Aksi Murai Diteruskan

14 Apr

Oleh Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my

Rap

BELUM setahun beroperasi portal hiburan Melayu, http://www.murai.com.my, dikunjungi secara purata hampir 7,000 pengunjung setiap bulan. Portal itu juga menerima 20,000 pengunjung menonton program realiti laman web pertama, Aksi Murai, yang berakhir Februari lalu.

Program 13 episod itu juga boleh disaksikan menerusi saluran Astro Ria yang berjaya mengumpul hampir 200,000 penonton dan 300,000 pada penghujung episod.

Rancangan itu menampilkan selebriti terkenal tanah air seperti Dafi, Farhan, Mila, Datin Sri Siti Nurhaliza, Fasha Sandha, Shawal dan Farawahida. Mereka beraksi menerusi cabaran dan pertandingan dengan peminat yang memenangi pertandingan M-Klon, iaitu berdasarkan peminat yang memiliki wajah seiras artis pujaan.

Episod terakhir Aksi Murai, peserta dibahagikan kepada tiga kumpulan yang dinamakan Aura, Vaniti dan Glamorama, untuk melakarkan kerja tangan mereka di kanvas.

Menurut Ketua Editornya, Roslen Fadzil, sebagai penghargaan kepada pengunjung portal itu, mereka memberi peluang kepada pemenang Kuiz Online Episod Akhir Aksi Murai untuk memiliki lukisan hasil kerja artis itu.

Pertandingan Kuiz Online Final Aksi Murai diadakan melalui portal http://www.murai.com.my selama dua minggu.

Oleh itu, Rabu lalu diadakan majlis penyampaian hadiah kepada pemenang pertama, kedua dan ketiga, Mereka adalah Noor Fairul Zura Kamaruzaman, 22, Siti Sabariah Zakaria, 26 dan Farah Adibah Nor Azmi, 17.

Hadir sama Farawahida, Dafi dan Nana.

“Musim pertama Aksi Murai mendapat sambutan menggalakkan. Episod yang menampilkan Siti Nurhaliza dan Fasha Sandha bersama klon masing-masing antara yang mendapat rating tinggi. Sehubungan itu, menerusi perbincangan bersama Astro mereka berminat menyambung Aksi Murai untuk musim kedua.

“Ada di kalangan artis seperti Anuar Zain, Ning Baizura, Misha Omar dan Linda Onn menawarkan diri untuk muncul dalam program ini. Untuk musim baru, ia mengekalkan konsep sama cuma tambah elemen drama supaya kelihatan lebih dramatik.

“Berdasarkan sambutan ramai, masa siaran mungkin ditambah daripada setengah jam menjadi sejam. Bagaimanapun, untuk penyertaan peminat mereka perlu menjadi ahli Geng Murai dengan menyertakan gambar kerana keutamaan diberikan kepada mereka yang banyak memberikan sokongan sejak portal ini diwujudkan.

“Istimewanya Geng Murai boleh membina rangkaian untuk menjalin persahabatan, mengaktifkan blog serta berkongsi maklumat dengan,” katanya.

Khusus untuk pelajar Akademi Fantasia Musim keenam (AF6), mereka sudah ada blog sendiri di portal itu dan pelajar yang tersingkir boleh terus mengaktifkan blog mereka.

Kata Roslen, jika segalaya berjalan lancar, Aksi Murai musim kedua akan kembali ke kaca televisyen selepas berakhirnya AF6.

Dari segi pemilihan artis dan cabaran kerja untuk program itu, jelas Roslan mereka juga mengambil kira pandangan dan cadangan pengunjung portal itu kerana program itu disiarkan di halaman portal barulah ke televisyen.

Sempena Hari Ibu pada 9 Mei ini, portal itu juga menganjurkan Pertandingan Wajah Seiras Ibu.

“Untuk memberikan kelainan, wajah ibu mesti seiras dengan anak lelaki dan bukannya anak perempuan. Pemenang akan ditentukan pengunjung portal.

“Ibu paling bertuah akan menerima hadiah menarik,” katanya.

Powered by Harian Metro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: