Program Avon Khas Untuk Mak Andam

17 Jul

Oleh WANDA IDRIS

KEJAYAAN penganjuran program Selebriti Bersama Avon memberi semangat kepada penganjurnya, syarikat jualan langsung Avon Cosmetics Sdn. Bhd. (Avon), untuk meneruskan program realiti tersebut.

Bagaimanapun, konsepnya akan diubah dengan membuka penyertaan kepada umum berbanding musim pertamanya yang menumpukan kepada kolaborasi antara artis dengan jurusolek pilihan mereka.

Menurut Presiden Avon Malaysia, Thailand, Vietnam dan Indonesia, Mansoor Wan Abdullah, perubahan itu akan memberikan khalayak lebih peluang untuk menyertai program tersebut.

“Mungkin kita akan buat satu pertandingan bermula daripada peringkat daerah, negeri dan kemudian kebangsaan,” katanya pada sidang akhbar selepas selesai episod akhir program Selebriti Bersama Avon di ibu kota baru-baru ini.

Majlis yang merupakan kemuncak program realiti kecantikan itu menyaksikan Raja Farah yang disolek oleh Fifi diumumkan sebagai Selebriti Make-Over Terbaik.

Tempat kedua dan ketiga pula masing-masing dimenangi oleh Liza AF1 yang disolek oleh Zakiah Eloma dan Edlin AF2 yang dirias oleh Ismept.

Hadir sama pada majlis tersebut ialah Timbalan Ketua Penyiaran (Rancangan) RTM, Adilah Chek Omar.

Mansoor berkata, untuk musim kedua program tersebut, pihaknya berhasrat untuk menjemput mak andam dari seluruh negara menyertainya memandangkan kerjaya itu semakin popular sejak kebelakangan ini.

“Konsepnya masih sama iaitu tentang solekan dan dandanan malah kita juga akan mengajar mereka tentang teknik asas solekan yang betul.

“Cuma pendekatannya mungkin berbeza. Maksudnya, jika tahun ini tema kita selebriti dengan jurusolek artis pilihan mereka, tahun depan mungkin lain. Kita memikirkan untuk mengadakan pertandingan mak andam pula,” jelasnya.

Mansoor memberitahu, program seumpama itu memberikan satu wadah dalam membantu memberikan ilmu dan idea kepada wanita untuk meningkatkan kejelitaan dan perapian diri melalui solekan yang betul daripada pakar-pakar.

“Penglibatan selebriti adalah bonus memandangkan kebanyakan mereka merupakan ikon masyarakat,” tambah Mansoor.

Menyentuh mengenai program pertama Selebriti Bersama Avon yang berkolaborasi dengan RTM sebagai penyiar rasmi, kata Mansoor, ia dimulakan sejak April lalu. Program itu merupakan sebuah rancangan realiti kecantikan bersama selebriti yang julung kali diadakan.

Melibatkan 10 artis bersama jurosolek masing-masing, program itu disiarkan sebanyak 13 episod di RTM1 pada setiap Ahad pukul 12 tengah hari.

Menggunakan kreativiti tersendiri daripada koleksi warna solekan Avon untuk satu make-over, mereka bersaing untuk sampai ke peringkat akhir.

Sebanyak 10 orang selebriti tempatan menyertai pertandingan itu iaitu Siti Nordiana, Lisdawati, Zehra Zambri, Liza AF1, Edlin AF2, Sharifah Zarina, Zarina AF2, Nadia Mustafa, Faradhiya dan Raja Farah.

Namun hanya tujuh terpilih untuk ke final iaitu Siti Nordiana bersama jurusoleknya Midah Khan, Zarina AF2 (Faizal Izwan), Raja Farah (Fifi), Edlin AF2 (Ismept) dan Lisdawati (Royu) yang dipilih pada episod ke-11 sementara Zehra Zambri (Mohd. Zali) dan Liza AF1 (Zakiah Eloma) dipilih masuk hasil undian semula pada episod ke-12.

Kesemua mereka dipilih seratus peratus menerusi undian pesanan khidmat ringkas (SMS) peminat.

Kemuncak program tersebut ialah finale yang menyaksikan Raja Farah dan jurusoleknya Fifi bergelar juara.

Kemenangan itu membolehkan Raja Farah membawa pulang rantai leher berlian dan mutiara Tahiti bernilai RM2,000, wang tunai RM3,000 dan hamper barangan Avon bernilai RM500.

Sementara Fifi pula menerima rantai leher berlian dan mutiara bernilai RM2,000 tajaan Habib Jewels, wang tunai RM500 dan hamper barangan Avon bernilai RM500.

Tempat kedua dan ketiga yang masing-masing dimenangi oleh Liza AF1 dan Edlin AF2 pula memenangi wang tunai berjumlah RM2,000 dan RM1,000, hamper barangan Avon bernilai RM500.

Jurusoleknya pula, Zakiah Eloma dan Ismept masing-masing memenangi wang tunai RM500 serta hamper barangan Avon berjumlah RM500.

Majlis kemuncak yang dihoskan oleh Nita dan Hani Mohsein turut diserikan dengan persembahan nyanyian daripada Ferhad dan Dia Fadila.

Powered by Utusan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: