Lukisan Tak Basah Dek Air…

30 Apr

OlehAzahar Mohd

DUA badan di seberang Tambak – Coral Malaysia dan Balai Seni Lukis Negara – bersama Angkatan Pelukis Aneka Daya (Apad) mencatatkan sejarah apabila mereka menyiapkan lukisan terpanjang di dasar laut menjangkau 56.4 meter, Sabtu lalu.

Kerja-kerja melukis atas kanvas di dasar laut sedalam 12 meter berhampiran Pantai Air Batang, dekat Tioman, itu sekali gus menempatkan nama mereka dalam Buku Rekod Malaysia.

Lukisan mengenai alam semula jadi itu disiapkan dalam tiga selaman oleh 44 artis dan penyelam dari Malaysia serta Singapura.

Antara artis Malaysia yang terlibat adalah pelukis bawah air pertama Malaysia Ajis Mohamad, penyanyi terkenal yang juga duta Coral Malaysia Fauziah Latiff, Fauzan Omar dan Young Jefri.

Daripada sekitar 14 pelukis dari Singapura, lima merupakan anggota Apad manakala bakinya merupakan karyawan lain seperti dalam bidang rekaan dan pemasaran.

Pelukis dari Singapura itu termasuklah Suhaimi Sukiyar, Rosman Shahid, Victor Goh dan Dominique Chin.

Program itu diadakan sempena Hari Bumi Sedunia yang disambut pada 22 April di samping mempertingkatkan kesedaran umum terhadap pentingnya memulihara ekosistem marin.

Ketika dihubungi semalam, Encik Suhaimi, yang juga Presiden Apad dan juga penyelaras usaha melukis di dasar laut itu, berkata pihaknya berbangga kerana lukisan mereka telah diiktiraf Buku Rekod Malaysia yang kemudian telah menyerahkannya kepada Buku Rekod Guinness untuk dicatatkan.

‘Usaha menyelam itu sendiri mempunyai cabarannya yang tersendiri. Selain faktor cuaca, para penyelam juga berdepan dengan ombak yang kuat.

‘Namun alhamdulillah, cuaca agak baik dan kami dapat menyelesaikan lukisan itu dalam sehari,’ ujar Encik Suhaimi, 35 tahun, yang juga pensyarah sambilan di Maktab Seni La Salle.

Menurut Encik Suhaimi, antara persiapan yang dijalankan termasuk mengadakan bengkel lukisan dan juga latihan menyelam.

Lukisan di dasar laut itu akan didokumentasi dan dipamerkan di galeri Balai Seni Lukis Negara di Kuala Lumpur tidak lama lagi.

Powered by Cyberita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: