Ilham Solekan Nuansa Semula Jadi

12 Mar

SETIAP musim memiliki trend tersendiri. Bagi musim bunga/panas 2006, tatarias wajah juga memiliki gaya tersendiri. Produk kosmetik M.A.C yang setiap musim menampilkan gaya terbaru menghadirkan Pengarah Make-Up Artistry M.A.C Pro Team, Bianca Alexander dari New York baru-baru ini untuk memperkenalkan solekan terkini.

“Solekan juga dapat diibaratkan seperti melukis dan kreativiti diperlukan. Apa yang terkini daripada M.A.C adalah keberanian mencipta wajah yang anda inginkan.

“Misalannya bagaimana menggunakan warna hitam dengan cara berbeza. Pelbagai ton bedak asas juga digunakan untuk membentuk wajah yang sempurna,” kata Bianca yang pernah menyolek artis terkenal seperti Alicia Keys, Shakira dan Pamela Anderson.

Menurut Bianca, untuk musim terbaru itu, para jurusolek artis M.A.C mengolah gaya solekan era 90-an yang menampilkan solekan mata yang dramatik, wajah polos tetapi menarik dan kelihatan semula jadi.

“Solekan mata misalannya memainkan peranan. Apa yang penting dalam solekan itu adalah menyerlahkan mata dan pada masa yang sama mengurangkan solekan lain termasuk bibir dan pipi,” Bianca menurunkan petua.

Sebenarnya, tatarias wajah bergantung gaya hidup dan keperibadian setiap orang. Untuk aplikasi, tidak ada penambahan yang disesuaikan dengan trend.

Solekan selalunya bersifat peribadi tetapi untuk musim bunga/panas 2006, bedak asas digunakan untuk menampilkan kesan wajah polos dan bersih. Teknik itu dinamakan sebagai Skin Thing.

“Jika kita lihat peragaan fesyen kebelakangan ini banyak label fesyen yang menampilkan model di pentas dengan wajah yang natural dan polos. Mereka seolah-olah tidak mengenakan sebarang solekan.

“Ia adalah salah satu teknik menggunakan pelbagai tekstur bedak asas daripada cecair dan kompak. Fokuskan kepada bahagian yang perlu disembunyi dan yang mana perlu diserlahkan dengan concealer,” katanya lagi.

Tatarias yang diperkenalkan Bianca juga memfokuskan kepada bahagian mata apabila smokey eyes kembali tetapi dengan gaya berbeza. Ilham itu membawakan solekan bernama So Super, kata Bianca.

“Solekan ini mengembalikan gaya supermodel tahun 90-an,” katanya.

Smokey eyes adalah riasan mata yang bahagian tengahnya berwarna gelap, dan semakin ke atas menjadi lebih berwarna ringan. Membaurkan warna yang lebih cerah dan ringan menjadi gaya terkini M.A.C.

Selain daripada itu pemakaian bulu mata palsu juga memainkan peranan dan ia bukan sekadar diletakkan pada kelopak mata atas tetapi juga bawah mata.

Untuk teknik yang dinamakan sebagai Eye Max itu produk yang perlu anda ada adalah celak, Eye Kohl dan maskara untuk kesan bulu mata tebal.

Sementara bahagian wajah lainnya seperti bibir dan pipi, dibiarkan senatural mungkin, cenderung nude, dan riasan yang dipakai adalah yang berwarna lembut, tambah Bianca.

Selain itu, kata Bianca, M.A.C turut memperkenalkan gaya solekan segar dan berseri-seri yang dinamakan sebagai Preity, Difficult.

“Variasi warna mungkin terang seperti warna tropika namun ia digunakan dengan cara berbeza termasuk sebagai highlight wajah untuk kesan wajah segar,” kata Bianca yang turut mengadakan demonstrasi solekan untuk tontonan media. Antara solekan terkini yang diperkenalkan cara mengoles gincu bibir dengan tidak memfokuskan kepada garis bibir.

“Gincu bibir matte akan menjadi pilihan untuk teknik tersebut. Ia disapukan pada bahagian dalam bibir untuk kesan solekan natural,” kata Bianca.

Gaya solekan tersebut tentunya untuk menampilkan wajah yang kelihatan cantik dan segar, muda tetapi sofistikated.

Tidak ketinggalan, M.A.C membawakan gaya solekan berkilau untuk Intelligent Bronzing. Ketika memperkenalkan solekan terkini itu, M.A.C turut melancarkan rangkaian produk Culturebloom dengan variasi warna terbaru.

Koleksi Culturebloom daripada M.A.C terdiri daripada gincu bibir, lipstik daripada enam variasi warna garang dan pengilat bibir, Lustreglass yang mempunyai empat ton warna menarik dalam edisi terhad.

Tidak ketinggalan adalah penggaris bibir, Cremestick Liner, pewarna mata edisi terhad, Eyes Shadown, celak Eye Kohl, pemerah pipi Blushcream with Pearl dan maskara Zoom Lash.

Produk yang berada di butik M.A.C daripada harga RM45 hingga RM70 itu didatangkan dalam pelbagai warna menarik.

Utusan Malaysia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: