Syamsul Buat Yusoff Bangga

11 Mar

Oleh METRA SYAHRIL MOHAMED (metra.mohamed@utusan.com.my)

TAHUN lalu, penggemar dunia pemotoran dihidangkan dengan filem bertajuk Impak Maksima arahan Ahmad Idham.

Melalui babak-babak aksi lumba yang ditayangkan, ia merupakan formula paling mudah untuk memikat generasi muda bertandang ke pawagam.

Bulan depan, kelangsungan filem bercorak sedemikian diteruskan lagi apabila Syamsul Yusof memberanikan diri menghasilkan filem sulungnya iaitu Evolusi KL Drift.

Egoisme, dendam dan gelodak jiwa yang membara merupakan intipati yang menjadi nadi serta nafas kepada filem tersebut.

Apa yang menarik, Evolusi KL Drift menghidangkan deruman dan pelbagai aksi lumba yang diperhebatkan melalui kemunculan barisan kereta berkuasa tinggi seperti Skyline, RX7 dan 180SX.

Meskipun dikatakan mampu menandingi filem Impak Maksima, sutradara muda yang juga anak kepada jutawan filem, Datuk Yusof Haslam itu bagaimanapun, lebih senang mengambil pendekatan merendah diri.

Menurut Syamsul, penghasilan Evolusi KL Drift bukanlah untuk bersaing dengan mana-mana filem tetapi ia merupakan sebuah karya yang bakal membawa perubahan kepada industri perfileman.

Mendapat pujian daripada bapanya, Syamsul memberitahu, Evolusi KL Drift mempunyai kekuatan tersendiri dan tidak perlu dibandingkan dengan filem-filem lain.

“Filem lain ada kekuatan masing-masing dan begitu juga dengan Evolusi KL Drift. Saya tidak mahu meninggi diri dan penontonlah yang layak memberikan penilaian nanti,” ujarnya.

Menghasilkan Evolusi KL Drift kata Syamsul, bukan satu kerja yang mudah.

Banyak pengorbanan terpaksa dilakukan sehinggakan waktu tidurnya selama menjalani penggambaran sekadar terbatas untuk tiga hingga empat jam sahaja.

“Saya bersyukur kerana mendapat sokongan ibu bapa serta semua pelakon dan krew filem ini,’’ katanya pada majlis pelancaran Evolusi KL Drift di ibu negara, baru-baru ini.

Evolusi KL Drift mengisahkan dua sahabat, Zack, lakonan Syamsul dan Sham (Farid Kamil) berkongsi hobi dan minat dalam perlumbaan kereta drift.

Kelazimannya bidang permotoran didominasi golongan maskulin tetapi ia tidak menghalang Fasha (Fasha Sanda), teman wanita Zack untuk memecah monopoli itu.

Dalam hubungan Zack dan Fasha dilanda pergolakan, Sham dalam diam menaruh rasa cinta terhadap Fasha.

Apakah kesudahan kekalutan yang melanda? Di manakah garisan penamat sebenar dalam perlumbaan kehidupan Zack dan Shah? Adakah keintiman Fasha dan Sham mampu membina satu ikatan?

Kesemua konflik ini akan terjawab setelah anda menonton Evolusi KL Drift yang bakal ditayangkan di pawagam bermula 3 April ini.

Evolusi KL Drift diiterbitkan secara usaha sama dengan antara Skop Productions Sdn. Bhd., dengan Grand Brilliance Sdn. Bhd.

Filem tersebut turut dibintangi Aaron Aziz, Iqram Dinzly, Shaifuddin Hashim, Rizal Ashraf, Hetty Sarlene dan Diana Danielle.

Merajuk dengan bapa?

Sementara itu, pada majlis pelancaran Evolusi KL Drift baru-baru ini, Yusof mendedahkan rahsia yang anaknya itu pernah merajuk sebelum filem itu dihasilkan.

Menurut Yusof, ia berlaku begitu kerana kerana skrip asal filem itu yang diserahkan oleh anak terunanya pada tiga tahun lalu itu bukan sahaja dipandang sepi tetapi menerima kritikan keras oleh Yusof.

Disebabkan itu, Syamsul bagaikan mengasingkan diri sehingga menyerahkan sekali lagi skrip Evolusi KL Drift kepada Yusof pada tahun lalu.

Menjawab mengenai perkara itu, Syamsul berkata: “Ketika itu saya memang marah tetapi disebabkan kritikan bapa, saya akhirnya kembali dan dapat menghasilkan satu skrip yang mantap.”

Kata Syamsul, filem yang mengambil masa 38 hari pengambaran itu pada awalnya direncanakan penerbitannya dengan kos sebanyak RM1 juta tetapi terbabas kepada RM2 juta.

“Aksi di jalan raya terpaksa menggunakan ramai stuntman. Kamera juga perlu banyak. Sebab itu bajet terbabas.

“Tapi, Alhamdulillah, akhirnya siap juga filem ini,’’ ujarnya sambil menambah bapanya turut menyumbang idea dalam pembikinan Evolusi KL Drift.

Pada masa yang sama, ada khabar yang menyebut Evolusi KL Drift bakal ditayangkan di Jepun.

Menjawab persoalan itu, Syamsul berkata: “Memang ada sebuah syarikat pemotoran di Jepun berminat untuk membawa filem ini ke sana. Tetapi, sama ada ia menjadi kenyataan atau tidak, kena tunggulah nanti,’’ katanya ringkas.

Powered by Utusan Malaysia

6 Responses to “Syamsul Buat Yusoff Bangga”

 1. Jee March 15, 2008 at 8:33 PM #

  syabas kpd syamsul.smoga trus sukses.

 2. nisa March 31, 2008 at 8:50 PM #

  good luck and success 2 your new career …i hope you will be happy about you new film and i also ..want 2 ask something about you and danny have something ….like brother or more than that …like special girl friend …maybe one day….i am very excited 2 see your new film….EVOLUSI KL DRIFT…BY SYAMSUL YUSOF ….I see you at television ABPBH last night same colour ..your cloth and danny dress ….i am very jeoules ….cehh no lah …just a joking

 3. eastza April 10, 2008 at 11:17 AM #

  i was impressed n speechless..i saw it again last night n tht was for the second time ..hihi ..again,i was impressed and i would love to see more film from syamsul…and, CONGRATULATIONS to all of u for the success and oh ya,your film got kuching ppl’s attention n i bet not only us 🙂 in ratio,8 for the whole film.. i think there’s something missing n it was like something wrong with ending or sblm tu..i dont know how to explain hihi..but then it didnt affect the entire story..i love love love evolusi kl drift by syamsul yusof!!! i loveeee!!!

 4. eastza April 10, 2008 at 11:20 AM #

  ehhlupa, 8 out of 10!!! love evolusi kl drift sgt sgtt!!

 5. nina April 19, 2008 at 2:04 PM #

  SYAMSUL I LIKE YOUR FILM. YOUR FILM IS THE BEST FILM. THATS WHY PEOPLE LIKE YOUR FILM.I GO TO THE CINEMA TO SEE YOUR FILM AT 5 TIMES BECAUSE I LOVE DRIFT.I DO NO HWO TO EXPLAIN BECAUSE YOUR FILM IS THE BEST FILM AT ALL

 6. denienaziz April 22, 2008 at 11:59 AM #

  congratz to syamsul yusof!! dalam masa 4 minggu dah cecah rm 4.5 juta~ waiting for ur second film- BOHSIA~ harap2 meletup cm KL Drift la yer…i’m always support u syamsul!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: