Saya Tak Menolak Berlakon Estet – Jac

30 Dec

Bersama: NIEZAM
Belum pun memulakan penggambaran, filem Estet arahan Mamat Khalid membawa angin panas apabila penyanyi Jaclyn Victor dikatakan menarik diri untuk berlakon filem itu.Alasan yang diberikan Mamat mungkin Jaclyn atau dipanggil Jac merasakan tidak sesuai menyertai produksi beliau kerana status Jac sebagai penyanyi popular.

Jika Jac bersetuju menerima tawaran itu, bermakna dia akan bergandingan dengan penyanyi Alleycats, David Arumugam sebagai suami isteri.

Dalam masa yang sama ada yang menganggap, tindakan Jac itu mungkin Jac merasakan seolah-olah diperlekehkan kerana berlakon watak wanita India di estet.

Bagaimanapun bagi Mamat, Estet bukan menghina masyarakat India kerana orang Melayu dan Cina juga ada yang tinggal di estet. Judul dan filem itu sekadar mengambil mood filem Tamil. Dek kerana tindakan itu, Mamat terpaksa merombak skrip dan mencari Pushpa Narayan sebagai pengganti.

Benarkah Jac malu berlakon watak sebagai wanita estet? Saya mendapatkannya untuk dia tolong jawab persoalan tersebut.

Apa perkembangan Jac sekarang?

Saya baru balik dari Moscow, semalam (24 Disember 2007) kerana ada persembahan amal untuk pelajar jurusan perubatan di sana.

Jauhnya buat kerja amal? Sesetengah artis tak sanggup.

Di mana-mana sekalipun, kerja amal amat perlu. Kita kena ingat, kita sudah dapat sesuatu daripada orang (peminat), tiba masanya kita perlu bagi semula kepada dia orang. Saya memang suka buat kerja amal kerana dengan cara itu hati saya lebih tenang. Kalau saya tak buat kerja kebajikan, saya akan rasa bersalah. Banyak kebajikan yang saya buat tetapi orang tak tahu.

Mengenai filem Estet, kenapa Jac tolak tawaran Mamat Khalid untuk membintangi filem itu?

Saya sebenarnya tak tahu apa-apa. Saya tahu berita mengatakan saya tolak pun melalui akhbar. Terkejut juga apabila timbul cerita itu sedangkan saya tak ada bagi apa-apa kata putus sama ada saya nak berlakon filem itu atau tidak.

Macam mana boleh timbul cerita Jac menolak tawaran tersebut?

Entahlah. Saya baru balik dari Moscow, tiba-tiba dapat berita itu. Biasanya jika ada apa-apa tawaran tak kira sama ada persembahan dan sebagainya, saya akan minta mereka menghubungi pihak pengurusan saya iaitu 8 Unit untuk berbincang.

Mungkin 8 Unit menolak tanpa pengetahuan Jac?

Itu saya tak tahu pula kerana saya tidak dimaklumkan apa-apa

Bagaimana timbul cerita Jac pada mulanya pernah menerima tawaran Estet itu?

Abang Mamat Khalid pernah menghubungi saya dan beritahu nak buat filem Estet. Dia bagi tahu watak saya iaitu isteri kepada David Arumugam. Saya beritahu dia cerita itu macam menarik cuma saya tak bagi keputusan sama ada nak terima ataupun tidak. Semasa dia bercerita dengan saya, kami ketawa kerana cerita itu kelakar. Dan selepas itu saya tak tahu apa-apa lagi.

Ada yang mengatakan Jac rasa terhina berlakon sebagai gadis India di estet. Apa komen Jac?

Saya tak rasa terhina pun. Semasa saya dengar Abang Mamat Khalid bagi tahu jalan cerita filem ini, saya ketawa. Malah saya diberitahu filem ini bukan nak menghina sesiapa cuma nak tunjukkan kesepakatan mereka yang tinggal di estet. Itu saja. Soal rasa terhina tu pada saya tak timbul langsung.

Akibat dakwaan mengatakan Jac menarik diri, beberapa rombakan perlu di lakukan terhadap skrip. Ia seperti menyusahkan.

Pada mulanya saya diberitahu watak saya dalam filem itu sikit sahaja. Tak banyak pun. Saya rasa tak perlu sampai nak buat rombakan skrip. Lagipun saya tak ada bagi kata putus untuk berlakon filem itu ataupun tidak.

Secara jujurnya Jac minat berlakon?

Saya seorang yang tak pandai berlakon dan tak boleh menari. Semasa dapat tawaran itu saya terkejut juga dan saya merasakan tidak dapat untuk menjadi seorang pelakon. Saya rasa bakat saya lebih dalam bidang nyanyian. Lagipun lebih elok saya tumpukan terhadap satu bidang dulu.

Apabila timbul kononnya Jac menarik diri, kenapa tak hubungi Mamat Khalid menjelaskan keadaan sebenar?

Saya kena rujuk dengan pihak pengurusan saya terlebih dahulu. Buat masa ini tak ada peluang lagi. Mungkin dia (Mamat) ada menghubungi mereka. Tengok macam mana nanti dan saya akan hubungi dia juga tapi tak tahu pula bila? Sebab saya agak sibuk sekarang ini.

Jac akan berlakon juga suatu macam nanti?

Buat masa ini saya belum bersedia tetapi untuk masa akan datang saya belum pasti. Kerana kalau nak berlakon saya kena belajar banyak benda dan cari pengalaman lain.

Saya bersimpati dengan kegagalan Jac dalam Asian Idol di Indonesia baru-baru ini. Apa pengajaran Jac di atas kekalahan itu?

Senang saja. Kekalahan itu kerana orang tak nak mengundi kita (melalui khidmat pesanan ringkas). Kepada saya, walaupun kita buat yang terbaik tetapi jangan harap kita akan mendapat peluang yang terbaik. Terus terang saya langsung tak kecil hati kerana saya sudah boleh mengagak benda itu akan terjadi. Cuma saya gembira selepas pertandingan itu, ramai yang menyokong saya. Walaupun tewas saya merasakan seperti seorang yang menang. Mungkin selepas ini saya lebih berjaya kerana rancangan itu ditonton oleh enam negara Asia.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: