Akademi Polis Bermula Malam Ini Di TV9

23 Apr

Oleh Zaidi Mohamad

BERMULA hari ini, TV9 menyiarkan drama bercorak kepolisian berjudul Akademi Polis setiap jam 9 malam. Drama itu meneruskan kesinambungan drama sebelum ini seperti Gerak Khas dan CID 3278. Akademi Polis membawa gambaran perihal berkaitan pelatih atau rekrut yang bakal menjadi pegawai polis di Malaysia.

Drama terbitan ME Communications ini cuba menyelongkar serba ringkas suka duka dan kepayahan rekrut dalam menghadapi latihan di Pusat Latihan Polis (Pulapol). Watak utama di dalam drama ini dilakonkan oleh Fezrul Khan sebagai Faizal dan Serina sebagai Nurfatimah. Drama ini turut membabitkan pelakon Anding AF, Lando, Raja Azrey, Yasmin Haron, Kaza Saisi, Zack Kool, Hasnah Ibrahim, Sherry, Alias Yusof serta dibantu tiga pelakon undangan, Datuk Aziz Singah, Raja Nor Baizura dan Faizal Hussein.

Drama bersiri ini dijangka mampu membina cap dagang sendiri dan bersaing dengan siri Gerak Khas yang sudah lebih lapan tahun bersiaran di kaca TV.

Akademi Polis juga dilihat sebagai satu usaha mempengaruhi lebih ramai remaja dari pelbagai kaum mendekati kerjaya polis kerana ia juga menjanjikan masa depan terjamin dari konteks ekonomi dan mampu membentuk jati diri yang cemerlang

Setiap pelakon yang terbabit sama-sama menghadapi latihan insentif sebelum bergelar Inspektor Polis kerana mereka juga dilayan seperti rekrut lain, terpaksa berkawad siang dan malam, membotakkan kepala, dimarahi atau didenda kerana membuat kesilapan dan melanggar disiplin serta menyertai kegiatan lasak yang cukup memenatkan atau ada kalanya berbahaya.

Itulah pengalaman manis buat pelakon drama ini yang menempuh masa dua bulan berada di kem latihan.

Drama ini menjalani penggambaran di dua lokasi utama penggambaran Akademi Polis dibuat di Pulapol Jalan Semarak, Kuala Lumpur dan Pulapol PGA Hulu Kinta, Perak, selain di tempat awam. Ia mengetengahkan cerita yang boleh memberi pengetahuan kepada penonton mengenai selok-belok polis menjalani latihan di Pulapol.

Polis juga manusia biasa yang tidak dapat lari daripada masalah peribadi, perihal hati dan perasaan serta hubungan mereka dengan keluarga dan rakan. Ia akan disulami dengan pelbagai insiden menarik ketika pelatih menjalani kursus, sama ada dalam kelas, padang kawad mahupun ketika bersantai.

Ceritanya banyak difokuskan di Pulapol sebagai plot utama di samping ada juga elemen kemanusiaan, kekeluargaan, kasih sayang, aksi dan perkara melucukan.

Ada lagu khas yang menjadi lagu latar drama ini, juga berjudul Akademi Polis ciptaan S Kalam dan liriknya, Yusof Kelana serta dinyanyikan sendiri oleh Serina.

Powered by Berita Harian

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: