Nana Tanjung 2 Tampil Dengan 3 Subplot

25 May

Oleh WANDA IDRIS

TIGA subplot filem Nana Tanjung 2 yang diakhiri dengan kegembiraan iaitu perkahwinan Nana Kassim-Mami Mumtaz (tengah) lakonan Pie dan Sheila Mambo, Akhbar Khan (Saiful Apek) -Khairunisa (Fasha Sandha) (kiri) dan Balkis (Waheeda) – Izad (Isaac).

KETIKA Mega berkesempatan mengunjungi lokasi penggambaran filem Nana Tanjung 2 di Shah Alam tidak lama dahulu, pihak produksi di bawah arahan Prof. Madya A. Razak Mohaideen sedang menyelesaikan beberapa babak terakhirnya.

Antara adegannya ialah Akhbar Khan lakonan Saiful Apek dan Zulkarnain (Jehan Miskin) yang terpaksa menyamar sebagai badut semata-mata untuk bertemu kekasih hati masing-masing, Khairunisa (Fasha Sandha) dan Balkis (Waheeda).

Semuanya gara-gara Nana Kassim, lakonan Pie melarang keras bakal menantunya itu bertemu dengan anak-anaknya.

Jadi dalam usaha untuk merealisasikan impian bertemu kekasih masing-masing, pelbagai helah dilakukan.

Selain menjadi badut, Akhbar Khan dan Zulkarnain sanggup bertukar jantina untuk menjadi orang gaji di rumah Nana Kassim.

“Itu sebahagian elemen komedi dalam filem Nana Tanjung 2. Jika filem pertamanya, Nana Kasiim tidak tahu siapa teman lelaki anak-anaknya.

“Kesinambungannya kali ini, Nana Kassim meletakkan pula syarat yang ketat untuk bakal-bakal menantunya itu sebelum bergelar suami isteri,” ujar Razak.

Semuanya kerana Nana Kassim mulai kurang senang apabila orang sekeliling memperkatakan mengenai sikap Nana Kassim yang cukup sporting membiarkan mereka bebas keluar masuk ke rumahnya dan bertemu dengan anak-anaknya.

Selain tidak dibenarkan bertemu selagi belum berkahwin, Nana Kassim juga meletakkan syarat agar bakal menantunya menyediakan wang simpanan sebanyak RM50,000 di akaun bank masing-masing dengan wang hantarannya sebanyak RM10,000.

Menariknya, pada filem kali ini, bukan sahaja anak-anak Nana Kassim yang berkahwin, Nana Kassim juga bertemu jodohnya dengan teman wanita lamanya, Mami Mumtaz.

Menurut Razak yang juga penulis lakon layarnya, dia menyediakan tiga subplot dalam filem kali ini yang melibatkan kisah-kisah percintaan dan perkahwinan Akhbar Khan-Kharunisa, Zulkarnain-Balikis dan Nana Kassim sendiri.

Ia bukan sahaja dipenuhi dengan komedi tetapi juga pengajaran buat tontonan seisi keluarga.

“Ini termasuklah mengenai alam perkahwinan yang bukan sekadar untuk suka-suka. Sebaliknya merupakan satu tanggungjawab besar dan memerlukan pengorbanan,” jelas Razak.

Dijangka ditayangkan kepada umum penghujung tahun ini, selain Shah Alam, penggambaran yang bermula pada pertengahan April lalu juga diadakan di Pulau Pinang.

Turut menampilkan kelainan daripada segi sinematografinya, kata Razak, Nana Tanjung 2 berakhir dengan penuh kegembiraan.

Pada hari terakhir pengambaran filem Nana Tanjung 2 juga, pihak produksi sempat mengadakan majlis kejutan buat Razak bagi meraikan filem ke-25 arahannya.

FILEM: NANA TANJUNG 2

ARAHAN/CERITA/LAKON LAYAR: PROF. MADYA A. RAZAK

MOHAIDEEN

SKRIP: A. SHUKOR MOHAIDEEN

PENGARAH FOTOGRAFI: EMRAN MOHRAM

PENERBIT: LINECLEAR MOTION PICTURES SDN. BHD.

PENERBIT EKSEKUTIF: GRAND BRILLIANCE SDN. BHD. (GBSB)

PELAKON: PIE, SAIFUL APEK, FASHA SANDHA, WAHEEDA, JEHAN MISKIN, AZEAN IRDAWATY & SHEILA MAMBO

LOKASI: SHAH ALAM, SELANGOR

TAYANGAN: PENGHUJUNG TAHUN 2007

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: