azean Irdawaty dan nyata dia berjaya mengharungi semua itu dengan hati yang cukup redha.

Buktinya, kini primadona terkenal ini memulakan langkahnya semula dalam bidang lakonan.

Jadi, siapa kata setiap artis yang sakit tidak mampu lagi meneruskan perjuangan sebagai anak seni dan tidak lagi berkemampuan untuk berlakon?

Lihatlah bagaimana pelakon senior yang berusia 58 tahun ini mampu berdiri teguh untuk kembali meneruskan karier darah dagingnya buat pertama kali dalam telefilem arahan Rashid Sibir berjudul Mama, setelah setahun berehat.

Namun, di sebalik penerimaannya, ibu kepada tiga orang anak ini sebenarnya belum lagi bersedia memikul tanggungjawabnya sebagai pelakon semula.

Selesa dengan panggilan Kak Yan, tawaran yang diterimanya itu kerana rayuan Rashid yang mahukannya bagi menjayakan telefilem sempena Hari Ibu itu.

“Nak diikutkan memang doktor sudah memberi kebenaran untuk berlakon dan tahap kesihatan semakin pulih, cuma Kak Yan belum bersedia lagi.

“Macam-macam cara Rashid yakinkan Kak Yan, sampai dia kata tak kisah kalau lokasi penggambaran dibuat di rumah Kak Yan dan babak yang dilakonkan lebih banyak baring dan duduk di atas kerusi roda.

“Tetapi tuan rumah tidak benarkan untuk kami mengadakan penggambaran di rumah. Kemudian bila Rashid terangkan mengenai jalan ceritanya mengenai kisah seorang ibu yang mempunyai barah payu dara dan mula rasa diabaikan, Kak Yan mula terima,” ujarnya.

Pasti ramai yang akan mengatakan telefilem ini lebih mengisarkan tentang dirinya. Namun cerita itu langsung tidak sama dengan kehidupan Azean.

Tidak aktif macam dulu

Ketika sedang asyik berbicara perihal dirinya, sekali sekala, Azean kelihatan termengah-mengah untuk berbual lama.

Ternyata pelakon yang telah memenangi lebih dari 10 anugerah ini masih lagi memerlukan rehat yang secukupnya.


DIAPIT Zizie Ezette dan Elly Suriati.

Oleh kerana itu, Azean tidak mampu lagi bergiat aktif dalam lakonan seperti dahulu.

“Bukannnya tak nak. Tetapi kesihatan Kak Yan tidak mengizinkan.

“Tenaga badan Kak Yan belum kuat sepenuhnya dan badan akak tak boleh kena panas, takut cepat lesu. Tapi tak sangka pula, lampu penggambaran juga mampu membuatkan badan Kak Yan terasa lemah.

“Pernah sekali masa penggambaran, tiba-tiba saja Kak Yan tak boleh bernafas dan hampir pengsan dibuatnya,” tuturnya yang turut mengatakan dirinya tidak boleh melakonkan banyak babak dalam masa sehari.

Selain itu, demi kesihatan Kak Yan juga, pihak krew sanggup tidak merokok di lokasi.

Kisah seorang Mama

Mengisahkan kehidupan seorang ibu tunggal dan ahli perniagaan yang berjaya, Adilah, menjadi tidak stabil apabila dia disahkan menghidapi barah payu dara.

Lebih menyedihkan, anak-anaknya mula menjauhkan diri apabila keadaan Adilah menjadi semakin tenat kerana masing-masing tidak mahu menjaga ibu mereka.

Melihatkan jalan cerita yang dipaparkan, Azean berkata, Mama merupakan penyuntik semangat bagi golongan yang pernah menderita akibat penyakit barah.

“Saya rasa selain memberikan motivasi kepada golongan pesakit barah. Dengan cara ini juga Kak Yan dapat memberikan inspirasi bahawa penyakit barah bukanlah menunggu masa untuk mati,” tegasnya.

Jadi mentor mendidik naluri

Biarpun keadaannya kurang mengizinkan untuk bergiat aktif dalam bidang seni, Azean bukanlah seorang yang mudah mengaku kalah.

Selain berlakon, wanita ini mahu resepi kejayaannya diberikan kepada mana-mana pelakon baru yang ingin menimba ilmu darinya tentang selok belok lakonan yang memerlukan komitmen yang sangat tinggi ini.


BERSAMA barisan karyawan utama Mama, dari kiri Zed Zaidi, Zizie, Elly dan Rashid Sibir.

Baru sahaja membuka Azean Irdawaty Acting Academy and Consultancy, Azean akan menjadi mentor kepada mana-mana yang ingin menjadi anak didiknya untuk membina sikap dan nilai-nilai berdisiplin dalam lakonan.

“Bukan semua yang mampu mengikuti pengajaran sebegini. Oleh itu, kak Yan perlu memilih orang yang betul-betul mahu belajar.

“Kak Yan mahu mendidik naluri mereka untuk mencintai lakonan dan mendedahkan bidang lakonan bukan tertumpu pada filem saja bahkan, teater mahupun persembahan mak yong adalah satu cara untuk kita mempelajari teknik-teknik lakonan,” beritahunya.

Enggan melihat pelakon baru yang tumbuh bak cendawan sekadar mengejar glamor, Azean juga mahu melihat kehidupan anak-anak seni yang bertanggungjawab pada masa akan datang nanti.

Powered by Kosmo

2 Responses to “Azean Buka Akademi Lakonan”

  1. shazadee aina December 13, 2010 at 1:22 PM #

    saya minat sgt berlakon. umur 15 tahun. lagi pun say nak bantu mak yang sakit. dimana saya boleh mengetengahkan bakat saya?. tolong la hubungi saya 017-3620674 atau 012-2427536.

  2. MOHD ZALHAFIZ BIN ZAKARIA August 19, 2011 at 8:19 AM #

    saya minat sgt berlakon. umur 27 tahun.Dimana saya boleh mengetengahkan bakat saya?. tolong la hubungi saya 019-2901058.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: