Menyusur Cinta Ida Nerina – Sha’arin

25 Nov

Oleh: WANDA IDRIS

YA! Semua sudah tahu tentang perkahwinan mereka. Perkahwinan yang diadakan secara tertutup dan hanya dihadiri kaum keluarga terdekat kedua- dua belah pihak.

Pada 2 Jun 2006 dipilih pasangan ini untuk diijabkabulkan dan tarikh itu dipilih hanya lima hari selepas kedua-duanya bertemu keluarga masing-masing dan memberitahu hajat hati mahu hidup bersama.

Cuma mungkin, selepas lebih setahun bergelar suami isteri, kisah cinta pasangan ini yang masih belum diketahui ramai. Justeru bertemu dengan Ida Nerina dan suaminya, Sha’arin Mohammed Razali pada petang Selasa lalu, Pancaindera mengambil kesempatan bertanyakan perjalanan kisah cinta, perkahwinan dan impian kehidupan mereka selepas menjadi suami isteri.

Mendengar Ida bercerita dan sesekali disampuk Sha’arin, jelas benar kedua- duanya sedang mengharungi frasa terindah dalam kehidupan.

Malah saat diijabkabulkan sebagai pasangan suami isteri menjadi momen paling indah yang pernah berlaku pada kehidupan dua insan seni yang berlainan bidang ini.

Apalagi, kisah berumah tangga sebenarnya hampir tiada terlintas di fikiran selepas kedua-duanya pernah gagal dalam perkahwinan pertama – Sha’arin telah bercerai selama 19 tahun sementara Ida pula sudah hidup membujang selama 10 tahun.

Tetapi siapalah kita sebagai manusia untuk mengetahui apa yang direncanakan Tuhan untuk kebahagiaan umatnya. Justeru, kisah cinta mereka menjadi indah lantaran ia hadir tanpa diundang.

Biar sudah kenal dan pernah bekerja bersama, hanya setelah lapan tahun selepas pertemuan pertama, barulah cinta berputik. Itupun tanpa disengajakan. Mereka bertemu di restoran. Ketika itu Ida bersama rakan-rakan menjamu selera dan Sha’arin pula sudah mahu pulang apabila dia terpandang Ida.

“Ketika itu dia menegur saya dan selepas itu tahu-tahu kami sudah jatuh cinta,” kata Ida dengan senyum manisnya.

Tahun 1997, pertama kali bertentang mata tanpa ada perasaan selain sebagai teman sekerja. Ketika itu Ida mengacarakan program bicarawara Lat & Ida terbitan Astro dan Sha’arin pula bertindak sebagai jurutera bunyi bagi program tersebut.

Cerita Ida, “Enam bulan kami bekerja bersama. Tapi kami sekadar menegur dan berlalu. Berjumpa juga sesekali di majlis- majlis. Sekadar hi dan kemudian bye.”

Tapi kalau yang dinamakan takdir, sekelip mata hati bertaut dan tanpa perlu berlama-lama bercinta-cintaan, kedua- duanya mengambil keputusan mendirikan rumah tangga.

“Kami beritahu kepada ibu bapa yang kami ingin berkahwin tetapi meminta mereka merahsiakannya kerana kami tidak punya tarikh.

“Pada 29 Mei kami dapat tarikhnya dan lima hari kemudian kami bernikah.

“Keluarga sangat memahami. Mereka tutup mulut sehingga kami memberitahu tarikhnya. Majlis perkahwinan kami mengagumkan. Ia dihadiri oleh orang- orang yang kami cintai dan menjadi hari terindah buat kami berdua,” kata Ida yang sekali gus menjadi ibu baru kepada dua cahaya mata kesayangan Sha’arin, Narissa, 21 dan Armand, 18.

Anak sendiri? “Kami berserah kepada- Nya. Kalau diizinkan rezeki, Alhamdulillah. Pun begitu, kami tidak mahu soal zuriat memberi tekanan kepada perkahwinan ini. Bagi kami semuanya itu urusan yang di atas sana,” kata Ida yang di mata Sha’arin seorang yang pandai, cantik dan pakar memasak.

“Kami berkongsi minat yang sama sebenarnya. Suka bermain games, bersenam bersama dan menyelam,” kata Sha’- arin pula memberitahu perkara yang menyatukan mereka.

“Malah beban tugas kami yang selalu menuntut banyak waktu menjadi satu kelebihan untuk kami untuk mengeratkan kasih sayang,” kata Sha’arin yang kelihatan pemalu tetapi sebenarnya juga seorang yang ‘gila-gila’, seperti Ida.

‘Gila-gila’ yang membuatkan Ida tertarik kepada Sha’arin yang juga dianggapnya seorang yang bijak, macho, baik hati dan paling memikat si isteri, lelaki ini pandai mengambil hati dan bagus dalam apa yang dikerjakannya.

“Dia menerima saya seadanya tanpa perlu saya berpura-pura. Saya menjadi diri saya, Ida Nerina apabila bersama Sha’arin,” kata Ida.

* Kuasa dua

Saling melengkapi antara satu sama lain, kebahagiaan mereka menarik minat jenama Motorola untuk mempromosikan model terkini Motorazr2V8. Mereka menjadi pasangan suami isteri pertama di negara kita yang memiliki model telefon bimbit berkenaan.

Sementelah Ida sendiri merupakan duta kepada MotoRed bersama 11 selebriti lain termasuk Azizan Nin, Gavin Yap, Serena C dan Azura Zainal.

“Ia satu penghargaan buat kami untuk menjadi pasangan pertama bergelar duta mereka,” kata Ida yang bakal mengarahkan sebuah pementasan teater karya Jit Murad tidak lama lagi.

Mengarah teater? Ya, mungkin ramai yang tidak tahu Ida juga pernah mengarah pada tahun 2000 bagi sebuah pementasan, Visit, juga hasil karya, Jit.

Namun tidak banyak buah tangannya kerana kata Ida, selain sukar mencari naskah yang baik, dia juga dengan nada merendah diri memberitahu, masih bertatih dalam bidang ini.

Bagaimana pula dengan Sha’arin, yang kini bergelar penerbit untuk sebuah stesen satelit tetapi satu ketika dahulu amat popular bersama kumpulan Black Rose yang pernah hits dengan lagu Penantian.

Tidakkah dia berminat lagi untuk terlibat dengan industri muzik? “Sekadar jamming untuk melepaskan gian bolehlah,” ujarnya.

Powered by Utusan Malaysia

One Response to “Menyusur Cinta Ida Nerina – Sha’arin”

  1. Pemerhati at 6:25 AM #

    Masa bercinta dan bahagia, kentut pun wangi. Setelah bergaduh dan berpisah, barulah tahu. Sekarang berita Yasmin Hani dan Sha’arin. Tak sabar nak lihat berapa lama perhubungan mereka akan bertahan… semoga bahagia ke cucu cicit…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: