Fenomena Puteri

31 Jan

SKRIN
FENOMENA PUTERI

Daripada hanya pelakon ‘hijau’
kini ramai pengikut setia

By Haryani Ismail

DARIPADA pelakon yang tidak dikenali, mereka kini ada daya tarikan semberani.

Bahkan, sitkom Puteri yang sudah masuk siri ke-10 di seberang tambak, menarik penonton daripada pelbagai lapisan usia khususnya remaja untuk ‘melekat’ di depan layar televisyen.

Kalau minggu lalu anda seakan-akan terserempak bintang sitkom tersebut – Nora Danish, Kenchana Dewi, Beego dan Intan Ladyana – berjalan-jalan di sekitar Arab Street atau Sentosa, anda memang tidak tersalah orang.

Sememangnya mereka berada di sini untuk penggambaran di beberapa lokasi hasil tajaan dan kerjasama Lembaga Pelancongan Singapura (STB).

Pakaian beberapa pelakonnya pula ditaja butik Fatimah Mohsin The Wedding Gallery yang turut menjadi lokasi penggambaran.

‘Dulu, Nora Danish hanya pelakon iklan dan jadi pelakon pembantu Gila-Gila Pengantin.

‘Tujuan saya menampilkannya dalam sitkom Puteri bukan kerana wajah cantik semata. Saya nak lihat bagaimana keghairahan pelakon-pelakon muda ini dapat membawa mereka ke tengah, dikenali ramai dan mencetuskan fenomena.

‘Nora dahulu dengan sekarang memang jauh bezanya. Kalau dahulu dia macam boneka bertali… kita nak kena gerakkan satu-persatu – daripada step satu sampai 10, semua nak diajar, sekarang dia pula yang terlebih pandai! Kita minta dia buat satu, dia buat 10. Cuma saya selalu berpesan, jangan over,’ ujar pengarah Puteri, Aziz M.Osman, dengan nada berseloroh.

Aziz, yang pada zaman belianya dikenali kerana watak Burn (cucu Opah) dalam drama bersiri popular, Opah, memang dikenali sebagai karyawan filem yang tegas dan tidak akan teragak-agak menegur pelakonnya terus-terang.

Keempat-empat pelakon Puteri yang ditemui akur mereka banyak belajar daripada Aziz dan harus spontan berlakon serta melipatgandakan usaha ketika bertugas dengannya.

‘Akak tahulah… kerja dengan Abang Aziz. Fokus tu penting,’ ujar Nora kepada penulis, dipersetujui Kenchana, pelakon India yang bakat berlakonnya terserlah dibantu penguasaan bahasa Melayunya yang lancar.

Sama ada pelakon baru atau mapan, Aziz menangani mereka dengan cara yang sama. Mereka juga tidak sepi daripada dimarahi.

‘Kenchana memang dah banyak berlakon drama. Macam-macam watak dia dah cuba. Tetapi Puteri merupakan projek pertama dia bekerja dengan saya.

‘Jadi, dia kadang-kadang tu macam nampaknya nak gunakan perisai tambahan. Takut nak buat silap. Terlalu berjaga-jaga.

‘Jadi, saya berpesan kepadanya, dalam dunia ni… siapa tak buat silap? Relaks. Semakin kita terlalu berjaga-jaga, semakin banyak silapnya,’ ceritanya.

Bagaimanapun, Aziz yakin pelakon yang bersungguh-sungguh dan berdisiplin akan melangkah jauh.

Beliau memberi contoh Beego Phyne Ballerz ataupun nama sebenarnya, Mohd Aszerul Nizam Abdullah, yang baru menamatkan zaman bujangnya lewat tahun lalu.

‘Beego ‘sehijau-hijau’-nya tatkala berlakon dalam filem Gila-Gila Pengantin. Saya minta Vee (bekas isteri Aziz) carikan wajah baru – seorang penyanyi tampan daripada boyband.

‘Puas Beego saya ‘hamput’ pada awalnya. Namun lama-kelamaan, saya melihat dia tonjolkan karismanya. Dia ada inisiatif dan serba boleh.

‘Dalam drama Pendekar 5, anda lihat Beego lain daripada watak Roslan yang dimainkannya dalam Puteri. Dia bersenam, rajin ke gym dan kuruskan badannya.

‘Itulah yang kita mahu lihat ada pada pelakon muda iaitu perkembangan yang positif,’ tambah Aziz.

Apakah yang boleh penonton raih daripada Puteri berbanding sitkom-sitkom lain.

‘Puteri suka beri nasihat. Dia berfikiran positif. Orang akan jadikannya teladan yang baik.

‘Ia berbeza sedikit daripada watak saya sebab saya ada kalanya berfikiran negatif,’ ujar Nora.

Bagi yang belum pernah menontonnya, anda boleh jangkakan sitkom yang memberi huraian dan jawapan kepada setiap permasalahan yang dihadapi wataknya.

Ia sesuai dengan mereka yang gemar menonton siri remaja seperti That’s So Raven.

Powered by Cyberita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: