Tiara Jacquelina Mahu Martabat Teater Muzikal

5 Jul

Oleh SHAZRYN MOHD. FAIZAL

TIARA (tiga dari kiri) bersama barisan tenaga pengajar Starmaker: Musical Theater Bootcamp. Dari kiri: Reza Zainal Abidin, Sean Ghazi, Ida Mariana, Pat Ibrahim dan Llewellyn Marsh.

DATIN Seri Tiara Jacquelina tidak pernah menyangka produk yang pernah dihasilkannya, teater Puteri Gunung Ledang the Musical (PGLtM) mendapat sambutan hangat daripada rakyat tempatan.

Lantaran sambutan yang begitu mengalakan, teater itu dipentaskan di Istana Budaya sebanyak dua musim dalam tempoh kurang daripada setahun sahaja.

Malah PGLtM menjadi teater muzikal tempatan pertama yang berjaya menembusi pintu pentas bertaraf antarabangsa di Singapura, Esplanade Theater dan sambutan yang diberikan oleh rakyat republik itu juga di luar dugaan.

Kejayaan-kejayaan itu telah memberi satu semangat baru buat Tiara untuk terus memartabatkan teater muzikal di negara ini sekali gus mahu membawa nama Malaysia ke pentas dunia.

Untuk itu, dia telah mengambil inisiatif mengadakan sebuah bengkel teater yang diberi nama Starmaker: Musical Theater Bootcamp. Niatnya hanya satu, menerusi bengkel intensif itu, dia mahu melahirkan artis serba boleh yang mampu mencipta nama di luar negara.

ΐBengkel ini bertujuan untuk memberi pendedahan dan ilmu pengetahuan yang lebih mendalam untuk menjadi seorang artis muzikal yang hebat dan terkenal suatu hari nanti. Malah, tenaga pengajarnya juga bukan calang-calang orang dan semuanya mempunyai kelebihan masing-masing.῔ jelas Tiara ketika ditemui di Studio 10 On 10, Ampang, baru-baru ini.

Tenaga pengajar bagi Starmaker: Musical Theater Bootcamp adalah Zahim Albakri (pengarahan), Pat Ibrahim (tarian), Sean Ghazi (vokal dan nyanyian), Reza Zainal Abidin (lakonan), Llewellyn Marsh (muzik) dan Ida Mariana (aktivis teater).

ΐUntuk bengkel pertama ini, kami hanya mengambil 29 peserta sahaja. Kami bimbang jika mempunyai ramai peserta, tenaga pengajar tidak dapat memberi bimbingan yang sebaiknya dan peserta juga akan menjadi leka kerana kurang penumpuan,῔ jelas Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Asia Pasifik ke-50 ini lagi.

Idea untuk mengadakan bengkel ini jelasnya, timbul sewaktu dia bersama Pat Ibrahim, Zahim Albakri dan Adlin Aman Ramli mahu mencari pelakon yang benar-benar berkaliber untuk membintangi PGLtM.

ΐApa yang saya dapat lihat ialah ada daripada mereka yang tahu menari tetapi tidak boleh menyanyi. Dalam teater muzikal, aspek yang paling penting adalah nyanyian. Bukan tarian itu tidak penting, tetapi gerak tari boleh diajar dan dibentuk,῔ ujarnya lagi.

Tambahnya, dia melihat kini masa yang sesuai untuk melahirkan artis muzikal yang berkaliber di Malaysia agar mereka dapat bersaing dengan artis muzikal lain di seluruh dunia.

ΐBukan untuk mendabik dada atau menunjuk bagus, tapi saya rasa sudah masanya kita sendiri yang menggerakkan usaha untuk memartabatkan teater muzikal di mata dunia.

ΐMenerusi bengkel ini juga, para peserta akan dibimbing bagaimana hendak berhadapan dengan situasi uji bakat. Bukan itu sahaja, mereka juga akan diajar bagaimana hendak membuat resume yang betul apabila menghadiri sebarang uji bakat untuk teater muzikal.

Malah, bengkel ini juga mampu menaikkan semangat mereka untuk mencuba nasib di luar negara,῔ kata Tiara sambil membuka rahsia bahawa dia pernah menghadiri uji bakat untuk teater muzikal, Miss Saigon di London sewaktu berusia 18 tahun.

Masih menunggu Remy

Khalayak mengetahui teater muzikal kedua terbitan Enfiniti Productions Sd. Bhd., My Name Is Remy bakal dipentaskan di Istana Budaya pada Oktober depan.

Setakat ini, tidak kedengaran sebarang pemilihan pelakonnya sedangkan pementasan akan dilakukan dalam tempoh yang tidak sampai empat bulan sahaja lagi. Tidakkah ini menimbulkan kegusaran kepada wanita berhati waja ini?

ΐSaya, Adlin Aman Ramlie dan Zahim Albakri masih lagi mencari mereka yang sesuai melakonkan watak-watak yang terdapat dalam teater itu. Insya-Allah, jika tiada sebarang aral, dalam bulan ini juga kami akan umumkan barisan pelakonnya,῔ ujar Tiara.

Ketika ditanya, mengapa tidak diambil Artis Baru Terbaik AIM 14, Sean Ghazi sebagai Remy, Tiara hanya tersenyum dan berkata: ΐApa yang boleh saya katakan, ramai juga nama-nama besar yang datang uji bakat untuk My Name Is Remy. Itu satu petanda yang baik buat kami.῔

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: