Azian ‘Hot’ Di Seberang

22 Mar

Oleh Kamali Hudi

NAMANYA kurang menjadi sebutan, tetapi setiap kali wajah Azian Pasiran muncul di kaca televisyen, seperti sudah memberi jaminan apa yang ditonton pasti menghiburkan atau meninggalkan kesan.

Bahkan kerana keberkesanan lakonannya, orang lebih mengenali Azian dengan nama-nama watak dalam drama, termasuk Cik Tona Tahi Lalat (dalam siri drama Enot 3) dan Esah Dangdut dalam siri drama tempatan, Erlin Montel.

Pelakon Singapura yang kini lebih aktif menjayakan drama di Malaysia itu mengakui tidak kisah dirinya tidak diglamorkan seperti pelakon lain, bahkan lebih selesa jika orang tidak mengenalinya apabila berada di luar.

Azian sebenarnya berlakon sejak zaman stesen televisyen tempatan dikenali dengan nama Perbadanan Penyiaran Singapura (SBC) dulu. Drama pertamanya berjudul Kesumat, arahan Allahyarham Bani Buang, ketika beliau berusia 18 tahun.

Beliau mendapat perhatian pihak unit drama SBC ketika itu setelah mengirimkan gambarnya yang memenangi Ratu Kebaya anjuran sebuah balai rakyat.

Ternyata Azian tidak main-main apabila melangkahkan kaki dalam bidang seni ini. Pada usia 21 tahun, beliau mencabar dirinya membawa dirinya ke Malaysia untuk mencari peluang berlakon yang lebih luas di sana.

‘Yan terpaksa membohongi emak dengan memberi alasan ke Malaysia sekadar pergi melancong sahaja. Tapi sebaliknya Yan mencari peluang bertemu pihak syarikat penerbitan yang disarankan kawan Yan,’ ceritanya.

Syarikat Home Video Distributors (HVD), yang banyak menghasilkan penerbitan drama-drama Malaysia, membuka peluang yang dicari Azian selama ini.

Dengan bantuan pengarah Amir Khan (juga asal Singapura dan abang penggubah Azmeer), Azian mendapat kepercayaan bukan saja berlakon, bahkan menulis naskhah drama.

‘Encik Amir adalah orang yang banyak memberi bimbingan kepada Yan, bukan sahaja dalam lakonan tetapi menulis skrip, arahan dan penyuntingan kerana Yan begitu minat dengan kerja yang berkaitan penerbitan drama,’ katanya lagi.

Beliau juga pernah dibantu oleh pelakon dan pengarah Yus Emali yang pernah bergiat dalam drama pentas dan televisyen di sini satu ketika dulu dan kini bermastautin di Kuala Lumpur.

Selain drama TV, Azian juga aktif menjayakan telemovie VCD, antaranya termasuklah drama televisyen Gosok 1 dan Gosok 2 yang mendapat sambutan hebat di Malaysia, Singapura dan Brunei.

Bahkan Azian merupakan penulis skrip bagi kedua-dua VCD tersebut yang mengisahkan kehidupan anggota band Spider di kampung sebelum berhijrah ke Kuala Lumpur untuk menjadi penyanyi.

Dalam lakonan drama swasta berjudul Enot 3 arahan Jinggo (suami Sheila Rusly) Azian berpeluang berlakon dengan pelakon seperti Yusni Jaffar, Norlia Ghani, Hamid Gurkha, Jalil Hamid dan Sheila sendiri.

Walapun pernah dibohongi, ibu Azian, Hajah Khamsaton Haji Amin, 64 tahun, tetap memberi restu dan dorongan terhadap Azian dalam kerjaya seninya.

‘Keinginan seseorang tidak boleh disekat asalkan ia dalam landasan yang betul dan tidak menjadi cemuhan masyarakat,’ kata Hajah Khamsaton yang menemani Azian ketika menemui penulis.

Azian telah berumah tangga dengan seorang jurukamera drama, Azryanizham, 35 tahun, yang merupakan warga Malaysia. Mereka dikurniakan seorang cahaya mata, Elmyra Azryanizham, tiga tahun.

Kepada bakat tempatan yang ingin mengembangkan bakat di negara jiran, pesan Azian, langkah mereka harus disertakan dengan kesungguhan dan kerja keras.

‘Berpegang pepatah lama, di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung membantu kita dalam segala cita-cita atau bakat yang ingin kita memperolehi pencapaian di masa depan,’ katanya.

Powered by Cyberita

One Response to “Azian ‘Hot’ Di Seberang”

  1. Marinah Ali March 30, 2011 at 2:46 PM #

    U rokzzzz!!!Lebih menarik dan bermutu daripada Seri Wahyuni. U lebih berkesan dan boleh membuat para penonton mahu ke warung-warung atau gerai-gerai yang u recommend. Syabas and keep up the good work!!! My vote for the next best presenter!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: