Ridani ‘Korban’ Dunia Lakonan Kerana Suami

26 Dec

Oleh Norliza Mohamad Zakaria

Wajah terbaru Ridani.

PASTINYA masih ramai yang mengenali dramatis jelita bertubuh seksi, Ridani Abdul Ghani, 33, atau lebih mesra dengan panggilan Dani yang popular sekitar akhir 1990-an.

Ridani yang berkulit kuning langsat dan bermata redup itu begitu ramah dan mudah mesra. Perwatakannya yang manja dan menggoda, pastinya membuatkan ramai jejaka yang cuba untuk mendekatinya.

Tetapi awas!, Ridani kini telah pun berpunya. Dia kini hidup bahagia di samping suaminya, Kamarudin Harun,44, seorang ahli perniagaan, sejak mendirikan rumah tangga lima tahun lalu.

Bagaimanapun, setelah berkahwin kelibat Ridani agak kurang kelihatan di kaca televisyen. Cuma, sesekali wajah Ridani muncul menghiasi drama-drama yang disiarkan di skrin televisyen tempatan mengubat kerinduan para peminatnya.

Kali terakhir, drama yang dilakonkan oleh Ridani, Kilauan ditayangkan pada Ogos lalu di RTM2.

Ridani yang ditemui pada majlis pelancaran produk kesihatan Puriti Health & Beauty From Nature milik kembarnya Ridana, di Kuala Lumpur baru-baru ini, menyatakan dia kini perlu membataskan jadual lakonan kerana komitmennya terhadap keluarga.

ΐBukan Dani tak nak terima tawaran berlakon, cuma kadang kala masa dan lokasi penggambaran membataskan pergerakan Dani,῔ katanya.

Menurut Ridani, masa untuknya terlibat dalam lakonan kini tidak sama ketika zaman bujangnya lima tahun yang lalu.

ΐMaklum sajalah dulu Dani bujang, tapi sekarang telah bersuami. Jadi, kalau dapat tawaran drama yang penggambarannya jauh atau luar dari Kuala Lumpur, Dani terpaksa fikirkan dulu, kebanyakannya Dani terpaksa tolak.

Sokongan

ΐTapi, kalau drama yang ditawarkan lokasinya sekitar Kuala Lumpur, Dani akan terima,῔ kata Ridani yang sering ditemani suaminya ketika menjalani penggambaran sekitar Kuala Lumpur.

Kata Ridani, suaminya tidak pernah menghalang nya berlakon, malah sentiasa memberikan sokongan demi minatnya dalam bidang tersebut.

ΐDia (suami) memang tak pernah menghalang. Cuma sayalah, sebagai isteri kena fikirkan untuk kebaikan kami bersama. Satu lagi ialah untuk mengelakkan sebarang masalah atau salah faham di kemudian hari,῔ jelasnya.

Walaupun tidak begitu aktif berlakon seperti dulu, namun dalam diam, rupanya Ridani bercita-cita untuk menerbitkan filemnya sendiri pada tahun hadapan.

Menurutnya, jika segalanya berjalan lancar, beliau akan menerbitkan filem Ratu Kampung yang pernah dirancangkannya pada Ogos 2006 tetapi terpaksa ditangguhkan atas sebab-sebab tertentu.

Setakat ini, pelakon yang telah dikenal pasti untuk menjayakan filem tersebut ialah Fasha Sandha, Nur Fazura dan Saiful Apek. Sementara pengarahnya ialah Afdlin Shauki.

ΐWalaupun tertangguh, Dani anggap ini sebagai pengajaran kepada Dani. Ini merupakan titik permulaan untuk Dani bergiat dalam bidang penerbitan filem. Insya-Allah, kalau ada rezeki Dani akan mulakan pengambaran filem ini tahun hadapan,῔ katanya.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: